Публікація

Розлучення Зіброва, худоба екс-нардепа і молитовний сніданок: свіжий дайджест маніпуляцій рівненських ЗМІ

12:59, 16 Вересня

зображення публікації

Минулого тижня моніторингом виявлено 65 маніпуляції у Рівненських ЗМІ, які становили 4% від проаналізованого контенту ЗМІ. Більшість, а саме 49 маніпуляцій, становила джинса. Виявлено 25 випадків політичної джинси і 24 випадки комерційної. Не виявлено маніпуляцій на сторінках політиків у фейсбуці. Також не зафіксовано фейків.

За період 6-10 вересня аналітики Infocrime проаналізували 10 онлайн ЗМІ; 8 сторінок у Facebook, новинні випуски 3 телеканалів. Разом це 1583 матеріали. На сайтах -1504, повідомлень, у FB – 64 , сюжетів – 15.

Детальніше з методологією моніторингу можна ознайомитися за посиланням.

Джинса Хотенко, Шакирзяна, Великого будівництва і молитовний сніданок

Моніторингом виявлено 49 випадків джинси, половина з яких – на політичну тематику.

Виявлено три випадки джинси партії “Рівне разом” та/або її лідера Віктора Шакирзяна на сайті “Рівне медіа”. Наприклад, у новині про презентацію нової лінії з виробництва поролону ТОВ “Морган Феніче” сайт акцентує увагу на тому, що на презентації був секретар міської ради Віктор Шакирзян, який “висловив підтримку бізнесу та надії на подальші інвестиційні проєкти”. Матеріал про цю ж подію виявлено на сайті “Вісті Рівненщини”. Щоправда головним коментатором там є голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Також “Вісті Рівненщини” опублікували статтю, в ліді якої повідомляють про те, що Віталій Коваль зустрівся із представниками 9 інвестиційних кампаній. “Іноземна делегація прибула на Рівненщину на запрошення власника компанії «Морган Феніче» Френка МакМахона”.

У статті про будівництво кільця на перехресті вулиць Макарова та Дубенська у місті, “Рівне медіа” повідомляє, з посиланням на Віктора Шакирзяна, про завершення монтування електромереж. “Максимально, триматимемо ситуацію на контролі”, – цитує ЗМІ посадовця і додає до матеріалу фото з ним на будівельному майданчику. Ця новина віднесена до джинси через те, що сайт системно публікує джинсу Віктора Шакирзяна.

Джинсу депутата міської ради від партії «Рівне Разом», заступника начальника управління освіти Василя Харковця виявлено на сайті “Рівне медіа”. У матеріалі у формі інтерв’ю – його роздуми про початок навчального року, інформація про готовність навчальних закладів, ставлення політика до благодійних внесків тощо. А на головній – фото посадовця. Окрема інформація у статті є суспільно важливою, однак матеріал подано у хвалебному тоні, що проявляється у некритичних питаннях. “Василь Харковець усе своє свідоме життя присвятив освітній галузі” – стверджують у статті. Крім того, Василь Харковець повідомляє не лише про роботу в управлінні освіти, а й про депутатську. Зокрема, розказує про організовану роботу приймальні “Рівне разом”. “Я є представником політичної партії «Рівне Разом». У нас є своя фракція у міській раді. Ми домовилися таким чином, що у нас на Соборній, 13 діє громадська приймальня. Вона не припиняла своєї роботи”, – розповідає посадовець у статті.

Моніторингом виявлено три джинси “Великого будівництва”. Так на сайті “Вісті Рівненщини” уже в заголовку возвеличує програму “Велике будівництво” змінює Рівненщину на краще. ФОТО”. Лід публікації – не менш хвалебний: “Майже півтора роки в Україні з ініціативи Президента України Володимира Зеленського триває амбітна державна ініціатива «Велике будівництво». За оцінками експертів, довгострокові ефекти в результаті реалізації проєкту сприятимуть збільшенню ВВП у найближчі 5 років на 2,2%”. При цьому імен експертів не названо, водночас подані хвалебні коментарі голови Рівненської ОДА Віталія Коваля про важливість програми і об’єкти, які вдалося побудувати в її рамках.

У іншій джинсі Великого будівництва на сайті “Вісті Рівненщини” заявляють “У Рівному завершили два з п`яти об`єктів “Великого будівництва”. Тут вже поданий коментар заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка: “Президентський проєкт якісно розбудовує освітню, спортивну, соціальну та дорожню мережу Рівненщини”, –  цитує ЗМІ посадовця. Аналогічний матеріал виявлено на сайті “ЧаРівне”.

Моніторингом виявлено три випадки джинси депутатки Рівненської міської ради від “Слуги народу” Олени Хотенко. На сайті “Rivne Online” опублікували обширну статтю із заходу присвяченого обговоренню рівних прав, організованого, зокрема, Оленою Хотенко. Зауважимо, що  Олена Хотенко є власницею ТМ “Рівне Онлайн”. Хоча у статті подані коментарі різних учасників заходу, основний акцент – на Олені Хотенко. Її коментар – перший, а у тексті згадано і її діяльність у міськраді: “Нагадаємо, що у червні 2021 року депутатка Рівненської міської ради Олена Хотенко подала на розгляд сесії проект рішення за приєднання міста Рівне до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. На жаль депутати через свої незнання, небажання хоча б прочитати до кінця проєкт-рішення, ну і звісно ж через багаторічні навіяні стереотипи стосовно гендерної рівності не підтримали приєднання міста Рівне до Європейської Хартії”, – йдеться у статті. Подібний матеріал про цей захід опублікували на сайті “Інформаційний потік”. У ньому також нагадують про проект рішення щодо приєднання до Хартії рівності, який підготовлений Хотенко, а також згадано хто за нього не голосував.

Крім того, видання “Rivne Online” публікувало анонси про цей захід і розмістило матеріал з посиланням на пряму трансляцію заходу, яку проводили на каналі Олени Хотенко у Youtube. Такі заходи і інформування про них – без сумніву важливі, але, зважаючи на те, що їх організовує політикиня і така діяльність сприяє створенню її іміджу, сайт мав би додавати маркування “на правах реклами”.

На сайті “Радіо Трек” вкотре виявлено джинсу народного депутата від “Слуги народу” Дмитра Соломука. На цей раз у статті з заголовком “Соломчук представить Рівненщину на наймасштабнішому форумі Східної та Центральної Європи” у якій йдеться про те, які питання хоче задати депутат на цьому заході.

На сайті “Вісті Рівненщини” опублікували три матеріали про те чим займався голова та депутати Рівненської обласної ради. Два з них мають посилання на обласну раду і, скоріше за все, є матеріалами прес-служби. Однак ЗМІ зберіг хвалебний тон і не позначив їх як рекламу. Так сайт “Вісті Рівненщини” повідомив, що голова облради Сергій Кондрачук відвідав сільські ДНЗ у Рівненському районі. У іншому матеріалі пишуть про те, що депутати обласної ради були учасниками IX Національного молитовного сніданку України. У новині, окрім переліку учасників, є лише згадка, що таке молитовні сніданки. Також на сайті під заголовком “Рівненська обласна клінічна лікарня відзначає сімдесятирічний ювілей” опублікували іміджевий матеріал про діяльність голови Рівненської облради Сергія Кондрачука та депутатів ради. На початку тексту одразу згадка, що вони були присутні на святкуванні. Потім у хвалебному тоні пишуть: “Тож сьогодні на конференцію у Рівному поважне зібралося представництво фахівців з провідних медичних та науково-медичних установ України. Під час відкриття заходу Сергій Кондрачук привітав усіх з ювілеєм”. Окрім того, поданий коментар голови, згадується, що він нагородив працівників медзакладу, а також подані чотири фото з ним.

На сайті “ЧаРівне” виявлено джинсу партії УДАР із заголовком “Прибрати «податки на повітря”, – в “УДАРі Віталія Кличка” пропонують вилучити із законопроєкту 5600 низку норм”. У матеріалі – критика законопроекту 5600, подаються вимоги і пропозиції ударівців, а на головному фото – очільник рівненського осередку УДАРу Валентин Демчук на фоні партійної символіки.

Джинсу директора Кузнецовського міського КП Юрія Трачука виявлено на сайті “Вісті Рівненщини” у публікації з заголовком “Благодійники передали для Вараської лікарні апарат неінвазивної підтримки”. Благодійники – це організація “GAIN” (Global Aid Network) та благодійний фонд “Трачук і партнери”. Під час передачі був присутній міський голова Вараша та секретар ради. Також на сайті розмістили статтю з ознаками джинси про те, що голова Вараської  районної ради Ярослав Яковчук взяв участь у святкуванні Дня селища Рокитне. “Під час урочистої частини Ярослав Володимирович привітав та нагородив жителів селища Грамотами районної ради з нагоди відзначення 133-ї річниці смт Рокитне та Дня підприємця”. Як саме святкували у новині з заголовком “День селища відсвяткували в Рокитному” не згадується.

На сайті “ОГО” опублікували джинсу головлікаря обласної лікарні Валентина Піонтковського – це ексклюзивне інтерв’ю для журналу Рівняни, з якого  “дізнаємося про родинні цінності та унікальну історію успіху”.

Також моніторингом виявлено 24  випадки комерційної джинси серед якої можна виокремити три матеріали про Рівненську РАЕС на сайті “ЧаРівне”. Матеріалів про атомку на цьому сайті було сім, однак не всі вони були написані у властивому для джинсі хвалебному тоні, а швидше мали інформативний характер. Щодо джинси, наприклад, сайт “ЧаРівне” розмістив привітання директора Рівненської АЕС Павла Павлишина з Днем міста Вараш і опублікував матеріал з заголовком “План серпня з виробництва електроенергії РАЕС виконано на 103,8%”.

Крім того, на сайті “Рівненські новини” опублікували джинсу сервісу, який аналізує онлайн казино. У статті публікують ряд порад про те як користуватися такими сервісами, але забувають додати позначку “на правах реклами”.

 Розлучення Зіброва, політичний пасьянс на телеканалі і інші маніпуляції

 Моніторингом виявлено 7 матеріалів в яких заголовки не відповідають змісту публікацій. Наприклад, “Радіо Трек” повідомляє у заголовку “Павлу Зіброву зрадила дружина. Він подав на розлучення (ВІДЕО)”. У читачів може виникнути враження, що це новина, однак зі змісту статті випливає, що Зібров розповів про розлучення з першою дружиною, яке відбулося багато років тому.  У статті “Радіо Трек” під заголовком “Українським заробітчанам закриють в’їзд на роботу до Польщі” насправді повідомляють про те, що у листопаді може виникнути проблема з оформленням віз через затягування проведення тендеру з вибору візового центру для польського посольства.

“Радіо Трек” також маніпулює у заголовку “Потрібен локдаун у поєднанні із віяловими відключеннями електрики! – в Україні катастрофа з народжуваністю”. У матеріалі подана статистика, яка свідчить про падіння народжуваності. У кінці повідомлення подають коментар невідомого автора, чиї слова й винесли у заголовок: “Повідомлення активно обговорюють українці, і навіть дають рецепт, як виправити ситуацію: Потрібен жорсткий локдаун у поєднанні із віяловими відключеннями електрики!”

Сайт “Вісті Рівненщини” маніпулює у заголовку “На Рівненщині через недобросовісного постачальника пального припинили довіз дітей до віддалених сіл”. Проте у новині – ані згадки про те, що шкільний автобус не возив дітей на навчання. Йдеться лише про те, що постачальник пального не виконав умови договору, за що прокуратура подала на нього до суду. Аналогічно маніпулює “Rivne Online” у заголовку “На Рівненщині перестали возити дітей до школи через постачальника пального”.

Виявлено 3 публікацій в яких присутні емоційні оцінки авторів. Наприклад, заголовок “Собача підстава: у Рівному трапилася курйозна ДТП (ВІДЕО)” опублікував сайт “Rivne Online” до новини про те, що собака кинулася під колеса мотоцикла.

Видання “Вісті Рівненщини” допустило багато емоційної лексики у матеріалі з заголовком “Худоба екс-нардепа тероризує жителів села”. Цей текст  – суцільне емоційне звинувачення екс-нардепа, худоба якого начебто вільно розгулює селом. Емоційності додають описи, використані у тексті. Наприклад, “бики навіть збиткуються над коровами місцевих жителів”. Крім того, пояснення, яке подане у тексті начебто зі сторони екс-депутата, схоже більше не на пряму розповідь, а на переказ зі слів селян.

Моніторинг зафіксував 3 публікації у яких судження журналістів подаються замість фактів. Наприклад, у сюжеті “Рівне 1” журналіст вдається до численних припущень і висновків, які грунтуються на посиланнях на неназваних експертів, та безособових зворотах: “Починаємо наш огляд з голови Рівненської ОДА, чому з нього? Тому що експерти кажуть, що жодне вагоме рішення з питань життєдіяльності області не проходить повз очі та вуха Віталія Коваля. Багато хто прогнозує, що Коваль спить і бачить себе на роботі у Києві”. Журналісти припускають, що Віталій Коваль хоче зайняти посаду заступника міністра молоді та спорту, і тому підсумовують: “Вочевидь, готуючись до нової посади Віталій Коваль активно займається пропагандою спорту, до прикладу зустрічається з олімпійськими призерами”. Далі журналіст розповідає, з посиланням на тих же неназваних експертів, що і голова облради хоче до столиці, щоправда у Верховну раду: “тому робить все можливе і неможливе аби зберегти своє крісло, яке кажуть, під ним неабияк хитається”.  Потім журналісти стверджують, що у Верховну раду хоче і міський голова Олександр Третяк “і хоч сам Третяк таке бажання всіляко заперечує, проте диму без вогню не буває”.

Моніторингом виявлено 2 матеріали, у яких журналісти подавали лише частину інформації (напівправду) замість повної картини. Наприклад, у статті “Rivne Online” журналістка очевидно стає на сторону звинувачених у вбивстві батька торговця бурштином. Зокрема, подає їхню позицію та не бере коментарі у тих, кого вони звинувачують, наприклад, у поліції та потерпілого. Окрім того, постійно у тексті, зокрема і у заголовку, наголошується на тому, що звинувачені – учасники АТО: “справжні та героїчні заслуги обвинувачених – троє із чотирьох, були бійцями батальйону “Айдар”, а на момент затримання, батько із сином ще й діючими військовослужбовцями збройних сил України”.

Також виявлено один матеріал з перебільшенням реальних даних на сайті “Радіо Трек”. У статті із заголовком “Велике відключення: де у Рівному та поблизу не буде світла (ПЕРЕЛІК)” йдеться про тимчасове відключення електроенергії на частинах окремих вулиць міста та в населених пунктах поблизу.

Дослідження охоплює:

 Проєкт Infocrime ГО “Інститут масової інформації” фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

Анна Калаур,

регіональна представниця ІМІ у Рівненській області,

проект “Infocrime”