Публікація

Як на Рівненщині 2 мільярди на експлуатацію доріг витрачали

15:56, 05 Січня

зображення публікації

Чималі кошти з бюджету витрачаються не лише на будівництво й ремонти доріг, але і на їх утримання. Причому ця сфера, можливо, навіть більш приваблива для бізнесу, аніж будівництво. Адже проконтролювати скільки кілометрів асфальту і якої товщини поклали можна і через рік. А от скільки кущів обрізали, бруду з дороги прибрали чи снігу вивезли три місяці тому  порахувати значно складніше. А витрачається на експлуатаційне обслуговування доріг в межах однієї Рівненської області щороку більше як мільярд гривень. Аналіз закупівель показує, що тендери відбуваються з порушеннями, ринок поділений між декількома фірмами, а спроби державних аудиторів якось на це вплинути закінчуються їх поразками у судах. В результаті ми втрачаємо сотні мільйонів гривень. Як саме  – в нашому матеріалі.

Раз тендер, два тендер…

Ми проаналізували 7 тендерів на експлуатаційне обслуговування доріг, які були проведені на Рівненщині наприкінці 2020 та на початку 2021 року.

Службою автомобільних доріг у Рівненській області проведені 2 великі закупівлі на суму понад 1 мільярд гривень.

Перша закупівля – це експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення в межах Рівненської області загальною протяжністю 1811,9 км – очікувана вартість 321,7 млн. грн. Виконувати ці роботи мали в період з 25 вересня 2020 року по 31 грудня 2021 року, тобто більше, аніж на рік.

Експлуатаційне утримання передбачає наступні види робіт:

  • Роботи з озеленення (обрізування кущів, видалення чагарників, дерев різних видів та різними способами, обрізування та збирання гілок, скошування та згрібання трави тощо);
  • Роботи з прибирання (очищення водопровідних канав, прибирання сміття на узбіччях, в автопавільйонах та на зупинках, ремонт лав, очищення урн, очищення доріг від різного роду бруду, збирання окремих предметів, очищення дорожніх знаків тощо);
  • Земляне полотно та водовідведення (засипання промоїн, копання воронок, улаштування водопровідних канав тощо);
  • Штучні споруди (очищення отворів водостічних труб, ремонти мостів, загороджень, парапетів, тощо);
  • Дорожній одяг (ліквідація вибоїн, інші ремонтні роботи);
  • Зимове утримання (фарбування напрямних віх, ремонт планкових щитків, встановлення снігозахисних щитків, очищення доріг від снігу, посипання доріг протиожеледними матеріалами тощо);
  • лінійні будівлі та споруди (штукатурення, побілка, фарбування);
  • дорожні знаки (встановлення, заміна, фарбування, тощо);
  • огородження ремонт, встановлення, демонтаж тощо);
  • дорожня розмітка;

 Список доріг, про які йдеться – можна переглянути ТУТ. 

Друга закупівля це експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-06 Київ – Чоп на ділянці км 258+513 – км 432+877, Південний підхід до м. Рівного на ділянці км 0+000 – км 0+892, Західний під’їзд до м. Рівного на ділянці км 0+000 – км 3+338 загальною протяжністю 197,9 км – очікувана вартість 742 млн. грн. Термін дії договору – на три роки (з 20 жовтня 2020 і до 31 грудня 2023 року).

Роботи в другій закупівлі приблизно такі ж, як і в попередній, лише додались:

  • Обслуговування об’єктів зовнішнього освітлення, світлофорних об’єктів;
  • Обслуговування системи метео- та фотоспостереження;
  • Річне обслуговування Центрального управляючого пункту.

Відсутність конкуренції дорого коштує українцям

На більший тендер зголосилися 4 потенційних учасники, на менший 3. Втім, допустили до аукціону не всіх, а лише “Спец комплект постач” та “Техно-буд-центр”.

В обох закупівлях договір підписано з ТОВ “СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ” з Київської області. Фірма належить Сергію Леонідовичу Дяченку та Максиму Вікторовичу Шияну в рівних частках, перший з них водночас є і директором фірми.

Донедавна фірма належала Надії Кравс. Вона, як пишуть “Наші гроші” – теща генерального координатора турецької групи компаній «Онур» в Україні Емре Караахметоглу.

В обох випадках конкурентом переможців була фірма ТОВ “ТЕХНО-БУД-ЦЕНТР”. Торги були мінімальними, остаточна ціна зменшилася порівняно з очікуваною вартістю менше ніж на 2%.

Ресурс “Клереті проджект”, на основі відкритих даних з Прозорро дозволяє проаналізувати, в тому числі, і спільну участь певних фірм на тендерах. За цим посиланням можна подивитися, як ведуть себе фірми “Спец комплект постач” та “Техно-буд-центр”, коли разом приходять на закупівлі.

Якщо ці фірми в аукціоні лише двоє, тоді економія мінімальна, 1,5-2%, як наприклад на Рівненщині:

А якщо до цієї солодкої парочки приходить ще хтось, тоді економія сягає і 50%, як ось приклад тендеру з Тернопільської області:

Потенційна економія могла б скласти сотні мільйонів гривень. Але не склалося. Інші фірми, які могли б скласти реальну конкуренцію в цих тендерах або не захотіли брати участь, або не були допущені до аукціону на етапі попередньої кваліфікації.

Тендери від облдержадміністрації

Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА провів 5 тендерів на загальну суму понад 820 мільйонів гривень.

Це, зокрема:

  1. Експлуатаційне утримання автодоріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Рівненському районі (протяжність 670,0 км), очікувана вартість – майже 181,8 млн.грн.
  2. Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Рівненському районі Рівненської області (протяжність 693,0 км), очікувана вартість – 188 млн. грн.
  3. Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Сарненському районі Рівненської області (протяжність 529,0 км), очікувана вартість – 132, 7 млн. грн.
  4. Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Дубенському районі Рівненської області (протяжність 798,3 км) – очікувана вартість – майже 206 млн. грн.
  5. Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Вараському районі Рівненської області (протяжність 452,0 км), очікувана вартість – 113 млн.грн.

Дискримінація, порушення, схеми, скарги, контроль

У всіх закупівлях до Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА, як організатору тендерів, було чимало запитань до змісту тендерної документації, а потенційними учасниками було написано кілька вимог про усунення дискримінаційних умов. Зокрема, просили виключити такі вимоги:

– подача відгуку від Балансоутримувача дороги (Департаменту чи САД) по аналогічному договору, виданого не раніше дати оголошення відповідного тендеру.

Аналогічним договором в закупівлях вважався договір щодо експлуатаційного утримання/поточного дрібного ремонту/поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування;

– наявність працівників виключно в штаті (не за цивільно-правовими договорами) та наявність 32 водіїв/машиністів/операторів (відповідно до кількості техніки);

Окрім того, Рівненський облавтодор вимагав розширити технічне завдання закупівлі, передбачити положення в договорі щодо оперативного надання інформації та документів Замовнику, яка необхідна для відшкодування завданих збитків користувачам автомобільних доріг, а також вимагав банківську гарантію без грошового покриття.

Всі вимоги були відхилені Департаментом будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації.

По чотирьох із п’яти закупівель були розпочаті моніторинги Держаудитслужбою. По трьох були встановлені порушення щодо визначення переможцем учасника, чия пропозиція не відповідала вимогам Замовника. Всі три висновки були оскаржені Замовником до суду та скасовані судом першої інстанції.

Керівниця ініціативи “За чесний тендер” Мирослава Примак так коментує виявлені аудиторами порушення: “Ті недоліки, які встановлено моніторингом стосуються, по-перше, документації – Замовник не врахував, що  в оголошенні про відкриті торги слід зазначати інформацію щодо виду та умов надання забезпечення тендерних пропозицій. Вважаю це формальним порушенням, адже Тендерна документація містить вказану інформацію.

Крім того, щодо пропозицій ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” та ТОВ “Меридіан” аудитори зауважили, що договір поставки асфальтобетонних сумішей з ТОВ “ВВВ Монтаж” довший, ніж, відповідно, договір оренди обладнання заводу  Товариством “ВВВ Монтаж” у ТОВ «Гостомель-Промтранс». На думку аудиторів, ці строки повинні бути однаковими, адже якщо оренда закінчиться, то поставка може не відбуватись.

В технічній документації чітко вказано, щоб оренда заводу була дійсною протягом усього часу виконання договору (до 31.12.2023 року), тому вказану вимогу учасники не виконали, незважаючи на наявність договору поставки до 31.12.2023 року.

В іншій закупівлі ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” вказав різну інформацію про маркірувальну машину в довідці про обладнання та у відомості про ресурси.

Чіткої вимоги, щоб ця інформація збігалась в Тендерній документації я не знайшла, тому порушення не бачу.

В іншому тендері ТОВ “Меридіан” і ТОВ “ХІМІЯ ПАРК” не надав довідку про згоду на обробку персональних даних двох осіб, які згадані в протоколі загальних зборів.

Незважаючи, що в технічній документації була вимога про надання відповідної довідки про всі згадані персональні дані в складі пропозиції, однак, вважаю, вказане ніяк не впливає на зміст пропозиції.

Аудиторам не сподобалось, що Замовник надав 24 години на завантаження документів ТОВ “ХІМІЯ ПАРК” щодо кваліфікаційних критеріїв. Однак, вважаю, вказані дії Замовника цілком обгрунтованими, адже усувати недоліки у вказаних критеріях можна в тому числі шляхом завантаження відсутніх документів, а не лише виправленням існуючих.

У всіх трьох тендерах аудитори вимагали розірвати договори, адже інакше порушення не усунути”.

Мирослава Примак

Не було моніторингу лише в закупівлі щодо утримання доріг Дубенського району.

Реальна конкуренція чи поділ ринку?

Здавалося б, на такі “жирні” тендери має бути багато охочих. Але, схоже на те, що реальної конкуренції немає, а ринок поділений між фірмами ще до тендерів. Чужих не пускають дискримінаційними, на думку деяких учасників, умовами. Свої ж розподіляють замовлення ще до тендерів, а під час аукціонів ціни майже не зменшують, кошти платників податків “освоюються” по максимуму.

Так, договір на утримання доріг у Дубенському районі – 798,3 км. на суму близько. 199,5 млн.  – укладено з фірмою ТОВ “Хімія Парк”. У Рівненському районі відповідають за стан дороги ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” (670 км., договір на 176,2 млн.грн.) та ТОВ “Меридіан” (693 км., договір – 182,3 млн.грн).

Сарненський район теж забрав ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” (529 км., договір – 129,2 млн. грн.).

Вараський район дістався ТзОВ “АБ “Янкор” (452 км. за 112,4 млн. грн.).

У всіх 5 тендерах брало участь ТОВ “Меридіан”, але перемогу отримав лише одну. В усіх інших, він страхував інших переможців, адже фірма або взагалі не торгувалася, або лише мінімально знижувала ціну.

Хто бенефіціари?

Фірма “Меридіан” зареєстрована в Київській області в Рудому Селі, власниця – Цісельська Євдокія Савеліївна, керівник – Попова Зоряна Анатоліївна.

ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” належить зараз Титенку Миколі Васильовичу, директор – Комаров Сергій Миколайович, зареєстрована – в Рівному. Донедавна фірма повністю належала рівнянам, однак у 2020 році фірма змінила власника та директора. Сергія Комарова пов’язують з фірмою ТОВ “ВВВ Монтаж”, якою колись керував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Варто додати, що і ПрАТ “Рівнеавтошляхбуд” і ТОВ “Меридіан” у складі пропозицій надають договори поставки асфальтобетонних сумішей з ТОВ “ВВВ Монтаж” (завод знаходиться в селі Яринівка Березнівського району).

ТзОВ “АБ “Янкор” нещодавно “переїхала” з Рівного в Млинів. Належить Яні Лавренчук, керівник – Корнійчук Юрій Анатолійович. Вказана фірма відома також тим, що отримала підряди на будівництво Спорткомплексу на Макарова, детальніше про це можна прочитати за наступним посиланням.

ТОВ “Хімія Парк” – зареєстрована в Клевані, належить сербам Савічу Радоміру та Мікановічу Йово, директор – Назар Петрович Бречко. Останній донедавна працював патрульним поліцейським.

Ольга Писаренко

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО “Рівненський центр “Соціальне партнерство”, за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy”