Публікація

Повернення Муляренка, вітання Соломчука та довголіття з салом: як маніпулювали рівненські ЗМІ та політики минулого тижня

17:50, 01 Вересня

зображення публікації

56 маніпуляцій минулого тижня виявив моніторинг у рівненських ЗМІ. Це 4% від дослідженого контенту медіа та сторінок політиків на Facebook. 66% від матеріалів з маніпуляціями становила джинса. Виявлено 18 матеріалів з комерційною джинсою та 19 з політичною. Жодного фейка не виявили.

За період 23-27 серпня аналітики Infocrime проаналізували 10 онлайн ЗМІ, 8 сторінок у Facebook, новинні випуски 3 телеканалів. Разом це 1453 матеріали. На сайтах – 1323, повідомлень у FB –111, сюжетів – 19.

Детальніше з методологією моніторингу можна ознайомитися за посиланням

Джинса нардепа, двох партій та «святкове повернення» екс-чиновника

Не зникають зі сторінок та сюжетів рівненських ЗМІ матеріали з ознаками джинси на підтримку президентської програми «Велике будівництво». Минулого тижня монітори нарахували п’ять таких матеріалів. До прикладу, «ЧаРівне» опублікувало новину під заголовком «Як виглядає новенька дорога на трасі в селі Гільча Перша: фото з квадрокоптера». На три абзаци тексту – вісім фото з величезними логотипами «Велике будівництво» та незмінна у таких матеріалах примітка: «Трасу оновлюють у рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Подібні матеріали, але вже з фотографіями іншої дороги, з’явилися і на сайтах «Вісті Рівненщини» та «Рівне Медіа». А «Інфопотік» прозвітував: «На Рівненщині до кінця року планують закінчити 5 об’єктів «Великого будівництва».

«Вісті Рівненщини» минулого тижня опублікували ще один матеріал на підтримку «Великого будівництва», але у більш хвалебному тоні. Пишучи про завершення ремонту двох ділянок, видання посилається на голову ОДА, але використовує його слова не як цитату, а як власний текст, стверджуючи: “Хороше покриття, облаштування автобусних зупинок, перехідно-швидкісних смуг, узбіч та металевого бар‘єрного огородження. Спеціальна пластикова розмітка, яка стійкіша до погодних умов і яскравіша в темну пору доби. Н-25 ремонтували в рамках президентської програми Велике будівництво. Гарантія дороги – 5 років”.

Сюжет на підтримку «Великого будівництва» з’явився і на телеканалі «Сфера». У матеріалі про ремонт 8 кілометрів дороги – лише схвальні відгуки про роботу та її завершення. Згадується, що немає проблем з фінансуванням, що ремонт відбувався у рамках програми “Велике будівництво”, і навіть, що «жодних сумнівів у довговічності покриття немає». А от хоча б про вартість ремонту журналісти не згадали.

Одразу два матеріали з ознаками джинси на підтримку нардепа від «Слуги народу» Дмитра Соломчука були опубліковані на сайті «Радіо Трек». У першому видання подає привітання нардепа (між іншим, одного з 9-ти, які представляють Рівненщину у парламенті) з Днем Незалежності. «Зі святом НЕЗАЛЕЖНОСТІ Дмитро Соломчук привітав мешканців Рівненщини (ВІДЕО)», – написали у заголовку, хоча вітали зі святом на своїй сторінках абсолютно усі обранці, а не лише один Соломчук. У другому «РадіоТрек» сповістило про відкриття онлайн-приймальні нардепа Дмитра Соломчука. «Кожен охочий може залишити своє звернення, законодавчі пропозиції, заявки, або висловити бажання долучитися до команди, повідомив Дмитро Соломчук», – зазначає видання і додає одразу дві фотографії нардепа.

Сайт «Вісті Рівненщини» у новині про “Святкові урочистості з нагоди 30-ї річниці Незалежності України у Вараській громаді” просто прозвітував про діяльність Вараської міської ради. Читачі не дізнаються, як, власне, святкували, але будуть обізнані, хто з чиновників був на святі та що сказав міський голова.

«Креативно і патріотично: у Рівному підсвітили фонтан у парку (ФОТО)», – під таким заголовком на сайті «РівнеМедіа» з’явилася джинса місцевої партії «Рівне разом». «Ідею відновити колись існуючу підсвітку фонтану в парку Молоді керівник міського Тресту зеленого господарства Ігор Романчук мав давно. Втім, коштів на реалізацію проекту у підприємства не було. Тож з цією ініціативою він звернувся до очільника «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна», – пише видання. Далі у тексті – похвала «Рівне разом» від керівника тресту та коментар депутатки від цієї партії.  

На сайті «Вісті Рівненщини» того тижня прорекламували і діяльність голови Рівненської облради. Прорекламували, не зазначивши при цьому, що це реклама, а отже – «проджинсували». “В Острозькій академії відбувся форум «Освіта Рівненщини. Філософія змін»”, – йдеться у заголовку новину, а у тексті – звіт про те, як голова облради Сергій Кондрачук взяв участь у цьому форумі, що сказав, кого нагородив, і кілька його фото.

На «Радіо Трек» одразу після Дня Незалежності опублікували  іміджовий матеріал голови Рівненської ОДА Віталія Коваля. «Кращий подарунок – це нова дорога», – Віталій Коваль повідомив приємну новину (ФОТО)», – це у заголовку. А у тексті – про інспекцію відремонтованої дороги головою ОДА. У матеріалі присутні лише схвальні оцінки Віталія Коваля, жодної додаткової інформації та достатнього бекграунду не наведено. Зокрема, читачі не дізнаються, коли було розпочато ремонт, з яких причин змінили підрядника, а також не почитають коментарі експертів про вартість і якість виконаних робіт. А на сайті “Рівне вечірнє” опублікували новину про те, що голову ОДА обурюють затори у Рівному, які виникли після початку облаштування кільця на перехресті вулиць Дубенської та Макарова, і що він хоче скликати нараду для вирішення цієї проблеми у місті.  

У «Рівненських новинах» опублікували минулого тижня дві джинси на підтримку екс-голови Рівненської ОДА та екс-депутата Рівненської міськради Олексія Муляренка, який, зважаючи на його публічну активність, планує повертатися до політики. Перша «люб’язно» інформує читачів, що пан Муляренко вітає їх з Днем міста. Друга новина – це привітання Олексія Муляренка з Днем Державного Прапора.

Окрім того, на сайті «Рівненські новини» опублікували хвалебну новину про міського голову Сарн Руслана Серпенінова. «Очільник міста Сарни Руслан Серпенінов взяв участь в унікальному спортивному флешмобі. Зокрема, разом з міськими головами українських міст долучився до велелюдної акції задля популяризації волейболу в Україні», – інформує своїх читачів видання.

На «Інформаційному потоці Рівне» з’явився іміджовий матеріал МВС про розширення мережі центрів безпеки. «Амбітною метою Міністерства внутрішніх справ залишається підвищення рівня безпеки по всій країні – від обласних, районних центрів, до ОТГ та найменших сіл і селищ», – такими словами розпочинається публікація.

Та найбільшої уваги заслуговує опублікована на сайті «Вісті Рівненщини» джинса партії «УДАР». Очевидно рекламний матеріал політичної сили відміткою «реклама» не позначили, хоча про те, що це саме реклама, свідчить навіть заголовок: «В партії “УДАР Віталія Кличка” сформували перелік ключових результатів для країни напередодні візиту президента України до США». «Поїздка Зеленського до США має принести практичні результати для України, а не стати винятково іміджевим кроком персонально для В.Зеленського, – підкреслюють в «УДАРі»», – пише видання. 

Окрім політичної джинси, виявили і 18 матеріалів з ознаками замовності на комерційну тематику. Зокрема, без позначок «реклама» були опубліковані рекламні тексти навіть горілки та пива. Обидва, між іншим, на сайті «ОГО».

Турбота про Дашу, довговічне покриття та найкращий міський голова: чим ще маніпулювали рівненські ЗМІ

Моніторинг виявив два матеріали, в яких були емоційні оцінки у тексті, заголовку, емоційно забарвлена лексика, яка не є цитатою. Наприклад, на сайті «Радіо Трек» висвітлили перформанс Платформи взаємодії “Простір”, влаштований у занедбаному фонтані у центральному парку Рівного. Художниця Дарина Пугачова, одягнена у золотистий костюм, лежала на ліжку у чаші фонтану «Дюймовочка». На фоні лунав шум фонтану, який транслювали з музичної колонки. Таким чином авторка ідеї хотіла привернути увагу громади до зруйнованих фонтанів у місті. У ліді матеріалу “Радіо Трек” під назвою “Золота Даша вирішила виспатися у сухому фонтані «Дюймовочка» парку ім. Шевченка (ФОТО/ВІДЕО)” йдеться: “Дівчина явно не розрахувала погоду: може отримати запалення легень”. Пізніше автор повертається до своїх медичних прогнозів ще раз: “Це викликає серйозне занепокоєння: Даша явно може застудитися, навіть якщо має на собі якісну термобілизну.”

У п’яти матеріалах заголовки взагалі не відповідали змісту тексту. Так, сайти «Rivne Online» та «Вісті Рівненщини» опублікували новини з ідентичною назвою: «Рівненський суддя поїде працювати до Подільського суду Києва». І у читача складається враження, що котрийсь із рівненських суддів отримав підвищення. Але новина – про те, що судді Мар’яну Головчаку, який вже і так працює у Подільському суді Києва у відрядженні, це відрядження продовжили ще на рік. Тобто пан Головчак нікуди не поїде, бо вже поїхав до столиці раніше.

А у матеріалі «Радіо Трек» під заголовком “Електронна цигарка спалила квартиру бабусі: подробиці пожежі на Відінській (ВІДЕО)” опубліковано припущення тамтешньої мешканки, що причиною займання міг стати електронний пристрій. У тексті не згадується, що у ДСНС повідомили іншим ЗМІ, що не можуть підтвердити інформацію про причину пожежі. Крім того, жодного підтвердження не знаходять слова “спалила квартиру бабусі”, адже наразі збитки лише встановлюються.

Інформацію, яка містить перебільшення або применшення реальних даних, опублікували три видання, а голова ОДА Віталій Коваль і секретар міськради Віктор Шакирзян – на своїх сторінках у Facebook. 

Так, «RivneOnline» привертало увагу читачів заголовком із перебільшенням: «У Рівному вогнеборці загасили масштабну пожежу на Відінській (ФОТО/ВІДЕО)». Йшлося ж про пожежу в одній квартирі, де вогонь знищив одну кімнату і решту закоптив. А голова ОДА у пості про ремонт траси Рівне-Луцьк-Устилуг назвав покриття, яке поклали на 6-кілометровій ділянці, довговічним, хоча жодне таким, звісно, не є. Секретар міськради ж заявив: “Команда «РІВНЕ РАЗОМ» розширює географію своєї діяльності”, – хоча йдеться про візит одного з представників партії до США, а ніяк не про діяльність партії там.

У шести матеріалах, які потрапили під моніторинг, судження або оцінка подавалися як факт. Найбільш «відзначився» сайт «Радіо Трек». У матеріалі про сексуальні домагання фотографа, про які заявила рівнянка, присутні емоційно забарвлені судження і припущення. «З якої причини Явір вирішила піти позувати голою на квартиру до не дуже відомого фотографа не повідомляється. Вочевидь, з любові до мистецтва», – цією цитатою аудиторію підштовхують вбачати у заяві активістки брехню і налаштовують проти людини, яка заявила, що стала жертвою. Самій Надії цього питання редакція не поставила. Натомість, автор продовжує, коментуючи скрін з коментарями, де Надія описує характер домагань: «Важко навіть уявити: що ж це мала бути за фотосесія, якщо під час неї відбувалися аж настільки дивні маніпуляції».

«Вісті Рівненщини» видали бажане за дійсне і ствердили у статті до Дня сала, посилаючись на неназваних “експертів, дієтологів”, що сало – причина довголіття українців. По-перше, таке твердження нічим не обґрунтоване, по-друге, середня тривалість життя українців, за даними Держстату, – 72 роки, що значно нижче, наприклад, аніж у Швейцарії чи Японії. А середня тривалість життя українських чоловіків взагалі складає тільки 66 років.

Видавали судження за факти і місцеві телеканали. У матеріалі «Рівне1»  про вкладання «багатостраждальної» (цитата з матеріалу) бруківки на майдані Незалежності у Рівному журналіст вдається до суджень і безпідставних узагальнень. Наприклад, підсумовує матеріал так: «Здавалося б, банальна ситуація з укладанням бруківки у місті, але вона відображає увесь стан речей теперішньої влади».

А у сюжеті телеканалу ITV журналіст аналізує закупівлю комп’ютерів для шкіл і стверджує, що держбюджет переплатить 10 млн грн, хоча аукціон відбудеться лише у жовтні. Так, журналіст опирається на те, що граничну вартість одного ноутбука оцінили у трохи більше 20 тис. грн, а з такими ж параметрами в одному магазині він знайшов за 16 тис. грн. Порахувавши кількістю техніки, яку мають купити, озвучив, що переплата складатиме 10 млн. Та таке порівняння не дуже вдале, бо, по-перше, на аукціоні учасники торгуються, а отже ціна вже може бути іншою, по-друге, багато що залежить від якості та марки товару. Тому наразі, коли ще немає конкретних пропозицій, звинувачувати у тому, що 10 млн грн «платників податків будуть використані не за призначенням», – це маніпулювати.

Також сайт «Рівненські новини» опублікував матеріал з ознаками напівправди. Видання стверджує, що рівняни вважають найкращим міським головою уже померлого Віктора Чайку, посилаючись на опитування у вайбері, яке не може бути репрезентативним.

Дослідження охоплює:

Проєкт Infocrime ГО “Інститут масової інформації” фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

 Анна Калаур, представниця ІМІ у Рівненській області 

Проект “Infocrime”