Публікація

На Рівненщині створили тактильні моделі десяти архітектурних пам’яток історичної Волині

10:38, 09 Листопада

зображення публікації

В Острозькому замку презентували результати проекту “Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині”, що реалізувала громадська організація “Town Image Studio” (Студія розвитку туристичного іміджу малих міст) за підтримки Українського культурного фонду.

7 листопада команда громадської організації представила 10 тактильних моделей сучасного стану відомих пам’яток архітектури Рівненської, Волинської та Хмельницької областей, а також путівник шрифтом Брайля та аудіогід з тифлокоментарем.

У межах проєкту  “Town Image Studio” створили тактильні копії Музейного комплексу в Дубному (до якого входить палац Острозьких і Любомирських та надбрамний корпус.); Олицького, Корецького, Клеванського та Новомалинського замків; Садиби Валевських в Гощі; Круглої вежі в Острозі; Палацу Сангушків в Ізяславі; Монастиря Різдва Богородиці в Новому Загореві.

Презентував результати проекту Андрій Малюський – керівник Town Image Studio та керівник проекту “Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині. Також виступали  Андрій Брижук – заступник директора КЗ «Державний іісторико-культурний заповідник м. Острог», експерт з інклюзії в культурі та Петро Поліщук – керівник Відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області. Модерувала подію Олеся Гощук – менеджер проекту.

Після презентації, гості події ділилися своїми враженнями щодо проекту. Здолбунівчанка Катя Гордійчук розповіла, що донедавна вона не любила відвідувати музеї, адже там не можна було ні до чого торкатися. Також, без супроводу та розповіді екскурсовода було практично неможливим дізнатися про що йдеться у музеї.

“Мені дуже сподобалося оглядати Круглу вежу та Дубенський замок. Дуже дякую команді, що створили такі тактильні копії. Ще у школі я не любила відвідувати музеї, бо там не можна було ні до чого торкатися, аби вивчити про що розказував екскурсовод. Ще мені дуже сподобалося, що кожна модель підписана, і я можу без сторонньої допомоги зрозуміти яку саме копію розглядаю, – наголосила дівчина.

Школяр з Рівного Михайло поділився, що також отримав масу позитивних емоцій від огляду інтерактивної виставки. Особливо було дуже цікаво досліджувати замки та вежі. Хлопець розказав, що любить подорожувати і раніше подібні зменшені моделі бачив у Києві.

Підкреслимо, що цей проєкт підтриманий УКФ, продовжує загальноукраїнський процес цифровізації архітектурних пам’яток України, який активно триває в інших областях, однак мало охопив саме регіон Рівненщини, Хмельниччини та Волині.

“Такі моделі, найперше,допоможуть змінити уявлення незрячої людини про історичні архітектурні споруди. Ми ті, хто не бачить, часто не маємо розуміння про певні елементи, схеми та взагалі масштаб таких будівель. Також дуже приємно, що у рамках проекту розроблені аудіогіди, які дозволяють нам самостійно подивитися експозицію. Важливо, що ви зробили путівник шрифтом Брайля. Такі тенденції щодо впровадження інклюзивності в музеях Рівненщини дуже нас тішать, адже це дозволяє нам нарівні з усіма відвідувати музеї та самостійно відчувати, слухати, читати та відкривати культуру та історію краю”. – наголосила Ніна Асєєва – редакторка шрифту Брайля, консультантка з інклюзивності та універсального дизайну, майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу серед спортсменів з вадами зору. Дворазова чемпіонка світу.

Студентка другого курсу магістратури Рівненського державного гуманітарного університету Юля Блищик наголосила на важливості таких проектів для людей, які незрячі від народження.

Щиро дякую вам цей проект. Завдяки моделям, які представлені на виставці, я, як людина яка не бачить від народження, можу на дотик відчути та уявити які на вигляд ці  замки, храми, садиби. Мені дуже цікаво відчути які вони мають вікна, чи мають дах, скільки поверхів, які загалом за формою, де вони розташовані. Наголошу, що такі проекти є дуже важливими особливо для незрячих людей. Адже найкраще сприйняти інформацію про яку нам розповідають ми можемо за допомогою дотику, – відзначила Юля.

Автори проекту наголошують, що прагнуть створити доступ для людей з інвалідністю до архітектурної спадщини краю. Також важливим  є завданням привернути увагу спільноти до стану пам’яток, для яких створили тактильні моделі. На жаль, більшість історичних приміщень перебуває у стані незворотної руйнації. Команда”Town Image Studio” щиро сподівається, що їхній проект актуалізує питання збереження пам’яток та  спонукає розвиток впровадження інклюзивності у туристичну галузь історичної Волині.