Публікація

Запис через інтернет та щеплення в ТРЦ: процес вакцинації від «корони» в інших країнах

18:12, 10 Листопада

зображення публікації

В Україні триває вакцинальна кампанія від Covid-19. Зокрема, в Рівненській області працює 6 центрів масової вакцинації, 128 пунктів щеплень. Також, є 48 виїзних бригад, які за потреби можуть виїхати та провести вакцинацію колективу людей. Ми підготували інформацію про те, як відбувається процес вакцинації в різних країнах. Кожен зможе порівняти ці процеси з українськими та зробити висновки.

Україна

Записатися на щеплення від коронавірусу можна, зареєструвашись в «Дії». Або ж, подзвонивши до реєстратури зручного для вас пункту щеплення, чи за контактним номером, або ж зареєструватися в електронному кабінеті центру вакцинації.

У пунктах щеплення та центрах вакцинації щеплюються усі охочі від 18 років.

У свою чергу, мобільні бригади вакцинують організовані колективи із більше, ніж 50 людьми та маломобільних громадян. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Де знаходиться найближчий до вас центр вакцинації населення – є інформація на сайті Вакцинація від Covid-19. Також, там опубліковано і список доступних наразі українцям вакцин: AstraZeneca, Coronavac, Pfizer, Moderna.

Працюють пункти вакцинації не лише на базі медзакладів. Щепитися рівняни можуть і в «Епіцентрі», ТРЦ «Чайка», залізничому вокзалі, драмтеатрі, і в пересувних пунктах.

фото UA:Рівне

За подібною схемою вакцинують і в інших країнах світу. Журналісти видання «Горинь.інфо» рандомно обрали країни та проаналізували, як це відбувається в Албанії, Грузії, Вірменії, Азербайджані, Австралії та Фінляндії.

Албанія

До прикладу, уряд в Албанії створив програму «e-Albania», де пропонуються декілька послуг. Туди люди вносять запит на вакцинацію від коронавірусу та вже після – на отримання ковід-сертифікату. На веб-сайті громадяни можуть обрати і найближче до них місце вакцинації.

Раніше вакцинували охочих на головних площах міст Албанії, а зараз – у медцентрах. Так виглядає оздоровчий центр у місті Дуррес, де можуть від «корони» щепитися місцеві жителі:

Загалом, в Албанії для населення доступні чотири вакцини: Pfizer, Sputnik V, AstraZeneca та CoronaVac, пише офіційний албанський сайт, який висвітлює процес вакцинації.

Грузія

Тим часом, в Грузії існує спеціальний сайт, де громадяни за паспортними даними реєструються на вакцинацію (в Україні перейти за адресою сайту, на жаль, не вдається).

Система пропонує найближчий пункт вакцинації. А так вже виглядає повідомлення зі сайту, коли ви пройшли реєстрацію:

Опісля, на вказаний номер телефону, електронна система відправляє смс-підтвердження про дату, час та місце вашого щеплення.

Записатися на вакцинацію в Грузії можна напряму і в клініках, які включені до програми загальної вакцинації.

«Реєстрація можлива як на електронному порталі, так і по гарячій лінії установ або при особистому відвідуванні клініки, якщо по-іншому не вдається зареєструватися», – пояснює заступник міністра охорони здоров’я Грузії Тамар Габунія, пише видання «Кавказский узел».

В Грузії також діє гаряча лінія 15 22, яка орієнтована на клінічні випадки. Літніх людей або осіб з хронічними захворюваннями, які не можуть пересуватися, вакцинують вдома. Їм потрібно лише подзвонити на 15 22, і спеціальна бригада прийде до них додому та зробить щеплення.

Вірменія

У Вірменії записатися на вакцинацію від Covid-19 можна теж за допомогою інтернету. Для цього урядом створено додаток «Early one», який можна завантажити в AppStore. У застосунку є можливість «зарезервувати» собі належний час і місце вакцинації.

Щепитися можна і в порядку живої черги. Міністерству охорони здоров’я Вірменії у процесі організації вакцинації населення допомагає Товариство Червоного Хреста.

Наприклад, впродовж 3-х останніх тижнів у вірменських містах Єреван, Гюмрі та Ванадзор працюють мобільні пункти масової вакцинації. В столиці Вірменії – Єревані на Оперній площі було розгорнуто ціле мобільне «містечко» зі щепленнями.

Як відбувався цей процес – розповіли нам у Товаристві.

«За ініціативи МОЗу, міської ради Єревана, у співпраці з Вірменським товариством Червоного Хреста, у дворі Національного академічного театру опери та балету відбувся захід під назвою «День вакцинації в Єревані». Волонтери Червоного Хреста реєстрували охочх щепитися. Після цього лікарі перевіряли їх артеріальний тиск. Якщо протипоказів у людей не було – тоді їх вакцинували. Загалом, вакцинація у Вірменії проводиться 4 доступними вакцинами: Астразенекою, Синофармом, Супутником-V, Модерною», – кажуть в товаристві Червоного Хреста..

Поодинокі мобільні центри вакцинації працювали по Єревану ще у травні 2021-го року. Кореспондентка на власні очі бачила автомобіль швидкої допомоги, де лікарі щеплювали від ковіду:

Наразі вірменам, які працюють чи навчаються, обов’язково потрібно мати сертифікат про вакцинацію. Якщо людина не вакцинована – потрібно робити ПЛР-тест на Covid-19 щодватижні. Та нині місцевий уряд планує запровадити тестування щотижня, і заборонити невакцинованим особам вхід до кафе, музеїв, кінотеатрів, тощо.

Мінохорони здоров’я Вірменії вирішило вакцинувати від коронавірусу і дітей віком 12+, пише місцевий офіс «Радіо Свобода».

Азербайджан

Веб-сайт для реєстрації на щеплення від коронавірусу функціонує і в Азербайджані. Якщо ви проживаєте, наприклад, в одному з найбільших міст Азербайджану Гянджі, то електронна система відразу запропонує медзаклади, у яких можна там вакцинуватися: Гянджинську міжнародну лікарню, Медичний центр «Нова Гянджа», Гянджинську медичну клінічну лікарню, міські поліклініки №2,5,6 тощо.

В Азербайджані, як і у вищезгаданих країнах, щеплення від коронавірусної хвороби відбувається не лише стаціонарно, а й у мобільних пунктах. В Баку працюють такі пересувні автобуси для вакцинації:

Також, вакцинують і в торгових центрах:

Жителям Азербайджану доступно 4 вакцини від коронавірусу: SINOVAC (Китай), AstraZeneca/Vaxzevria (Англія), Biontech/Pfizer (Німеччина/США), Sputnik V (Росія).

Додамо, що в Азербайджані заборонено входити в торгові центри, ресторани, кінотеатри, салони краси, університети тощо без ковід-сертифіката. Їх наявність перевіряє не лише охорона тих чи інших закладів, куди ви хочете потрапити, а й поліція.

Австралія

Записатися на вакцинацію в Австралії можна напряму в медзакладах, або в інформаційних кіосках щодо вакцинації. Про це йдеться на офіційному сайті Департаменту охорони здоров’я уряду Австралії.

Такі інформаційні точки відкриті в торгових центрах і на місцевих подіях.

Знайти клініку, де вакцинують від коронавірусу, можна також на сайті Департаменту охорони здоров’я уряду Австралії. Щепитися можна і в місцевих аптеках.

«Ви можете забронювати собі щеплення проти COVID-19 через цей інструмент пошуку клінік вакцин», – йдеться на офіційному сайті.

На материку кожен, кому 12 років і старше, може отримати доступ до вакцини проти COVID-19. Також, працюють виїзні бригади, які вакцинують літніх людей в інтернатах або людей, яким важко пересуватися.

Ось так виглядають в Австралії реєстраційні кроки на вакцинацію від Covid-19:

Коли ви зареєструєтеся, система автоматично вам запропонує найближчі медзаклади, де щеплять від коронавірусу:

Додамо, що в Австралії доступні до вакцинації три вакцини: Vaxzevria (AstraZeneca), Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna).

На сайті Департаменту охорони здоров’я уряду Австралії також розміщують відеоролики з відповідями на найпоширеніші питання від громадян питання про коронавірус.

Фінляндія

На міському сайті столиці Фінляндії Гельсінки є окремий розділ з інформацією про коронавірус.

На вищезгаданому сайті йдеться, що людина може записатися на вакцинацію в електронному вигляді за посиланням  або по телефону за номером 09 310 46300 у будні з 8:00 до 16:00.

Вакцина Pfizer та вакцина Moderna наразі доступні для людей віком від 12 років. У Гельсінкі, окрім державних та медичних центрів, є чотири постійні пункти вакцинації:

Jätkäsaari

Kannelmäki

Malmi

Myllypuro

Станом на жовтень, у Гельсінки працювали не лише вищезгадані пункти щеплень, а й мобільні групи за такими адресами:

Арабіанранта

Адреса: Торговий центр Arabia, 2-й поверх, рядом з магазином Tokmanni, вул. Hämeentie 111

Графік роботи: 11.10 – 29.10. пн–пт з 11.00 до 15.00

Ітякескус

Адреса: Бібліотека в Ітякескусе, вул. Турунліннанці 1

Графік роботи: четвер 07.10, четвер 14.10, четвер 21.10. і четвер 28.10. з 10.00 до 15.00

Камппи

Адреса: Торговий центр Kamppi, 1-й поверх, рядом з магазином Guess, вул. Кату Урхо Кеккосена 1

Графік роботи: 05.10.–29.10. пн–пт з 10.00 до 15.00

Каннельмяки

Адреса: Бібліотека в Каннельмяки, вул. Кланеттіті 5

Графік роботи: понеділок 11.10, понеділок 18.10. і понеділок 25.10. з 11.00 до 15.00

Контула

Адреса: Kontulantie 20, на станції метро в поміщенні колишньої станції D, з боку входу з вулиць Меллунмяки та Контумаркет

Графік роботи: 04.10.–29.10. пн–пт з 11.00 до 15.00

Східний центр

Адреса: Торговий центр Itis, Itäkatu 1-7, біля входу в Itis, поруч з магазинами Feel Vegas і S-market

Відкритий: четвер 4.11. з 11 до 17.30.

Попередньо записуватися в вищезгадані пункти – не потрібно.

Вакцинують від ковіду у Фінляндії не лише в метро чи в лікарнях, а й на місці у навчальних та професійно-технічних закладах.

Що цікаво, усі ті вакциновані, які мають міську картку Kela, можуть отримати компенсацію витрат на проїзд до пункту щеплення, а також для зворотної подорожі. Найпростіший спосіб подати заявку – відвідати електронні послуги Kela фінською мовою або шведською.

До слова, Уряд Фінляндії вніс зміни в постанову, яка обмежує діяльність підприємств громадського харчування в зв’язку з епідемією коронавірусу. Зміни вступили в дію 5 листопада, йдеться на сайті Міністерства соціального захисту та охорони здоров’я Фінляндії.

Таким чином, заклади громадського харчування можуть витребувати від своїх клієнтів пред’явлення коронапаспорту.

Цифровий сертифікат ЄС про COVID і паспорт COVID-19 у Фінляндії можна отримати на сайті My Kanta або у пункті вакцинації. Сертифікати про щеплення не можна отримати в станціях охорони здоров’я та замовити по телефону.

То чи однакова вакцинація

Зауважимо, що усі вищезгадані країни були обрані випадково. Як бачимо, процес організації вакцинації фактично однаковий у всьому світі. Функціонує додаток, або сайт, де якому громадян тієї чи іншої країни можуть записатися на вакцинацію. А Україна – не єдина країна, де медики вакцинують людей від коронавірусу в громадських місцях.

У пострадянських країнах, практика вакцинації у мобільних пунктах така ж поширена, як і у нас. Проте, у сучасній Фінляндії, громадян також вакцинують у публічних місцях. Варто й звернути увагу на те, що в країнах, які має вплив Росія, зокрема, це Азербайджан та Вірменія, людей щеплюють вакциною «Sputnik V». Хоча вона не є визнаною в Європі.

Наразі ліків від коронавірусу не винайдено. Поки що єдиним запобіжником від летального випадку від коронавірусу лікарі називають вакцинацію.

Настя БОДНАРСЬКА