Публікація

Славне життя: біографія повстанця Федора Мартинюка

18:56, 27 Березня

зображення публікації

Наша історія продовжує приховувати чимало таємниць. Особливо про славний і трагічний період боротьби українських постанців в роки Другої світової. Місцевий дослідник Іван Мартинюк у профільній групі “Волинь у боротьбі ” розповідає непересічну біографію нашого краянина уродженця с. Тучин Федора Мартинюка.

МАРТИНЮК ФЕДІР ТРОХИМОВИЧ,
1924 р.н., із м. Тучин Рівненської області, українець, селянин, неодружений, вояк УПА на псевдо «Калина».
Улітку 1943 року Мартинюк пройшов військовий вишкіл УПА в Костопільських лісах Рівненської області (світлина того часу, на якій наявні цятки від крові).
У березні 1945 року Мартинюка виявили чекісти у криївці, влаштованій у нього вдома, проте хлопцеві вдалося втекти, розв’язавши собі руки.
У липні 1945 року Мартинюка затримали вдруге після збройної сутички на Чернишному, в ході якої хлопця поранили. Опісля, перебуваючи під слідством у Тучинському НКГБ, 13.08.1945 поранений Мартинюк утік вдруге, коли охоронник вивів його у вбиральню.
Втікача оголосили в розшук, одначе знайти не змогли.
Відтак хлопець підтримував зв’язок з боївкою СБ ОУН “Мусія” (Онуфрійчука Івана Романовича, уродженця м. Тучин).
У січні 1947 року за переказами односельців Мартинюк загинув від “рук своїх” на хуторі біля с. Гориньград, під час конфлікту, що виник між членами боївки. На той час він мав псевдо “Євген”.
Вкиристані джерела:
УСБУ в Рівненській області:
– справа № 1920о67;
– фонд № 29, опис № 2, пор. № 4, арк. 28, 177, 206.