Публікація

Місто Рівне шумить деревами

10:10, 23 Червня

зображення публікації

Збереження вікових дерев, які мають історичну цінність, підтримка екологічних ініціатив, що вболівають за міське озеленення та біорізноманіття, популяризація через креатив та мистецтво бережного ставлення до зелених насаджень, збільшення зелених просторів, що адаптують наше місто та нас до неминучих змін клімату. Такі основні акценти було зроблено у екологічно-культурному проєкті «Місто шумить інакше», що відбувся у Рівному за підтримки Українського культурного фонду. Ідейниками та організаторами проєкту є громадські організації «Агенція сталого розвитку міста» та «Сад історій», експертно допомагає Екологічний центр ПДМ.

За вісім місяців проєкту «Місто шумить інакше» вдалося створити чимало якісних культурних продуктів у поєднанні з темою екології, та долучити більше молоді до популяризації проєкту.

Захист вікових дерев у Рівному. Підготували пакет документів необхідних для заповідання та визнання їх ботанічними пам’ятками природи: провели топографічну зйомку 93 вікових дерева, яким 100 і більше років, написали аналітичні описи, нанесли на мапу зелених насаджень міста Inspectree.net.

Маршрут віковими деревами міста Рівне. Для популяризації вікових дерев та їх цінності створили туристичний міський маршрут протяжністю 6 км, який поєднує парк на Грабнику, через історичну частину міста, та парк ім.Т.Шевченка. До маршруту увійшли десять вікових дерев, віком від 110 до 400 років. Дерева промарковані табличками з QR-кодами та мають інформацію на українській та англійській мовах.

WOW-екскурсія віковими деревами. Щоб презентувати маршрут та максимально привернути увагу рівнян, провели театралізовану екскурсію маршрутом з легендами, музичними і танцювальними перфомансами, читанням віршів та музейною квізкотекою. Екскурсія закінчилася концертом у парку та світловим шоу на деревах.

Дерева розповідають свої історії. У творчій колаборації з рівненськими художниками та художницями створили цикл автобіографічних відеоісторій від 10 вікових дерев, які розповідають про історичні події міста Рівне.https://www.youtube.com/watch?v=6stJ3gmxcic&t=37s.

Руйнуємо міфи, а не дерева. Для підвищення рівня екологічної свідомості та культури мешканців міста Рівне разом з експертами опублікували ряд дописів про те, яким має бути догляд за деревами, хто такий арборист, яка різниця між обрізкою та кронуванням тощо.

Дитяча книжка «Місто шумить інакше». Створили видання, яке складається з циклу повчальних історій про життя міських дерев та вплив людини на них, про дружбу мешканців міста з природою, про світ біорізноманіття. Проілюструвала малюнки до дитячої книжки 14-річна рівнянка  — Ксеня Кузьмінець. Електронна версія: https://bit.ly/3fI0IyX.

Міський еко-пікнік «Дерево FEST». Об’єднали екологічні, урбаністичні, мистецькі, освітні ініціативи міста та провели у парку на Грабнику масштабну подію з вуличним лекторієм, екологічними майстер-класами, музичною програмою та розвагами для дорослих та дітей.

«Зелений острів серед бетону». У центрі Рівного на Театральні площі створили новий публічний простір з вуличними меблями та мобільним озелененням. Це новий приклад якісного міського озеленення та комфортного простору для відпочинку мешканців та гостей міста.

Проєкт «Місто шумить інакше» став поштовхом до створення нових трендів та сенсів в урбаністичному просторі Рівного, та продемонстрував ефективність консолідації зусиль громадський активістів та міської влади в рамках екологічної просвітницької діяльності.

Фотограф Антон Трофімчук

Офіційні сторінки проєкту у соцмережах:

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах. https://ucf.in.ua/.