Публікація

Що буде з дитсадком-довгобудом у Рівному

10:41, 14 Травня

зображення публікації

Будівництво дитячого садочка на вулиці Коновальця у Рівному почали ще на початку 90-х років. Потім будівництво «заморозили» на довгі роки. І нові роботи стартували у червні 2019 року. Техніка активно розчистила територію… І через три місяці роботи призупинили через відсутність фінансування. Що ж буде з об’єктом далі?

З чого починали

Цей дитячий садочок – власність рівненської громади. Однак для міста ця сума досить значна, тому вирішили залучити фінансування з держбюджету. Для отримання коштів із Державного фонду регіонального розвитку, міські депутати передали повноваження замовника будівництва Департаменту з питань будівництва та архітектури обласної державної адміністрації. Сталося це у тому ж 2019 році. При цьому депутати взяли на себе зобов’язання співфінансувати об’єкт.

Будівельні роботи знову відновили наступного року. Тоді дитсадок на Коновальця повністю розібрали, аби звести нову будівлю. І замість проєкту реконструкції на 133 мільйони гривень там почали втілювати проєкт нового будівництва вже за 148 мільйонів.

проект дитсадка на вулиці Коновальця

За словами в.о. директора департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Андрія Ярусевича, будівельні роботи виконані на 21%. В 2021 році на добудову дитсадка від Державного фонду регіонального розвитку може надійти ще 60 мільйонів, за умови, якщо з міського бюджету на ці роботи виділять 33 мільйони.

Про які суми йдеться

Свої коментарі для “Суспільного” дали очільники міста та області.

Мер Рівного Олександр Третяк заявляє про нерозуміння того, звідки взялась інша сума, якщо раніше йшлось про вчетверо меншу.

На сесії міської ради 11 лютого була пропозиція щодо співфінансування садочку, де було нам гарантовано, що у разі співфінансування містом у сумі 7 мільйонів гривень, буде знято всіляке питання щодо подальшого співфінансування. Адже 7 мільйонів гривень буде цілком достатньо, щоб залучити кошти від ДФРР і завершити об’єкт в цьому році. Ми всі дружно це питання підтримали і проголосували, і тут раптом до нас почали надходити листи, де вимагається співфінансування в розмірі 33 мільйонів гривень“, – каже міський голова Рівного Олександр Третяк.

Загалом, зі слів Олександра Третяка, з початку відновлення робіт на будівництво садочка на Коновальця з міського бюджету вже було виділено 18 мільйонів гривень.

Надати гарантійний лист щодо співфінансування дитячого садка Олександр Третяк не проти. Проте міський голова чекає на крок у відповідь від голови Рівненської ОДА.

Голова ОДА Віталій Коваль теж прокоментував цю ситацію:

Для міста Рівного 7 мільйонів гривень, виділених в цьому році, в абсолютних цифрах для бюджету – це одиниці у відсотках. І ми говоримо про те, що місто не готове дофінансовувати? Я вважаю, що стадіон і садочок – важливі для міста. Давайте сконцентруємося на тому, що важливе в першу чергу. Якщо у нас є діти, не забезпечені місцями, то знайдемо можливість. Ця можливість є сьогодні – це добудувати садочок в 2021-му році, і щоб 211 дітей пішли в садочок“, – каже Віталій Коваль.

Нагадаємо, будівництво дитсадка на Коновальця обласна влада вказує як об’єкт розпіареної президентської програми «Велике будівництво».

Дитсадок-близнюк: можуть, коли хочуть

Дитсадок на Коновальця має свого «брата-близнюка». За однаковою схемою вже збудували заклад у Дніпропетровській області. Мова йде про дитсадочок у мікрорайоні Романкове, що Кам’янському. Однакове у обох проектах і будівництво у формі «бджолиних стільників», і наявність панорамних вікон, підлоги з оснащеним підігрівом, альтернативні котельні, сонячні батареї тощо. Та й архітектори одні і ті ж.

Втім, є й відмінність. У Кам’янському дитсадок побудували швидше і за менші кошти: там витратили 44,6 мільйонів гривень. Заклад розрахований на 115 дітей. Легко порівняти, наскільки вища ціна, у порівнянні з садочком у Рівному. В нас закладена сума у 148 мільйонів та розрахована на 221 дитину.

Бездонний проект

Схема з будівництвом дитсадка на Коновальця – яскравий маркер того, що робиться з будівництвом на Рівненщині. Для прикладу стадіон «Авангард», на якого щороку виділяються величезні кошти. Вартість реконструкції зросла в рази, гроші виділяють, а віз і нині там.

Фінанси йдуть з кишень платників податків, а об’єкти так і не здані в експлуатацію. І так можна щороку збільшувати фінансування. Без видимого результату. Хіба що результат відчувають гаманці окремих осіб, які зацікавлені у такому постійному будівництві…

Тарас ДАВИДЮК

Читайте також:

Нічого, рівняни заплатять. Двічі. Чому так затягнулася та на скільки ще подорожчає реконструкція рівненського «Авангарду»