Публікація

На службі України: історія підполковника Климовича

10:05, 29 Жовтня

зображення публікації

В Острозі, за «перших совітів» на вулиці Шаумяна мешкав підполковник армії УНР Климович Костянтин Миколайович, 1894 року народження. Походив з села Вереміївка Золотоноського повіту Полтавської губернії.

На той час його родина складалася з дружини Катерини, 1898 року народження та трьох синів: Юрія (1920 р.н.), Володимира (1923 р.н.) та Ігоря (1928 р.н.).

22 березня 1940 року його схопили енкаведисти і відправили до Рівненської в’язниці. З кількох протоколів допитів дізнаємось про життєвий шлях К. Климовича.

Весною 1918 р. він вступив до інструкторської школи старшин Збройних сил Української Держави у м. Київ, а закінчивши школу, прибув того ж року в Острог на Волині у якості офіцера 4-го Холмського полку. Полк був сформований 3 червня 1918 року і отримав назву 4-й піший Холмський полк. Відповідно до планів Генерального штабу Української Держави він мав розташовуватися у м. Холм, але через протидію німців розміщувався в Острозі, у казармах 126-го Рильського піхотного полку.

З 30 вересня 1918 р. 4-й піший Холмський полк входив до складу 2-ї пішої Дивізії. На початку повстання проти гетьмана П. Скоропадського значна частина офіцерів полку залишалася на його боці. А прихильників Директорії мало не розстріляли. Проте військова частина пережила цей катаклізм і продовжувала існувати.

Станом на 11 січня 1919 р. полк мав всього 60 багнетів та 25 кулеметів. Він продовжував активно формуватись. Станом на 4 лютого у складі полку вже було 38 старшин, 13 підстаршин, 5 урядовців, 3 лікарі, 4 юнаки, 489 козаків, 21 кулемет, 2 гармати. Ця військова частина прибула у Рівне у розпорядження командувача Південно-Західним районом Дієвої армії УНР В. Оскілка. Та вже 15 лютого полк знову відправили в Острог для подальшого вишколу і поповнення.

9 березня Холмський полк знову прибув у Рівне, у розпорядження штабу Північної групи. Його особовий склад на той час становив: 39 старшин, 2 лікаря, 4 урядовці, 87 підстаршин, 457 муштрових та 120 немуштрових козаків. За кілька днів полк було відправлено на протибільшовицький фронт під ст. Коростень. Далі він діяв на Сарненському та Житомирському напрямках і 21 березня отримав нову назву – «53-й піший дієвий Холмський полк». К. Климович приймав активну участь в боях, про що також підтвердив на слідстві. У полку служив до травня 1919 р., а далі захворів і залишився в Острозі.

До складу Армії УНР знову потрапив у 1920 р. в якості офіцера 5-ої Херсонської дивізії у таборі міста Ланцут. З кінця 1920 по 1923 рік знаходився у польському концтаборі. У вересні 1923 р. приїхав у м. Острог, де й почав проживати. Був добре знайомий зі своїм земляком Костянтином Смовським (мешкав Карпати, будинок Раєвського). К. Смовський добре знав це містечко, оскільки у першій половині 1918 року налагоджував тут українську адміністрацію. Смовський запропонував йому того ж року вступити в українську емігрантську організацію, відділення якої створено в Острозі.

Так Костянтин Климович став секретарем відділу Українського центрального комітету емігрантів у Польщі (УЦК) в Острозі. Працював на різних роботах, певний час сторожував при школі. 1929 р. став членом магістрату м. Острог. До 1930 р. працював помічником завідуючого господарською частиною магістрату. Наступні два роки був контрактовим чиновником господарського та податкового відділів магістрату. Але польською владою було здійснене скорочення штатів і К. Климович опинився без посади. Тому був змушений працювати у своєму господарстві, маючи одного коня, одну корову та 2-3 гектари орендованої землі.

Станом на 5 жовтня 1940 року Костянтин Климович утримувався у Рівненській в’язниці. Вирок йому було винесено Постановою Особливої наради при НКВС СРСР 12 травня 1941 року – 8 років радянських концтаборів. Якихось документів про подальшу долю в’язня у кримінальній справі немає. Ймовірно, підполковника було розстріляно 22 чи 23 червня 1941 року у Рівненській в’язниці.

Ігор МАРЧУК