Публікація

“Ядерні” хмари, фейк про помідори і джинса “Рівне разом”: новий дайджест Infocrime Рівне

13:27, 06 Липня

зображення публікації

Черговий моніторинг Infocrime Рівне показав, що найпоширенішою маніпуляцією у стрічках  десятки найпопулярніших інтернет ЗМІ Рівного є політична джинса. Так було виявлено 73 маніпуляції, серед яких 47 матеріалів становила джинса, більшість з якої, а саме 33 повідомлення – на політичну тематику. 

Вкотре маніпуляції виявлені в новинних стрічках всіх 10 найпопулярніших інтернет ЗМІ регіону, а також на телеканалах “Сфера” та “ITV”.

Усього за період 28 червня – 2 липня аналітики Infocrime проаналізували 10 онлайн-ЗМІ; 8 сторінок у Facebook, новинні випуски 3 телеканалів. Разом це – 1450 матеріалів. На сайтах – 1374,  повідомлень у Fb -57, сюжетів -19.

Детальніше ознайомитись з методологією моніторингу можна за посиланням.

Фейк про несумісність помідорів з картоплею

Сайт “Рівне медіа” опублікував матеріал “Відомо, який продукт категорично не можна поєднувати з картоплею” з посиланням на “Главред”. В кінці статті стверджують: “смажену картоплю в жодному разі не можна поєднувати з помідорами. Це може ускладнити процес засвоєння поживних речовин, а також спровокувати розлад травлення”. Джерела такої інформації – не вказано. Ми виявили кілька публікацій про таку “несумісність” опублікували на російських сайтах в середині червня, а першоджерелом є китайський сайт “Sohu”, який розмістив таку публікацію ще в травні без обгрунтування науковців. Аналітикам Infocrime не вдалося знайти жодних підтверджень несумісності картоплі і помідорів, тому матеріал віднесено до інформації, що базується на сумнівних джерелах, які неможливо перевірити.

Тим не менше, у мережі зустрічається інформація про те, що картопля і помідори – це поєднання крохмалю з кислими продуктами, яке не є шкідливим. Також існує велика кількість рецептів з цими інгредієнтами.

Джинса Коваля, “Рівне разом”, Хотенко і інших 

 Джинса голови Рівненської ОДА Віталія Коваля і президентських ініціатив продовжує з’являтись на сайтах “ВСЕ та “Rivne Online”. Крім того, минулого тижня на “ВСЕ” виявлено джинсу партії “Слуга народу”.

Так “ВСЕ” опублікований матеріал про ухвалення Верховною Радою у першому читанні законопроекту щодо щодо реформи Агентства з розшуку та менеджменту активів з цитатою народної депутатки “Слуги народу” Галини Янченко. Політикиня стверджує, що АРМА перетворилось на інструмент «легального рейдерства» і описує свої очікування від ухвалення закону. Такий самий матеріал, але з іншим заголовком, дещо раніше з’явився на сайті “Слуга народу”, але на “ВСЕ” він розміщений без жодного посилання чи позначки  “реклама”.

Крім того, прихована реклама “Великого будівництва” з’явилася на “ВСЕ”. На головній – фото президента, в матеріалі – твердження про плюси програми, уривок з інтерв’ю президента каналу “1+1”: “Велике будівництво» – реально крута реформа в Україні, яка спрацювала. Не дуже багато реформ спрацювало. “Велике будівництво” дало близько 200 тисяч робочих місць”, – цитують президента (про це інтерв’ю ми писали в минулому моніторингу). Далі – коментар керівника обласної організації партії “Слуга Народу” Юрія Ліпського: “Президентський проєкт “Велике будівництво” дає можливість відновити та побудувати надважливі об’єкти нашої області у галузях медицини, освіти, культури, спорту та туризму”. Вкотре – без позначки “реклама”. Аналогічне повідомлення виявлено на сайті “Інфопотік”.

Джинса Рівненської ОДА виявлена на сайтах “ВСЕ” та “Rivne Online”. Всього 8 матеріалів, більшість з яких нагадують передруковані прес-релізи адміністрації. Наприклад, новину про зустріч голови ОДА Віталія Коваля з іноземним інвестором під ідентичними заголовками “На Рівненщині посилюють співпрацю з німецьким інвестором” виявлено на двох сайтах. “Позитивний інвестиційний клімат та повна підтримка з боку обласної влади Рівненщини. Саме такі динамічні фактори розвитку співробітництва відмітив голова облдержадміністрації Віталій Коваль під час зустрічі з німецьким інвестором Ульріхом Штайнертом”, – йдеться вже у ліді.

У кінці публікації Віталій Коваль стверджує: “За два роки ми відкрили 25 сучасних навчально-практичних центрів на базі ПТУ, де готують кваліфікованих фахівців. Загалом, компанія теж зможе долучатись до співфінансування одного з таких центрів”. Аналогічну інформацію Коваль поширив у своєму фейсбуці. Насправді, за інформацією управління освіти Рівненської ОДА, в області є 25 НПЦ (Після публікації внесено правки. В ОДА уточнили, що на Рівненщині наразі діє  25 навчально-практичних центрів. Однак на сайті ОДА  досі опубліковано застарілу інформацію про 24 НПЦ) і створювати їх розпочали ще у 2014 році – задовго до появи Віталія Коваля у кріслі голови ОДА. Наприклад, навчально-практичний центр “Снєжка”  у Рівному був відкритий у 2017-му. Голова ОДА ж “привласнив” усі відкриття своїй команді.

Крім того, на сайті  ”Rivne Online”  виявлено матеріал, де, з посиланням на Рівненську ОДА, повідомляється про будівництво потужного (на думку ОДА) підприємства з виготовлення дизайнерських меблів. Стаття має ознаки іміджевого піару голови ОДА. У ній  присутній коментар власника ТОВ «Об’єднана мода України» Стіна Лаурсена: «Щиро вдячний керівнику області Віталію Ковалю за постійну підтримку та допомогу, а також конструктивний діалог», – похвалив іноземний інвестор очільника Рівненської ОДА. Подібний матеріал з таким самим хвалебним коментарем про Віталія Коваля опублікував сайт ”Рівне вечірнє”.

Також на ”ВСЕ” та “Rivne Online” виявлено подібні матеріали про запуск земельної реформи в Україні з ознаками реклами президента Володимира Зеленського. «Дякуючи Президенту України Володимиру Зеленському, ринок землі стає відкритим та прозорим», – пролунали нотки реклами у коментарі Віталія Коваля.

Джинса заступника голови ОДА Сергія Подоліна виявлена на сайті  “Радіо Трек” у повідомленні про відкриття ринку землі. Також Подолін був коментатором у публікації, яка повідомляє про завершення ремонту рівненського пожежного ДЕПО і рекламує “Велике будівництво” на сайті “Рівне медіа”. “Завершують довгобуд Рівного завдяки підтримці програми Президента Володимира Зеленського ”Велике будівництво”, – цитують Подоліна.

Джинса та Федерації кінного спорту Рівненської області Віталія Коваля виявлена на сайті  “ВСЕ” у матеріалі про чемпіонат серед дітей, юнаків та дорослих з кінного спорту в рамках якого, зокрема, розіграли кубок голови Рівненської ОДА. “Захід проходив за підтримки голови Рівненської ОДА Віталія Коваля та Федерації кінного спорту Рівненщини”, – наголошують у тексті. Джинсовий сюжет про цю подію виявлено і на каналі “Сфера”, де також розповіли про цей кубок “Кінний спорт він елітний і він дуже зближує людей з тваринами, зокрема, з конями і це точка росту в області ще одна”, – говорить в сюжеті Віталій Коваль.

На сайті “Рівне медіа” традиціно виявлено джинсу партії “Рівне разом”, секретаря міської ради Віктора Шакирзяна та всіх причетних до цього політичного об’єднання. Цього тижня партія з’явилась у прихованій рекламі ще на “ОГО” та каналі “ITV” – разом 7 матеріалів.

Спочатку через “Рівне медіа” повідомили, що Віктор Шакирзян перевірив стан реалізації проекту із заміни електроопор. Потім опублікували статтю із заголовком “У рівненський “Електронік” знову приїхали діти: як проходить оздоровчий сезон” у якій йдеться про те як Шакирзян відвідав цей заклад. Того ж дня на сайті з’явилась новина “Рішення для водіїв та пішоходів: на “Ювілейному” з’явиться наземний пішохідний перехід”, яка хвалить ідею щодо облаштування переходу авторства депутата міської ради від фракції «Рівне Разом» Святослава Стельмащука. А також Віктора Шакирзяна, який цю ідею підтримав.

Наступного дня через “Рівне медіа” хвалили  ідею депутатки від “Рівне разом” Катерини Марчук щодо реконструкції бульвару Хмельницького з посиланням на її фейсбук. “За ініціативи та після звернень Катерини Марчук цьогоріч місто передбачило 1 млн 600 тисяч на облагородження цього місця відпочинку мешканців”, – йдеться в статті. Така ж публікація, спрямована на створення позитивного іміджу депутатки Катерини Марчук, вийшла на сайті “ОГО”.

На каналі “ITV”, який належить бізнес партнеру Віктора Шаирзяна Роману Курису, вийшов сюжет про спідвей у Рівному в якому журналіст робить “ліричний відступ”, аби прорекламувати секретаря міськради та очільника ГО “Рівне разом”.  “Спідвей – це не тільки рев моторів, круті віражі, ефектні обгони та вражаючі перегони. Насамперед, це організація і підготовка самого треку до змагань, адже від стану покриття залежить і результат спортсменів, і їх безпека. Допомогли підготувати доріжки рівненські благодійники”, – а далі – синхрон Віктора Шакирзяна на фоні банера “Рівне разом”.

На сайті “Rivne Online” вкотре виявлено джинсу депутатки Рівненської міської ради Олени Хотенко, якій належить торгова марка “Рівне онлайн”. У першому такому матеріалі традиційна критика  міського голови Рівного Олександра Третяка, який нібито публічно демонструє, що підтримує молодь, але: “вкотре відмовився підтримати проєкт-рішення про створення молодіжної ради, яке зареєструвала депутатка Рівнеради Олена Хотенко”, – йдеться в статті (подібну критику з вуст Хотенко виявлено й під час попередніх моніторингів). Далі – коментар депутатки, з посиланням на її фейсбук. “Вкотре відклали питання про створення молодіжної ради, адже легше зробити гарні фото з молоддю, вручити подяки, сказати приємні слова та забути”, – йдеться в статті. Коментаря мера з цього приводу вкотре отримати не спробували.

Другий матеріал “Rivne Online” з ознаками реклами Олени Хотенко – класична хвалебна джинса в якій повідомляється про те, що депутатка підняла на всеукраїнському рівні питання щодо податкового законодавства та вирішення спорів.

На “ВСЕ” не вперше помічаємо джинсу депутата Рівнеради від “Слуги народу” Юрія Чаборая. На цей раз – у вигляді інтерв’ю з питаннями, побудованими так, щоб похвалити самого Чаборая і його участь у розбудові ФК “Верес”. Крім того, у заголовку є хвалебна цитата  – “Колись президент, відвідуючи Рівне, пообіцяв, що гроші на стадіон будуть. І дотримав слова!”.

Також на “ВСЕ” і “Rivne Online” з’явились ідентичні матеріали з ознаками прихованої реклами ГО “Ангели життя”, якою керують дві публічні особи – Ліана Диновська та Ірина Пашкевич. У повідомленнях йдеться про те, що в рамках підписаного меморандуму між організацією та ГУ ДСНС України у Рівненській області на екскурсію до пожежної частини прийшли діти. Для пересічного читача інформативність цього повідомлення – мінімальна. Схоже, що його єдина мета – це нагадування про роботу ГО.

“Rivne Online” періодично публікує новини Рівненського ШЕУ, частина з яких містить суто інформаційний характер, а деякі – “хвалебні оди”. Так у новина з заголовком “Які дороги Рівного будуть ремонтувати сьогодні” опублікував містить приховану рекламу підприємства. “Кожен мікрорайон нашого міста заслуговує бути найкращим. Такою є мета команди міського ШЕУ”, – повідомляють у ліді. Закінчується повідомлення словами: “Маленькі, але прозорі й впевнені кроки приведуть до статусного результату”.

Джинсу партії “УДАР” виявлено на сайті  “Радіо Трек”. Стаття подає позицію партії щодо змін до податкового кодексу, а на головному фото – лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук сидить за столом з агітацією партії. “Фахівці політсили «УДАР Віталія Кличка» виявили найбільш небезпечні для українців аспекти проєкту”, – повідомляють у публікації. Крім того у матеріалі є відео коментарем Демчука, яке розпочинається з партійної заставки.

Сайт “Рівненські новини” з яким пов’язують бізнесмена, колишнього голову ОДА Олексія Муляренка вкотре опублікував його джинсу у заголовку якої повідомляють “Екс-голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко закликав підтримати нашу збірну на матчі 1/8 фіналу чемпіонату Європи”.

Джинса народного депутата від “Батьківщини” Сергія Євтушка з’явилась на сайті “ЧаРівне” (власник сайту Олександр Курсик також є депутатом від “Батьківщини”, щоправда в Рівнераді). У статті йдеться про те, що він з трибуни Верховної ради розкритикував скорочення видатків на освітню галузь.”Цю тему нардеп у залі засідань піднімає не вперше та називає такі дії  влади “знищенням села”, – йдеться у публікації.

Виявлено 14 випадків комерційної джинси. Зокрема, такі матеріали були на сайтах “ОГО”, “Рівненські новини”, “Радіо Трек”, “”Рівне медіа” та “Інфопотік”,  “ЧаРівне”. Три останні сайти повідомляли пропослуги приватного лавандового поля. “Радіо Трек” розмістив джинсу ФБ “Верес” з закликом об’єднуватись “у преміальний закритий ексклюзивний клуб представників локального бізнесу та місцевої влади”, сайт “Рівненські новини” опублікував джинсу російською мовою  про роботу в Словаччині, а “ОГО” розмістив джинсу ініціативи ТМ “Щедрик”.

На сайті “Сарни News City” традиційно розмістили рекламні матеріали у рубриці “Промо”. На цей раз виявлено 4 такі випадки.

Заголовки, які не відповідають змісту і перебільшення

Усього виявлено 7 матеріалів з маніпуляцією у заголовках. Матеріалів з маніпуляцією перебільшення чи применшення даних виявлено також  7.

Найбільше, 4  заголовки, які не відповідають змісту матеріалу – на сайті “Рівне вечірнє”. Так у  матеріалі з заголовком “Коронавірус знову піднімає голову – зростання захворюваності в Україні” подає лише фактичні дані за добу, без жодного порівняння з попередньою інформацією. Цих даних замало, щоб зрозуміти чи “піднімає коронавірус” голову і наскільки суттєвим є зростання захворюваності.

“Рівне вечірнє” за заголовком “Рівненська журналістка провела ніч у в’язниці” публікує повідомлення про те, що рівненська журналістка взяла участь у театралізованому дійстві, присвяченому пам’яті репресованих у Луцькій тюрмі, а відтак у в’язниці ніхто не був. Інший заголовок сайту “Голова Рівненської облради працював сьогодні у Верховній Раді України” також є маніпулятивним, адже насправді він взяв участь в урочистому засіданні, присвяченому Дню Конституції, а не працював у ВР.

У статті “Радіо Трек” під назвою “Міноборони закупило “лакшері-туфлі” для військовослужбовиць за 6500 грн” спочатку з посиланням на фейсбук Віктора Тарана стверджують, що такі туфлі вшестеро дорожчі ніж ціна у виробника. І лише всередині матеріалу дізнаємося: “Щоправда, потім Таран Свою “зраду” спростував”. Далі – спростування інформації про дорогі туфлі від Міноборони, які насправді коштували 650 гривень.

Заголовок “ВСЕ” “Лісівник схитрував з діаметром деревини і заплатив 100 тисяч штрафу” також не відповідає змісту матеріалу. У статті дізнаємося, що 100 тис. грн, про які згадується у заголовку – це не штраф, а сума збитків, завдана державі, яку під час досудового розслідування лісівник відшкодував.

“Хочеш в Болгарію? Покажи сертифікат!” – перебільшується у заголовку “Радіо Трек”, хоча насправді, щоб потрапити в Болгарію, українці повинні показати ковід-сертифікат країн ЄС, або інший документ, який засвідчує те, що людина вакцинована, перехворіла, або має свіже ПЛР-тестування.

У статті під назвою “Ядерні” хмари налякали киян: “невже Чорнобиль?” сайт насправді повідомляє про допис одного киянина про “гігантські хмари” і відповідь на цей допис Гідрометцентру. Таким чином “налякані кияни” – перебільшене безпідставне узагальнення.

Судження, напівправда, емоційні оцінки і неналежне маркування

 У статті “Радіо Трек” про те що у Рівному працюватиме екіпаж кінної поліції автор допускає необгрунтовані судженя: “Вважається, що дуже багато людей зголосилося б іти працювати в Патрульну поліцію, якби вони знали, що їм дадуть місце саме в кінній поліції”; “Зазначимо, що коні є особливо ефективними, коли працюють крупом”.

У публікації “Радіо Трек” про зґвалтування вчителем хореографії неповнолітньої випускниці є неетичні і дискримінаційні судження. У ліді статті дівчину називають “Криворізька Моніка Левінськи”. Далі автор висловлюється: “Безперечно, тут кожен може уявляти собі що-завгодно, але «потерпіла» стверджує, що на момент цього «кидав, як хотів», вона була “незайманою”; “Тепер молодого красеня хореографа напевно посадять, або змусять – платити. Платити і платити. За секс із “незайманою” криворізькою Монікою Левінськи”. Щоправда в кінці цього дискримінаційного матеріалу повідомляють від редакції, що це авторська колонка Максима Розенка, на якого поклали відповідальність за всі висловлювання. Особа такого автора невідома в медіапросторі Рівненщини. Скоріше за все, це псевдонім. Аналітики проекту вважають це неналежним маркуванням матеріалу, яке читач може не помітити і сприйняти як звичайний матеріал сайту.

У заголовку статті сайту “Інфопотік”  є необгрунтовані емоційні судження про ігнорування і недбалість компанії “Реноме”. “Схоже, таке поняття, як техніка безпеки на будівництві, для працівників компанії “Реноме Комфорт” незнайоме”, “Або будівельники цієї компанії “безсмертні”, або їхньому керівництву просто байдуже”. Натомість позицію компанії про те чому її працівники начебто, як випливає з відео з соцмереж, працюють без страховки, журналісти не висвітлили і не повідомили читача про те, чи намагалися отримати коментар.

Ще один матеріал, побудований на розповіді експерта, який представляє лише одну точку зору, виявлено на сайті “Rivne Online”. Текст критикує створення муніципальної варти Рівного. Проте критикує не так саму ідею, як тих, кому вона належить, – “Європейську солідарність” та міського голову Олександра Третяка. У матеріалі кілька разів наголошується на “корупційних ризиках”, жирним шрифтом виділено, що 15 млн з міського бюджету – “це чергове «висмоктування» грошей з бюджету на своїх кумів, родичів та однопартійців”, а ще періодично нагадується, що Олександр Третяк – від “Європейської солідарності”. Позиції ні міського голови, ні “ЄС” немає. Оскільки коментує у статті депутат Ярослав Калька, який на виборах захищав іншу політсилу (“Рівне разом”).

У двох сюжетах випуску ”Рівне 1” за 29 червня виявлено судження журналістів, які не підкріплені фактами. Так в сюжеті про ДТП з мотоциклістами звучать твердження авторки, яке не підкріплені ні словами експертів, ні статистикою: “Втім зачасту кермувальники цих транспортних засобів є головними винуватцями ДТП”. Крім того, у матеріалі присутнє безпідставне узагальнення, побудоване на одному коментарі перехожих: “Не розділяють любов до швидкості і мешканці рівненських багатоповерхівок”. У іншому сюжеті про хресну ходу вірян УПЦ журналіст стверджує, що хода почалася не дивлячись на такі “кумедні моменти, коли жіночка лізе під ікону”.

Дослідження охоплює:

Проєкт Infocrime ГО “Інститут масової інформації” фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії

Анна Калаур,

регіональна представниця ІМІ у Рівненській області, проект “Infocrime”