Публікація

Як роздати 94 гектарів лугів. Рецепт від Олександрійської сільської ради

10:03, 06 Грудня

зображення публікації

Вчора в Рівненській райдержадміністрації відбулось планове засідання архітектурно-містобудівної ради. Але розпочалось воно незвично. Небайдужі мешканці сіл Волошки та Свяття, що входять Олександрійської об’єднаної територіальної громади, прийшли з рішучими протестами. Людей обурило те, що всупереч законодавчим нормам та здоровому глузду в селян забрали луг. І не просто забрали, але й передали фірмам, засновника яких СБУ підозрює в брудних фінансових оборудках. Але про все по порядку.

Швидко і зручно – лише для інвестора

4 жовтня Олександрійська сільська рада надає дозвіл на передачу в оренду 75 гектарів землі для розміщення «сонячних батарей». Про це з величезною помпезністю повідомив очільник громади Микола Шустов. За його словами, потужність такої сонячної електростанції – орієнтовно 50 МВт.

Втім, екологічних експертиз чи думок експертів з цього питання ніхто не заслуховував. Як і думок мешканців сіл. А це вже викликало велику хвилю обурення. Адже територію, яку так спритно передали трьом компаніям, здавна використовували як луг для випасу худоби.

Думка селян чи думка працівників сільради?

Згідно діючого законодавства, для будівництва сонячної електростанції потрібно провести громадські слухання щодо розроблення детального плану території. Мова йшла про дозвіл на будівництво сонячної електростанції на території сіл громади.

Втім, час і місце зборів були заздалегідь вибрані для зручності лише певній категорії людей. Адже громадські слухання були проведені в будній день (четвер) в обідню пору. Час, коли більшість людей перебувають на своїх робочих місцях. Саме цим і скористались працівники сільської ради, які становили переважну більшість серед учасників цих громадських слухань.

Мешканці сіл Свяття та Волошки все ж прийшли та виступили проти того, щоб під будівництво електростанції віддавали луг. Адже здавна громада використовувала ці землі для випасу худоби та заготівлі сіна для тварин на зиму. Окрім того, на громадських слуханнях мова вже йшла про 94 гектари землі. А це більша цифра, аніж та, яку озвучували депутатам на сесії.

Читайте: В Олександрії люди зупинили будівництво сонячної електростанції

На слуханнях голові громади Миколі Шустову було передано колективне звернення, яке на той момент підписали 70 жителів сіл Свяття і Волошки (зараз кількість підписантів перевищила 200 осіб). Після цього сільському голові не лишалось нічого іншого, як призупинити усі процеси з цього питання.

Звернення мешканців сіл щодо недопущення будівництва сонячних електростанцій

Читайте: Олександрія “заморозила” будівництво сонячної електростанції

Проте думка селян та позірна «заморозка» не завадила оформленню документації громадських слухань. І документи відправили на затвердження архітектурно-містобудівельної ради району. Для кого ж так старається сільська рада? Що ж це за хороші інвестори прагнуть збудувати «рай» для мешканців?

Мешканці сіл виступають проти передачі земель під час засідання архітектурно-містобудівельної ради

Фірми з запахом операцій СБУ

Фірм, яким надані землі в оренду на 49 років – три. Всі вони були зареєстровані в один день: 1 жовтня. А вже через ТРИ дні їм були виділені Олександрійською сільрадою величезні гектари. Дивовижна швидкість і фарт. Якщо не сказати інакше.

Втім, збігається не лише дата реєстрації. Але й юридична адреса та засновники цих підприємств. Вони і назви мають схожі, як брати-близнюки: ТОВ «ОЛЕКСАНДРІЯ ЕНЕРДЖІ 1», ТОВ «ОЛЕКСАНДРІЯ ЕНЕРДЖІ 2», ТОВ «ОЛЕКСАНДРІЯ ЕНЕРДЖІ 3».

Всі фірми зареєстровані за адресою: місто Рівне, вулиця Петра Могили, будинок 25, офіс 2. Це – офісне приміщення. І всі три фірми знаходяться в одному офісі. І статутний капітал кожної фірми – 15 тисяч гривень. Однаковий у всіх. І засновники та їх частка у фірмах теж однакова для трьох фірм.

Про що можуть свідчити всі ці факти? Ймовірно це – підставні фірми, створені з метою отримати землі. І вони її отримали. І чи будуть будувати панелі, це ще теж питання. Адже досвіду будівництва сонячних електростанцій жодна з цих фірм не має.

Що ж відомо про засновників цих фірм? Пошукавши в цьому напрямку, ми знайшли ще одну цікаву інформацію. Уповноважений юридичної особи Володимир Власенко фігурував у резонансній справі. Мова йде про операцію Служби Безпеки України з затримання на хабарі реєстраторів у Рівненському районі.

«Оперативники СБУ кажуть, що у реєстраційній службі Рівненського районного управління юстиції систематично вимагали та одержували хабарі від фізичних та юридичних осіб за прискорення державної реєстрації прав на нерухоме майно. І того, хто це робив, “на гарячому” затримали у кабінеті.

Оперативники СБУ кажуть, що у реєстраційній службі Рівненського районного управління юстиції систематично вимагали та одержували хабарі від фізичних та юридичних осіб за прискорення державної реєстрації прав на нерухоме майно. І того, хто це робив, “на гарячому” затримали у кабінеті під час одержання 3500 грн. від мешканця Рівненщини за державну реєстрацію поза чергою речових прав на 7 земельних ділянок. Володимиру Власенку вже повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Рівненський міський суд відсторонив чиновника від займаної посади. Зараз СБУ перевіряє інформацію щодо інших епізодів протиправної діяльності посадовця, а також причетності інших службових осіб реєстраційної служби до корупційної схеми отримання хабарів.”

Зі статті сайту “Рівне вечірнє” «У реєстраційній службі брали хабарі»

 

Читайте також: За допомогу в рейдерстві СБУ в Рівному затримала державних реєстраторів і виконавця

Інший засновник Ігор Криган – є засновником фірми ДЕВЕЛОПЕРСЬКА КОМПАНІЯ “ГАРДАРІКА”, що займається нерухомістю і жодного стосунку до сонячної електроенергії не має.

Третій з засновників – Роман Поворозник  – теж, як і Володимир Власенко – колишній працівник МВС. Він є засновником ще кількох компаній, які подавали документи на отримання земель для будівництва сонячних електростанцій та ряду житлово-будівельних кооперативів. Немає відомостей і про успіхи товариства з обмеженою відповідальністю  «ПРОСКУРІВ СОЛАР ЕНЕРДЖІ». Де в засновниках теж є Роман Поворозник.

І куди ж цій ситуації дивилась сільська рада та голова Микола Шустов? Чому не перевірили ці фірми? Чи можливо ці фірми і не мали перевірятись, бо “свої”?

“…або вони мене ведуть до прокурора”

Обурені мешканці сіл Свяття та Волошки прийшовши на засідання архітектурно-містобудівної ради Рівненського району змогли переконати її членів не розглядати це питання. Адже віддали єдине для мешканців сіл місце для випасу худоби. Також свій негативний висновок з даного питання надали Держпродспоживслужба та Департамент екології та природніх ресурсів Рівненської області. До всіх застережень додались ще й той факт, що територія є водоохоронною зоною. Жителі вважають прийняте рішення незаконним та таким, що суперечить Земельному кодексу України. Відтак це питання було відкладене та направлене на доопрацювання та вивчення всіх можливих загроз.

Десятки гектарів лугу виділили фірмам, які фігурують в спецоперації СБУ. Місцеві жителі – проти. Читайте незабаром на нашому сайті розслідування про цю гостру ситуацію

Опубліковано Горинь.інфо Четвер, 5 грудня 2019 р.

 

Надалі мешканці готують колективне звернення до прокуратури області про правову оцінку дій сільського голови Миколи Шустова. Не виключають вони і подальші судові позови.

Сайт Горинь.інфо уважно слідкуватиме за перебігом подій та інформуватиме своїх читачів про цю резонансну справу.

Підготував Тарас ДАВИДЮК