Публікація

Хто є хто у Рівненському міськвиконкомі: ЄВГЕНІЙ САВЧУК

09:47, 01 Березня

зображення публікації

Наприкінці грудня 2020 року міський голова Рівного Олександр Третяк та депутати Рівненської міської ради затвердили 29 членів виконавчого комітету міста Рівне. Міськвиконком має достатньо широкі повноваження та впливає на життя міста. Крім членів виконкому “за посадою”, там чимало старих і нових облич, громадських активістів та представників бізнесу. Сайт Горинь.інфо вирішив дізнатися, чим ці люди заслужили своє членство у виконкомі та які їх плани щодо стратегічного розвитку Рівного.

Олександр Подвишенний підготував серію індивідуальних інтерв’ю з кожним членом виконкому, адже рівняни мають право знати, до кого звернутися у разі потреби та хто є хто в нашому рівненському політикумі.

Євгеній Савчук — бізнесмен, помічник-консультант народного депутата України Олександра Ковальчука (“Слуга народу”). Балотувався на виборах 2020 року до Рівненської міської ради від партії “Слуга народу”. Пан Савчук працює у сфері надання митно-брокерських послуг, багато подорожує. Головною метою членства у міськвикономі вбачає можливість залучення в Рівне інвестицій і розвиток великого бізнесу.

Євгене, доброго дня! Дякуємо, що знайшли можливість поспілкуватися. Розкажіть про себе: бізнес, хобі тощо.

Привіт! Я – корінний рівнянин. Навчався спочатку в 11 школі, тоді в Рівненському обласному ліцеї-інтернаті, згодом без іспитів вступив у Національний університет водного господарства і природокористування на економічний факультет. Почав працювати ще студентом на 3 курсі головним бухгалтером в невеликій компанії, яка працювала в новій на той час, цікавій та складній сфері вексельних операцій. Це був 1999 рік. Згодом мене зацікавила інвестиційна діяльність, тоді це було величезне вікно можливостей. Зрештою я почав працювати головним бухгалтером хлібозаводу “Рум’янець”, до створення якого був безпосередньо причетний, бо в робочій групі відповідав саме за визначення, розрахунок фінансових показників. Затримався там на 12 років. Як раз співпало з прем’єрством Миколи Яновича Азарова, податкова тоді постійно приходила з перевірками. Доводилося відбиватися.

Водночас у 2005 році, маючи за плечима вже досвід роботи над бізнес-проектами, взявся відновлювати компанію «PST Україна», яка була у глибокій кризі. На той час мені було 26 років – повний сил, енергії та ентузіазму. Наполеглива і цілеспрямована робота дала свій результат. Сьогодні «PST Україна» – успішна компанія із багаторічним досвідом роботи на ринку надання митно-брокерських послуг

А як Ви перейшли з бізнесу в політику?

Мій бізнес не пов’язаний з політикою, хоча сильно залежить від стану справ в країні. Але мій особистий досвід та знання в сфері фінансів та митно-брокерської діяльності дозволили мені стати помічником-консультантом народного депутата Олександра Ковальчука, який є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики саме по напрямку митної політики. Тут і знадобився мій досвід. На днях ВРУ має голосувати законопроект по так званих “євробляхах” під номером 4643-д. Ми створили два законопроєкти, які фундаментально змінюють сам підхід до розмитнення транспортних засобів і покликані вирішити раз і назавжди проблему “євроблях”. Потрібно, щоби українці забули про корупційну схему, пов’язану із оцінкою вартості транспортного засобу, яка існує вже багато років.

Ви  співпрацювали з громадськістю під час розробки проекту закону?

Командою народного депутата Олександра Ковальчука було проведено десятки живих та онлайн-зустрічей та обговорень з представниками Міністерства фінансів, державної митної, податкової, прикордонної служб та Нацполіції, представниками громадських організацій. Встигли отримати у нашу сторону хвилю негативу і звинувачень у якихось схемах. Скажу чесно, коли ми починали працювати над вирішенням цієї проблеми разом із Офісом простих рішень та результатів, до кінця не уявляв, наскільки це буде важкий процес, пошуку компромісів і правильних рішень. Адже проблемі цій вже скоро 10 (!) років, і досі вирішити її не вдалося. А спроб було чимало… От наприклад, зараз “АвтоЄвроСила” підтримує законопроект №3704, який пропонує фактично зняти акциз повністю. Через це щорічно держава втрачатиме 10 мільярдів гривень у рік. А компенсаторів жодних не пропонується.

Від редакції: Після інтерв’ю, Верховна Рада України прийняла проект закону №4643-д за основу.

Також, для прикладу, я долучився до прийняття двох важливих законів, як на мене:  закон про систему спільного транзиту та закон про статус автоматизованого економічного оператора для українських підприємств.

 Чому ви стали помічником пана Ковальчука?

Я знаю Олександра Володимировича з 2010 року десь, ми працювали в один час в одній групі компаній. Він ішов на вибори до Парламенту, йому в штаб потрібен був кваліфікований фінансист  — от я і погодився. Мені імпонують його громадсько-політичні погляди; також я був довіреною особою кандидата на окрузі. Це новий досвід. Після обрання я став його помічником на громадських засадах, як згадували вище.

Читайте також: «Посіпаки нардепів»: кого народні обранці від Рівненщини взяли собі в помічники

У 2020 році Ви балотувалися до Рівненської міської ради. Будуєте політичну кар’єру?

Я завжди хотів стати частиною змін у Рівному: тут мій бізнес, моя родина. Не будучи при владі, я намагався підтримувати різні ініціативи, наприклад, створили з однодумцями спортивний клуб, який сьогодні знає вся Україна. Клуб, який залучає молодь до спорту та здорового способу життя, і завдяки якому  популяризується наше місто. Депутатство розкривало нові горизонти. За попередніми прогнозами у нас в місті та області могла вибудуватися майже унікальна чітка вертикаль: Президент-Уряд-депутати ВРУ-голова ОДА-міський голова-більшість депутатів міської ради. Таким чином, можна було стрімко та ефективно реформувати щось. Однак наш партійний рейтинг обвалився з певних причин, така конструкція не з’явилась, і я в т.ч. не пройшов в раду (за Євгенія Савчука проголосувало 296 рівнян — примітка автора). Незважаючи на це, я підтримую молодих активістів з інших партій, є конструктивна співпраця. Нас єднає Рівне.

А як Ви опинилися у міськвикономі?

Я був 8-м у списку, від “Слуги народу” зайшло 7 депутатів. Логічно, що я отримав членство у міськвиконкомі. Мета — тримати руку на пульсі, стежити за розвитком подій у місті. Насправді, виконком – це виконавча гілка влади. Простими словами міська рада приймає рішення, а виконком організовує та контролює їх виконання. Ухвалює рішення, обов’язкові для виконання всіма розташованими на території міста підприємствами, установами, розглядає проекти міських програм економічного та соціального розвитку, координує діяльність виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій, що належать до комунальної власності.

Як партійні кольори впливають на співпрацю у виконкому?

Там є люди з різних сфер, вони всі вболівають за розвиток громади. Скажімо так: якщо у питаннях не буде чіткої заполітизованості, а будуть обговорюватися теми розвитку міста, покращення життя мешканців, питання соцзахисту різних верств населення тощо, то ми обов’язково знайдемо спільну мову.

Спілкувався Олександр ПОДВИШЕННИЙ

Також читайте:

Хто є хто у Рівненському міськвиконкомі: БОГДАН ГАПЯК

Хто є хто у рівненському міськвиконкомі: ТЕТЯНА ВОРОНЦОВА

Хто є хто у Рівненському міськвиконкомі: НАДІЯ ГЛАДКЕВИЧ

Хто є хто у Рівненському міськвиконкомі: АНДРІЙ БРЕГІН