Публікація

Хто є хто у рівненському міськвиконкомі: ТЕТЯНА ВОРОНЦОВА

09:37, 23 Лютого

зображення публікації

Наприкінці грудня 2020 року міський голова Рівного Олександр Третяк та депутати Рівненської міської ради затвердили 29 членів виконавчого комітету міста Рівне. Міськвиконком має достатньо широкі повноваження та впливає на життя міста. Крім членів виконкому “за посадою”, там чимало старих і нових облич, громадських активістів та представників бізнесу. Сайт Горинь.інфо вирішив дізнатися, чим ці люди заслужили своє членство у виконкомі та які їх плани щодо стратегічного розвитку Рівного.

Олександр Подвишенний підготував серію індивідуальних інтерв’ю з кожним членом виконкому, адже рівняни мають право знати, до кого звернутися у разі потреби та хто є хто в нашому рівненському політикумі.

Тетяна Воронцова — відома в Рівному волонтерка, голова громадської організації “Рівне-Такмед”, мама двох дочок. У 2020 році Тетяна Вікторівна балотувалася до Рівненської міської ради від партії “Європейська солідарність” під номером 14. Вона набрала 303 голоси, яких не вистачило, щоб стати депутатом. Після виборів пані Воронцова увійшла до міськвиконкому, де планує опікуватися питаннями охорони здоров’я рівнян, реалізовувати освітні проєкти тощо. Також Тетяна Воронцова двічі перемагала у громадських проєктах, внаслідок чого на базі Рівненської міської лікарні вдалося облаштувати інсультний центр з реабілітаційним обладнанням.

Пані Тетяно, вітаю! Знаю, що Ви щойно з чергового засідання міськвиконкому. Що важливого для рівнян можете зауважити?

Привіт! Так, сьогодні з колегами розглядали чимало важливих питань, зокрема з 1 січня буде змінено тариф на тепло. Не знаю, чому саме наприкінці лютого це питання включили в порядок денний, адже апарат підготував папери ще 5 січня. Деякі члени виконкому наголосили на тому, аби такі рішення оперативніше виносилися на розгляд, адже людям треба планувати свій бюджет, розраховувати на щось. Також знову порушувалася тема діджиталізації роботи виконкому, аби начальники управлінь готували візулізовані матеріали, а не просто стос паперів нам видавали. Так зручніше працювати, можна простежити динаміку.

Багатьох членів виконкому рівняни знають з публічних сфер, але Ви вперше опинилися в цих стінах. Розкажіть коротко про себе та свою діяльність, будь ласка.

Я народилася 4 серпня 1977 року в Рівному. Навчалася у 15 школі, звідти добре володію англійською мовою. Після 9 класу пішла в Рівненське медичне училище (з 2018 року — Рівненська медична академія — примітка автора), який закінчила з відзнакою. Після цього вступила в Тернопільську медичну академію, яку закінчила в 2001 році.

Як Ви оцінюєте отримані там знання?

Хочу сказати, що раніше було більше практики. Якщо говорити про місцеву академію, то кадри, які там випускаються, не зовсім кваліфіковані. Часто їх доводиться вчити вже під час самої роботи. Проблема сучасної освіти: відірваність теорії від практичних навичок. Треба визнавати наявні проблеми й вирішувати їх, інакше це просто окозамилювання.

А чи  знадобилися Вам ваші медичні навички під час боротьби з коронавірусом?

Так, це був початок пандемії, коли ніхто не знав, що це за хвороба, не вистачало засобів індивідуального захисту. Скажу чесно, що наші рівненські лікарі — одні з найкращих в Україні, це доводить результат. Деякі галузі є провідними. Ми створили нову спілку “Рівненський міжрегіональний медичний кластер”: плануємо розвивати медичний туризм, залучати інвестиції в медзаклади.

Членом міськвиконкому є також голова Рівненської міської лікарні Євген Кучерук. Ви співпрацюєте?

Аякже! Пріоритетним напрямком роботи виконкому є планування протидії COVID-19 на 2021 рік. Хоча зараз спостерігаємо спад загрози, що пояснено масковим режимом і дистанціюванням, однак треба бути готовим до мутацій тощо. Головна проблема полягає в тому, що багато профільних відділень облаштовано під ковідні ліжка — це породжує багато викликів. Наприклад, лікарі втрачають кваліфікацію, важкі пацієнти мають звертатися в інші заклади, яких обмаль. Міська влада має піклуватися про своїх мешканців. За сприяння Євгена Філімоновича, в міській лікарні саме зараз монтується киснегенеруюча станція, що допоможе врятувати тисячі життів, бо протягом довгого часу кисень возився зі Львову, це було дорого й незручно. Кисню має вистачити й на сусідній пологовий будинок.

Ви лікар акушер-гінеколог за освітою?

Так, після університету я працювала в міському пологовому будинку, тоді був декрет, після якого пішла працювати в компанію “Санофі-Авентіс Україна”, де працюю вже 16 років. Це фармацевтична компанія, яка займається виготовленням ліків.

Ви складаєте враження енергійної, активної жінки. Як давно Ви волонтерите?

З початком війни.

Також читайте: Волонтерка ТЕТЯНА ВОРОНЦОВА: ціла спільнота має бути навчена рятувати життя

Ви були на Майдані?

Правду кажучи, ні, адже в жовтні 2013 року в мене народилася друга дитина. Я не могла покинути немовля, тому вболівала за протестантів з дому. Тоді анексували Крим, окупація Донбасу — все це вплинуло на мій вибір. Взагалі, в моєму житті чималу роль грають випадковості. У 2014 році восени у фейсбуці прочитала допис мого друга Олексія Андрійчука про навчання в Тернополі з тактичної медицини за стандартами НАТО. Ми з сім’єю мали їхати до родини чоловіка в Тернопіль на день народження, заразом я переконала його поїхати на вишкіл. Тренування тривали три дні. Були дуже класні інструктори. Там ми зустріла наших рівненських лікарів Миколу Долика, Наталю Грицину та Дмитра Андрощука. Так виникли “Білі берети”.

Це інструкторська група?

Так, ідея запозичена з Тернополя. Ми зв’язалися з Оперативним Командуванням “Захід” ЗСУ і почали вишколювати військових. Чоловік на той час працював, дивився за дітьми, а я взяла на себе обов’язки менеджера-організатора. З грудня 2014 по вересень 2015 на Рівненському полігоні ми вишколювали мобілізованих військовослужбовців. На жаль, згодом у колективі з’явилися розбіжності. П’ять чоловік відійшло, зокрема я — так було утворено ГО “Рівне Такмед” (організація зареєстрована 2 вересня 2015 року — примітка автора).

Чим займається ваша організація?

Є три ключових напрямки: вишкіл військовослужбовців, впровадження тактичної медицини у школах (позашкільний гурток для старшокласників “Вмій врятувати життя”) та просування “безпечних зон” у громадських закладах. У нас є ініціатива навчати робітників закладів надавати першу медичну допомогу й клеїти спеціальну наліпку на вході; клієнти кафе чи тролейбусу будуть знати про фаховість обслуговуючого персоналу. Мова йде про соціально відповідальний бізнес. Є співпраця з гощанською владою в цьому напрямку. Останній великий проєкт — це “Міфи домедичної допомоги”. Ми зняли 10 коротких роликів, де розвінчуються різні міфи, які загрожують людському життю. Їх можете знайти на ютубі.

Крім того, що Ви активістка, то ще й новоспечений політик. Цьогоріч Ви балотувалися до Рівненської міської ради від партії “Європейська солідарність”, але не пройшли. Чому саме ця партія?

А є щось інше на загальнодержавному рівні державницьке? Мене хвилює політика примирення з окупантом, з початку року загинуло вже 13 військових, на “нулі” доволі спекотно, тому партія, яка підтримує нашу армію, чітко про це говорить мені і близька.

Ви партійна?

Ні, безпартійна. Взагалі, першою чергою, я знала деяких інших людей з орбіти ЄС: Оксану Майбороду, Павла Алексєвича, Федора Місюру, Юрія Поліщука. Саме ці люди визначили мій вибір. Ми вирішили спільним фронтом змінити систему управління містом. З тим самим Третяком ми познайомилися у 2015 році на полігоні.

Як ви оцінюєте роботу виконкому і що б змінили?

Сьогодні на засіданні ми прийняли рішення про те, що наступного разу апарат виконкому буде готувати нам цифрові документи і скидати їх у зручний спосіб. Будемо проводити онлайн засідання міськвиконкому. Так, наприклад, щодо навісу біля “Глобусу” засідали. Всі готові працювати. Тому сподіваюся, що співпраця між виконкомом і депутатами буде лише зміцнюватися — і з’являться конкретні результати.

Спілкувався Олександр ПОДВИШЕННИЙ

Також читайте:

Хто є хто у Рівненському міськвиконкомі: БОГДАН ГАПЯК