Публікація

Вчителі – майбутнє нової школи

13:35, 21 Квітня

зображення публікації

Вихованню і навчанню дітей можуть присвятити себе люди, які безкомпромісно люблять своїх учнів та професію учителя. Роботу вчителя важко порівняти з іншою працею, адже тут ідеться про виховання та навчання дитини. Успіх педагогічної діяльності залежить від комунікативних здібностей вчителя, від його уміння налагодити правильні взаємини з дітьми. І лише справді закохані у свою справу – здатні присвятити їй усе своє життя.

Як і будь-яка професія, праця педагога передбачає постійну роботу над собою задля безпосереднього росту як фахівця. Проте, на відміну від інших професій, кінцевий результат педагогічної праці можна побачити не сьогодні, не завтра, а через тривалий час.

Уже сорок років у Кустинському ліцеї на посаді вчителя зарубіжної літератури трудиться талановитий педагог Світлана Фесенко. Загалом на освітянській ниві  Світлана Петрівна уже більше 42 років. Усі ці роки вона невпинно і системно працює над підвищенням свого фахового рівня. Світлана Фесенко є членом обласної творчої групи вчителів зарубіжної літератури, керівником шкільного методичного об’єднання вчителів гуманітарних предметів. Своїм багаторічним досвідом вона ділиться не лише із колегами Кустинського ліцею, а й з педагогами Рівненщини. На сьогодні вчителька має вищу кваліфікаційну категорію та звання «старший вчитель». Безперечно, їй є чим ділитися зі своїми колегами задля розвитку навчального закладу.

Світлана Петрівна завжди задає високу планку для школи. Щороку її учні стають призерами та переможцями ІІ і ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з екології, Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук.

Не став виключеннями і складний карантинний період. У 2020 році її учні посіли ІІ місце у фінальному етапі XVI Всеукраїнського конкурсу досягнень юних зоологів і тваринників. Підкорилось її вихованцям також ІІІ місце у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу винахідницьких та раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму (вікова категорія 12-15 років). А у 2021 році вихованка Світлани Фесенко здобула І місце у фінальному етапі XVII Всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників.

Справжній вчитель з роками формує власний стиль, певний імідж, який поступово стає «брендом».  Саме високі досягнення учнів Світлани Петрівни стали її візитною карткою. За значні успіхи вихованців, якісну та продуктивну працю Світлану Петрівну неодноразово було відзначено керівництвом області та освітніх установ. У її списку є Диплом за ІІІ місце в обласному конкурсі-ярмарку педагогічної творчості в номінації «Зарубіжна література», грамота Рівненської районної державної адміністрації та Рівненської районної ради за значні досягнення у роботі з обдарованими дітьми, розвиток їх здібностей, високу професійну майстерність, плідну та змістовну діяльність, спрямовану на розвиток освіти. Педагога було нагороджено грамотою Рівненської районної державної адміністрації та Рівненської районної ради за значні досягнення у роботі з обдарованими дітьми, розвиток їх здібностей, високу професійну майстерність, плідну та змістовну діяльність, спрямовану на розвиток освіти та почесною грамотою Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку переможців ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Окрім того, Світлана Петрівна була відзначена  грамотою відділу освіти Рівненської районної державної адміністрації та Рівненської районної організації профспілки працівників освіти як призер І туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2014» в номінації «Світова література» та отримала  подяку Рівненської районної державної адміністрації за успіхи, досягнуті в реалізації Програми роботи з обдарованою молоддю. Загалом годі й перерахувати ту велику кількість подяк, відзнак, грамот і нагород, які отримала вчителька за довгі роки роботи на освітянській ниві.

Сучасне життя безупинно змінюється і з кожним роком у дітей з’являються нові інтереси та нові ідеали. Але щоб здобути довіру та повагу у школярів, вчителю не обов’язково поділяти їх погляди, але знати про них просто необхідно. По-справжньому гарний педагог повинен проявляти максимальну делікатність у відносинах з дітьми, бути уважним до того, що їм подобається та знаходити спільну мову. Тільки при правильних взаємовідносинах можна вчити і виховувати нове покоління. Саме такий підхід і творить сучасну школу,  де кожен учасник освітнього процесу активний та може самореалізовуватися.

Важко переоцінити заслуги талановитого педагога, який відкриває перед дитиною двері у світ знань, впливає на формування його життєвої позиції та пріоритетів, закладає ґрунтовні основи його майбутнього. За такими вчителями – майбутнє української освіти.

Тарас ДАВИДЮК

*соціальна реклама