Публікація

Гроші громад. Які зарплати отримують сільські голови Рівненського району

11:16, 26 Листопада

зображення публікації

Країною крокує реформа децентралізації. Основною метою цієї реформи мало стати покращення життя в селах. Місцевим громадам мали перейти більші повноваження та більше надходжень.

Втім, реформа не завершилась. Деякі села не об’єднуються, а органи виконавчої влади мають свої погляди на межі громад.  Всього на Рівненщині зараз вже створено 46 об’єднаних громад. Менше, ніж за місяць, в 9 громадах області будуть проведені перші вибори.

Сайт Горинь.інфо підготував серію матеріалів про доходи місцевих депутатів, голів та чиновників. В цій публікації ми проаналізували електронні декларації сільських голів Рівненського району за 2018 рік. Згідно законодавства, ці особи прозвітують про свої статки за 2019 рік до 1 квітня наступного року. І вже в квітні ми порівняємо, як змінилися доходи місцевих посадовців.

Калькулятор в законі

Які ж саме кошти отримують сільські голови? Окрім посадового окладу, керівники органів місцевого самоврядування отримують щомісячні надбавки. Ці надбавки є різні: за вислугу років, за високі досягнення в роботі. Окремо у чинному законодавстві прописана можливість нарахування премій. Цей пункт є надзвичайно цікавим. Адже розмір премії ніяким чином не обмежений. Тому, наприклад, хтось із сільських голів може собі нарахувати і 200% премії.

Всі гроші сільських голів

Отже, пропонуємо Вам таблицю заробітних плат сільських голів Рівненського району. Окрім того, сільські голови задекларували і готівкові суми. Дані взяті з офіційного сайту з електронними деклараціями.

Як бачимо, перші сходинки по “багатству” сільських голів займають Великоомелянська та Новоукраїнські голови. Наскільки фінансово спроможні ці села, чи ефективними є сільські ради? Відповідь на ці запитання та свою оцінку дадуть місцеві мешканці.

Великоомелянська сільська голова Оксана Курганська

Великоомелянська сільська голова Оксана Курганська

Новоукраїнський сільський голова Микола Антончук

 

Як бачимо, зарплата «найбагатших» більше ніж у 2 рази перевищує «найбідніших» з сільських голів. В перерахунку, «найбагатша» отримує більше 38 тисяч гривень в місяць, в той час як «найбідніший» – близько 16,5 тисяч.

Чи справедливі такі заробітні плати? Розмір доходів посадовців є дискусійним питанням. Одні говорять про потребу у високих зарплатах, які знімуть питання корупції. Інші ж задають запитання про те, чи доцільно платити людям, які свідомо вирішили обрати собі сферу служіння людям. Тим паче на фоні того, що переважна більшість селян або їздять «на заробітки», або є безробітними чи «перебиваються» сезонними роботами. Кожен має право сформувати свою думку. І для того, щоб можна було її краще осмислити, ми і надалі публікуватимемо матеріали про доходи посадовців та чиновників Рівненщини.

Підготував Тарас ДАВИДЮК