Публікація

Алла Маслянчук: про культуру, туризм та мрії

09:57, 09 Листопада

зображення публікації

У культурну родину Острозької громади влилася молода і свіжа кров. Молода, позитивна, красива, талановита і не по роках мудра жінка Алла Маслянчук, що працює в КЗ «Центр культури, дозвілля і туризму» й тішить мешканців і гостей міста своїм співом, поезією, позитивом у спілкуванні з туристами. Знайомтеся!

– Алло, розкажи трішки про себе?

– Я родом із міста Дубно, навчалася в Рівному, але долю свою пов’язала з Нетішином, бо вийшла там заміж. У Нетішині народилися мої діти – Зорянка та Любомирчик. А трохи більше ніж два роки тому ми переїхали в Острог, за що я дуже вдячна Богу.

– Отже, ні Ти, ні твій чоловік не корінні острожани? А з чим був пов’язаний вибір саме Острога?

– Я хотіла повернутися на свою рідну Рівненщину, жити тут, творити і працювати. На Рівненщину, де люди близькі мені за поглядами та духовністю, які відкриті до світу і люблять життя. З дитинства я захоплювалася Острогом, мої друзі навчалися в Острозькій академії і мали якнайкращі враження про це місто, і воно мене завжди цікавило. Однією з моїх мрій є навчатися в Острозькій академії. Ми з родиною дуже раді, що обрали саме Острог. Я пишаюся тим, що тепер острожанка.

– Який у Тебе попередній досвід роботи? Де Ти навчалася?

– За спеціальністю я магістр історії. Дуже свідомо обирала цю професію, я знала, куди йду, і нітрохи не шкодую про вибір. Здобувала освіту в Рівненському інституті слов’янознавства Київського національного університету, де мене навчали чудові викладачі, які були моїми наставниками і багато вклали в розвиток моєї особистості своїми знаннями і підтримкою.

Оскільки я була молодим спеціалістом, але дуже прагнула працювати, я вирішила відкрити для себе дошкілля. На той час моя донечка почала відвідувати садочок у Нетішині, де ми проживали. Я дуже хотіла побачити зсередини цю нелегку професію вихователя. Зразу було непросто, оскільки ця спеціальність була для мене зовсім новою, але чудові люди, які оточували мене, мої колеги ДНЗ № 5 «Теремок» тепло прийняли мене в колектив і допомогли мені осягнути всі ази цієї професії. Мій творчий талант підтримали колеги з іншого садочка ДНЗ № 6 «Райдуга», у який я пішла працювати, тому що раніше була на декретному місці. Тут я широко застосувала свій талант писати вірші і була героїнею всіх дитячих свят. Я прагнула не зупинятися і хотіла спробувати себе в ролі вчителя. Таку можливість я отримала в Нетішинській ЗОШ № 2, працюючи асистентом вчителя з інклюзивними дітками. А з червня цього року я працюю в Туристично-інформаційному центрі Острога й обожнюю свою роботу, тому що саме тут можу реалізувати себе як спеціаліст.

– Чи мріяла Ти працювати саме в туристичній галузі?

– Мріяла. Тому що історія і туризм взаємопов’язані. Туризм відкриває ширший простір для дослідження історії, особливо того міста, де ми мешкаємо, і прагнемо його розвивати. Ще з шкільних років любов до туризму мені прищепила мою улюблена вчителька географії Леся Григор. Вона підштовхувала мене до участі в різних туристичних змаганнях. Тому моє захоплення цією галуззю досить давнє.

– Що Тобі найбільше подобається в цій роботі?

–- Найбільше мені подобається спілкування з людьми. До кожної людини важливо мати особливий підхід, оскільки ми всі є неповторними особистостями, зі своїм внутрішнім світом і поглядами, які зазвичай різняться між собою. Тому потрібно знайти щось спільне і близьке, щоб відкрити душу і зацікавленість цієї людини. Таким способом спілкування і об’єднання для мене стала історія.

– Які Ти маєш хобі та захоплення?

– Я сміливо вважаю себе творчою натурою, тому що з дитинства я захоплювалася талановитими творчими людьми, які  мене надихали розвивати і реалізовувати свої таланти. З юності полюбляю писати вірші, тому що я тут можу розкривати таємниці моєї душі, які легко лягають у слова, не задумуючись про зміст. Але в результаті відкривають мої почуття і погляди.

 

Свого часу захоплювалася танцями, співами, рукоділлям, обожнюю читати книги. Дуже люблю квіти і наразі займаюся квітникарством. Вони надихають мене і так я відчуваю себе ближчою до природи, тому що кожна квітка особлива і достойна, щоб її любили. А ще особливим захопленням для мене стало бджільництво, оскільки це є улюблена справа мого чоловіка В’ячеслава. Цю любов стараємося зберегти і підтримувати всією нашою сім’єю.

– Вже не вперше острожани мають можливість слухати Твій спів на різних концертах. Як давно Ти співаєш? Чи пам’ятаєш перший свій виступ?

– Дуже любила співати з дитинства, коли виходила в поле і могла відкрити на повну звучання мого голосу. Уперше я заспівала на сцені в 8 років, на концерті присвяченому 900-річчю міста Дубно. На той час я не мала можливості відвідувати музичну школу, тож виступала фактично без підготовки, лише з базою шкільних уроків музики. Пізніше мої батьки були змушені змінити місце проживання, так я опинилася в рідному селі моєї мами – Довгошиях Млинівського району. Там я дуже активно почала займатися музикою, брала участь у різних концертах, заходах, конкурсах. Неодноразово була нагороджена грамотами та подяками.

Уже в дорослішому житті була учасницею ансамблів «Слов’яночка» (Рівне) та «Синевір» (Нетішин). Там я могла ще більше розкривати свій співочий талант. Я дуже радію, що можу продовжувати розвиток свого таланту в Острозі, який дуже полюбила. Коли влаштовувалася на роботу, мене одразу запросили співати в хорі Центру культури, дозвілля і туризму (ЦКДТ). Там мене дуже тепло прийняли і підтримують. У нашому ЦКДТ працюють дуже хороші, творчі, креативні і привітні люди, з якими легко.

– Що Тебе надихає?

– Мене надихає моя сім’я, моє оточення, природа і людські духовні цінності, які потрібно зберігати.

– Які творчі плани маєш на найближчий час?

– Маю великі плани, які прагну реалізувати в нашому місті, беручи активну участь у творчому і громадському життя. Хочу продовжувати відкривати в собі нові таланти, насамперед служачи і приносячи користь жителям і місту загалом.

Моєю давньою мрією є отримати музичну освіту і навчитися грі на музичному інструменті. Цю мрію допомагають втілити викладачі «Вечірньої студії» Острозької школи мистецтв – Оксана Скороход (уроки вокалу) та Валерій Скрипка (уроки гри на саксофоні). Мій поетичний талант підтримує Острозька центральна бібліотека. Я дуже вдячна, що мої робочі і творчі плани підтримує мудра і професійна керівниця Ольга Лозюк. І ще я пишаюся і ціную роботу з моїми колегами й однодумцями. Я щиро полюбила Острог, що став для мене дуже рідним і близьким, де я можу вільно розвивати свої таланти, вдосконалювати професійні навички, отримувати цінний досвід.

– Якби Ти могла описати своє життя піснею, яка б пісня це була і чому?

Композиція Наталії Май «Мамина сорочка». Саме в цій пісні мама навчає доньку справді важливим життєвим цінностям: «Не зраджуй землю, що тебе зростила, не залишай нікого у біді». Ці цінності я всіляко стараюся виховувати у своїх дітях.

 

Ірина МАНЬКО

На завершення пропонуємо вірш Алли МАСЛЯНЧУК

Іду сучасними стежками Острога

Іду сучасними стежками Острога

І бачу велич споконвічну міста –

Блакитне небо і краса ясна,

Милують око пам’ятки туристу.

 

Ці пам’ятки, що велич бережуть,

Ввібрали в себе ту могутність й силу,

Що нам наснагу й відданість дають,

Щоб милуватись, як у нас красиво.

 

Загадка, подих вічності віків

Покличе заглянути нас в минуле,

Згадать здобутки острозьких всіх князів,

Бо внесок їх у місто незабутній.

 

Тут люд привітний, їхню доброту

Острог зберіг так щиро до людини.

Я дякую безмежно Острогу,

Що він прийняв мене, немов дитину.

 

Я проживаю в місті Острозі,

Якому буду серцем я служити,

Працюючи на благо, й на мені

Тебе, Острог мій, віддано любити.