Публікація

Перша на Рівненщині школа мистецтв в ОТГ працює в Шпанові

11:51, 27 Лютого

зображення публікації

Музика оточує нас звідусіль. Музика дає натхнення, спокій чи запал. Музика дала поштовх багатьом творчим людям. Так, відома авторка детективних творів Агата Крісті своє перше оповідання написала про те, чому їй важко грати на фортепіано на сцені. Підтримка мистецьких вмінь серед дітей – неодмінна складова їхнього гармонійного розвитку. Підтримка творчих, талановитих дітей, які прагнуть до досягнень і перемог має стати ключовим у гуманітарній галузі органів влади. Це добре зрозуміли в Шпанівській громаді на Рівненщині. Нині там діє повноцінна школа мистецтв.

Комунальний заклад «Школа мистецтв» Шпанівської сільської ради Рівненського району Рівненської області був створений 1 січня 2020 року. Метою створення закладу було надати можливість доступу сільським дітям до мистецького навчання у безпосередній близькості від місця проживання. Таким чином було вирішено питання доступності мистецької освіти до сільських дітей.

Неможливо, щоб обійти стороною тему, яка болюча для кожного українця. Саме ця пісня присвячується для наших героїв.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 25 лютого 2020 р.

 

Як зазначила директор мистецької школи Леся Яцкова, завданнями школи є вільний розвиток особистості, виховання поваги до народних звичаїв, традицій.

«Школа займається пошуком та залученням до навчання здібних, обдарованих і талановитих дітей, розвитком і підтримкою їхніх здібностей, талантів і обдарувань. Ми активно приймаємо участь у житті громади, проведенні різних концертів, допомагаємо у проведенні сільських свят».

Опубліковано Лесею Яцковою Пʼятниця, 21 лютого 2020 р.

 

Нині в комунальному закладі «Школа мистецтв» навчається 56 дітей з усієї громади та працює 10 викладачів. Школа розташована у Великому Олексині.

На базі школи створені музичні колективи, які працюватимуть на престиж усієї громади:

–         Хор учнів школи

–         Жіночий вокальний ансамбль

–         Капела бандуристів

–         Ансамбль домристів

–         Ансамбль скрипалів

–         Ансамбль сопілкарів

–         Ансамбль гітаристів

–         Ансамбль інструментальної музики

–         Дует піаністів.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 25 лютого 2020 р.

 

Для нормального функціонування школи мистецтв, за кошти місцевого бюджету були закуплені два музичні інструменти – бандура, електрофортепіано, замовлена шкільна дошка, виділені стільці для навчання. Найближчим часом митці планують закупити й інші інструменти: скрипки, гітари, домри, сопілки, бандури, пюпітри.

Естетичне виховання наших дітей сьогодні – це наше майбутнє.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 18 лютого 2020 р.

 

На черзі й плани з облаштування діючого приміщення школи у с.Великий Олексин. Адже для забезпечення гарних умов дітям потрібно налагодити водопостачання та каналізацію, облагородити територію. За словами Лесі Яцкової, ведеться робота і над відкриттям філій мистецької школи в інших селах громади: на базі Шпанівського ліцею, у Великому Житині  на базі сільського Будинку культури. Замовлено звіти про обстеження несучих конструкцій діючого приміщення музичної школи  та приміщення колишнього Будинку культури в с.Великий Олексин з метою проведення там відновлювальних робіт для розміщення додаткових відділень школи мистецтв. Важливо щоб діти з усіх сіл мали можливість бути охопленими позашкільною освітою. Водночас центром управління школою має лишатися Великий Олексин.

За недовгий період з часу свого створення, вихованці школи взяли участь в багатьох концертах та виступах:

– 28 січня – участь капели бандуристів у РДГУ

28 січня. Капела бандуристів КЗ "Школа мистецтв" з концертом у РДГУ.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 28 січня 2020 р.

 

– 18 лютого – концерт у Шпанівському ліцеї

– 22 лютого – участь на Всеукраїнському конкурсі-фестивалі мистецтв «Я артист України»;

– 25 лютого – Обласний огляд-конкурс викладацьких та учнівських колективів серед шкіл естетичного виховання.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 25 лютого 2020 р.

 

Вже є й перші досягнення: учні викладачки Комаринської Ольги Олегівни зайняли призові місця: Соломчук Катерина – лауреат ІІ премії, Панасюк Софія – лауреат ІІ премії. А тріо бандуристок у складі Протазюк Таїсії, Коваль Олени, Комаринської Ольги стали лауреатами І премії.

Опубліковано Лесею Яцковою Вівторок, 25 лютого 2020 р.

 

В найближчих планах – участь у вечері присвяченому пам’яті Тараса Шевченка, конкурсах піаністів молодших класів, вокалістів домристів серед шкіл естетичного виховання (м. Рівне), участь на вечері поезії в березні та звітний концерт школи в травні.

Продовжуючи і примножуючи мистецькі традиції мистецьких шкіл Рівненщини, комунальний заклад у Шпанові нарощує творчий потенціал, вносить вагомий вклад в розвиток культури як всіх сіл громади, так і українського музичного мистецтва взагалі. Побажаймо ж педагогам та їх вихованцям нових творчих досягнень та подальшого розвитку.

Тарас ДАВИДЮК