Публікація

“Камуфляж замість сукні”, нашестя комерційної джинси і маніпуляції політиків: моніторинг рівненських ЗМІ за минулий тиждень

19:32, 23 Вересня

зображення публікації

Минулого тижня у рівненських ЗМІ значно зросла кількість маніпуляцій. Так за період 13-17 вересня виявлено 86 публікації з ознаками маніпуляцій, 87% з них становила джинса. Для порівняння, попереднього тижня зафіксовано 65 маніпуляцій.  Виявлено 44 випадки комерційної та 30 випадків політичної джинси. Фейків виявлено не було.

За період 13-17 вересня аналітики Infocrime проаналізували 10 онлайн ЗМІ; 8 сторінок у Facebook, новинні випуски 3 телеканалів. Разом це 1712  матеріалів. На сайтах -1620, повідомлень, у FB -74 , сюжетів -18.

Детальніше з методологією моніторингу можна ознайомитися за посиланням.

Політична джинса: УДАР, Правий сектор, Хотенко, Шакирзян і інші

Моніторингом виявлено 30 випадків політичної джинси. Наприклад, зафіксовано 4 випадки джинси Правого сектору. Так ідентичні матеріали з посиланням на представника Правого сектору Василя Лабайчука розмістили на сайтах “ОГО” і “Рівненські новини”. У них є заклик до бойкотування мережі заправок “БРСМ-нафта” “через фінансування нею будівництва храмів московського патріархату та партії Шарія”, – стверджують у ліді. Також у цих текстах згадано про мітинг біля заправки “БРСМ-нафта”, який влаштували представники Правого сектору у Львові. Подібні матеріали про цю подію розмістили на сайтах “Вісті Рівненщини” та “Рівненські новини”. У них уже посилаються на сторінку організації у фейсбуці.

Джинсу партії УДАР опублікували на сайті “7 днів”. У матеріалі подані роздуми лідера Рівненського УДАРу Валентина Демчука щодо розподілу коштів, виділених на освіту. Як він вважає, гроші краще спрямувати на збереження робочих місць для викладачів, а не на освітні проекти. “Влада, замість впровадження комплексних змін в українській освіті, намагається яскравим піаром підмінити необхідну суть”, – коментує Валентин Демчук.

Джинсу ексдепутата обласної ради від ВО “Свобода”, а зараз директора “Рівнекниги” Олександра Савчука виявлено на сайті “Вісті Рівненщини”.  Зі статті під заголовком “Директора “Рівнекниги” відзначила Православна церква України” читач дізнається, що на день народження Олександр Савчук отримав “високу” нагороду Православної церкви України “за заслуги перед Помісною Церквою та побожним народом… Також із нагоди ювілею, за багаторічну активність та політичну діяльність на благо українського народу, значний вклад у встановлення та розвиток місцевого самоврядування Рівненщини голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук нагородив ювіляра цінним подарунком”, – зазначено у публікації.

На сайті “7 днів” під заголовком “Асоціації платників податків Рівненщини відзначає 22 річницю своєї діяльності” опублікували джинсу Асоціації та її очільника, депутата Рівненської міської ради від партії “За майбутнє” і бізнесмена Маріяна Годи. У статті від його імені описуються здобутки Асоціації і її вплив на покращення економічної діяльності регіону. А на головному фото – Маріян Года.

“Дослухаючись до серцебиття лісу…” – під таким заголовком на сайті “Вісті Рівненщини” розмістили джинсу Костопільського лісгоспу. Похвала починається ще в ліді з описом підприємства: “Тут вміло поєднують найкращі традиції зеленого господарювання із сучасними технологіями, ревно бережуть ввірені їм лісові масиви, а ще – не бояться нових викликів”. Далі в тексті йдеться про те як завзято і вправно працює лісгосп.

Також на “Вісті Рівненщини” розмістили джинсу Рівненської обласної ради про привітання лісівників з професійним святом. У ній йдеться про те, кого вітали депутати та посадовці облради та що казали. Наприклад, у матеріалі пишуть: “47 працівників лісової галузі Рівненської області є депутатами місцевих рад. Серед них і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович, який є депутатом обласної ради. З нагоди свята Сергій Свисталюк та Олексій Бучинський вручили своєму колезі високу нагороду – цінний подарунок”.

Джинсу депутатки Рівненської міської ради Олени Хотенко вкотре виявлено на сайті “Rivne Online”. У матеріалі про проведений шаховий турнір, команди-переможці якого розділили між собою приз у 200 000 гривень, акцент зроблено на тому, що однією з організаторів заходу є Олена Хотенко. Так матеріал містить посилання на її допис про захід у фейсбуці, вказано, що вона не вперше залучена до таких заходів. “Зазначимо, що депутатка неодноразово долучалася до організації інтелектуальної гри з шахів”, – зазначено у статті.

На сайті “Rivne Online” виявлено джинсу Рівненської АЕС у повідомленні про те як станція готується до роботи в осінньо-зимовий період. Також джинсу РАЕС про організований нею тенісний турнір до дня міста Вараш зафіксовано на сайті “Вісті Рівненщини”. А на “ЧаРівне” повідомили про “успішне” завершення вступної кампанії до ПТУ РАЕС та про те, що станція проводить фотоконкурс.

Видання “Вісті Рівненщини” закликає взяти участь у конкурсі, який організував рівненський політик та бізнесмен Богдан Гапяк: “Ну а тим, хто не потрапить до трійки призерів у тій чи іншій номінації, автор проекту «ФеНоМенальне Рівне», співвласник Рівненської фабрики нетканих матеріалів Богдан ГАПЯК гарантує заохочувальні подарунки”, – зазначено у статті.

На сайтах “Рівне медіа” та “7 днів”  опублікували іміджеві матеріали про діяльність секретаря Рівненської міської ради Віктора Шакирзяна. У статтях йдеться про  створення “унікального” освітнього простору для школярів на базі Рівненського будинку ветеранів, ремонт приміщення якого в період Місцевих виборів 2020 зробила партія “Рівне разом” на чолі з Віктором Шакирзяном.

Виявлено три випадки публікацій про програму Велике будівництво. Наприклад, “Рівне медіа” опублікував матеріал з заголовком “Чотири спортивні заклади Рівненщини отримають нове дихання”. Повідомляється, що голова Рівненської ОДА Віталій Коваль та його заступниця Людмила Шатковська відвідали спотривні заклади, які планують реконструювати в рамках програми Велике будівництво. Публікація містить два фото Віталія Коваля.

Моніторингом зафіксовано 44 випадки комерційної джинси. Переважно це рекламні матеріали різних товарів і послуг – від сервісу, що допомагає вибрати кальян – до студії йоги. Також траплялась джинса на суспільну тематику. Наприклад, “Радіо Трек” опублікував матеріал із заголовком “Ні примусовій вакцинації”: у Рівному анонсували акцію протесту”. У матеріалі – думка організаторів про примусову вакцинацію, вказані час і місце проведення акції і контакти організатора Анатолія Полюховича.

Перебільшення в фейсбуках керівництва ОДА, страшилки про терористів і роздуми про “примусову вакцину”

 Моніторингом виявлено 4 заголовки, які не відповідають змісту публікацій. Наприклад, заголовок “Рівне вечірнє” “Правоохоронці на Рівненщині ліквідували “диверсантів-підривників” (ВІДЕО)” не відповідає змісту новини. Насправді йдеться про навчання, яке провели правоохоронці. Аналогічну маніпуляцію у заголовку “Попередили “підрив” Рівненської АЕС: на кордоні з Білоруссю було гаряче (ФОТО)” допустив “Радіо Трек”. У статті ж йшлося про антитерористичні навчання СБУ.

Видання “Вісті Рівненщини” повідомило у заголовку “Під час ДТП в автомобілі рівнянина вилучили наркотики та зброю”. У статті ж розповідаєть про інше: по-перше, не під час ДТП, а після. По-друге, поліція повідомила (у тексті так і написано) про вилучення пістолета та пристроя для вживання наркотиків, а не про самі наркотики.

Також моніторингом виявлено дві маніпуляції, які містили перебільшення і дві маніпуляції з емоційними оцінками журналістів.

Так видання “Вісті Рівненщини” розмістило публікацію з заголовком “Камуфляж замість шкільної сукні: лави військового профілю ліцею поповнили 15 дівчат”. Окрім того, що у заголовку використаний стереотип про те, що дівчата мають ходити лише у сукнях і не служити у війську, у тексті – кілька емоційних оцінок, які є навіть дещо дискримінаційними. Наприклад: “Давно минули часи, коли жінку вважали “слабкою статтю””, “Тендітні й чарівні леді все частіше зустрічаються у політиці, роблять блискавичні кар’єри в різних галузях, досягають успіху в науці, перемагають на фронті. Водночас не забуваючи про своє покликання матері та берегині роду”, “15 струнких, тендітних дівчаток крокували пліч-о-пліч із хлопцями”, “Тож побажаємо успіху нашим вихованцям, а особливо, дівчатам. Молодці, що не боїтеся доводити, що жінка може усе!”. Ці твердження про дівчат, які ламають стереотипи, містять зайві нагадування про ці дискримінаційні стереотипи про берегиню роду, тендітних і чарівних леді тощо.

Видання “7 днів” опублікувало заголовок “У Рівному два дні не буде води”, який є перебільшенням. За ним ховається скромна інформація про відсутність водопостачання на кількох вулицях у зв’язку з ремонтними роботами.

Також виявлено два випадки маніпуляцій чиновників, які у своїх фейсбуках  опублікували лише частину інформації замість повної картини, таким чином подавши аудиторії напівправду. Наприклад, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль зманіпулював, розповідаючи про відновлення будівництва спорткомплексу на вулиці Макарова у Рівному. У своєму фейсбуці він пише “Масштабний інфраструктурний об’єкт споруджують в рамках програми Президента України Володимира Зеленського Велике будівництво”. У читача, який не відслідковував етапи будівництва, може скластися враження, що саме з ініціативи програми Зеленського зводять цей комплекс. Проте створення проекту та початок будівництва припадає на період президентства Петра Порошенка у 2018 році.

Заступниця голови ОДА Іванна Смачило зманіпулювала у своєму фейсбуці, повідомивши: “За медичною статистикою, серед пацієнтів із COVID-19, яких госпіталізують, які перебувають у реанімаціях, жодного щепленого немає”. Проте до лікарень госпіталізовують і тих, хто провакцинований, але таких випадків дуже мало. Про це заявляло МОЗ ще у серпні: “лише 0,4% госпіталізованих хворих були повністю вакциновані”, – йдеться у повідомленні Міністерства. Ймовірно, заступниця голови ОДА мала на увазі, те, що станом на дату її посту (16 вересня) у міській лікарні Рівного серед хворих на ковід не було жодного вакцинованого.

Також виявлено два випадки маніпуляцій, коли журналісти подавали судження замість фактів. Наприклад, “Радіо Трек” опублікував матеріал із заголовком “Мобільні бригади лікарів з ОТГ ганяються за вчителями антиваксерами в різних кінцях України?”. Вже в заголовку є емоційна оцінка у слові “ганяються”. Присутня також велика кількість авторських суджень. Наприклад: “Таке враження, що частині посадовців просто треба з якихось причин вакцинувати населення на підпорядкованій їм території”. “Можна сперечатися чи є дослідами – щеплення людей вакциною, яка не пройшла повного циклу клінічних випробувань”.

Дослідження охоплює:

 Проєкт Infocrime ГО “Інститут масової інформації” фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

Анна Калаур,

регіональна представниця ІМІ у Рівненській області,

проект “Infocrime”