Новина

Все про ядерний вибух та що покласти в «тривожну ядерну валізу»

17:25, 29 Вересня

зображення новини

За останній місяць росія посилила ядерний шантаж щодо України. Українські та світові експерти попереджають про загрозу застосування тактичної ядерної зброї.

Після потужного контрнаступу Збройних сил на Харківщину путін пригрозив Україні та всьому світу використанням ядерної зброї. І хоча європейські лідери закликають російського диктатора “облишити цю ідею”, а у США заявляють, що “поки не бачать” доказів підготовки рф до використання зброї масового знищення людей, варто бути готовими до будь-якого розвитку подій.

Все про ядерний вибух пояснює знаний вчитель фізики Павло Віктор. Що покласти в «тривожну ядерну валізу». Плекаємо надію, що ці знання знадобляться українцям лише в теорії, проте дотримуємось принципу «попереджений = захищений».

Про це інформує сайт «Освіторія».

Павло Віктор, учитель фізики, знаний Youtube-блогер, автор підручників, фіналіст Global Teacher Prize Ukraine.

Що таке тактична ядерна зброя?

Ядерна зброя (ЯЗ) поділяється на стратегічну й тактичну, залежно від потужності ядерного боєприпасу. Вважається, що межа між тактичною та стратегічною ядерною зброєю – 100 кілотонн. Тобто, потужність тактичного ядерного боєприпасу співмірна з потужністю звичайного тротилу. Отже, бомба у 100 кілотонн має такий самий вихід енергії, як звичайна тротилова бомба у 100 000 тонн.

До прикладу: на театр у Маріуполі скинули дві тротилові бомби, кожна з яких важила півтонни. А тактичний ядерний боєприпас стартує від 0,3 кілотонни до 100 кілотонн. Для порівняння – потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму в 1945-му році, була 15 кілотонн, а на Нагасакі – 21 кілотонну. Починаючи з кількох десятків кілотонн руйнування набувають критичних масштабів, – може бути зруйноване ціле місто.

Чим менша ядерна боєголовка – тим менший радіус ураження.

Для прикладу візьмемо боєголовку потужністю 0,4 кілотонни.

Якими шляхами можна доставити ядерну зброю у місце ураження?

Скинути з літака (так було в Хіросімі та Нагасакі) або запустити з корабля;
Запустити з крилатою ракетою типу Калібр, Іскандер;
Устаткувати ядерною боєголовкою звичайни артилерійський снаряд. Наприклад, радянська система Калібр 152 мм може нести ядерний заряд потужністю 0,4 кілотонни. Гармата з калібром 203 мм може вдарити ядерним зарядом 0,8 кілотонн. А гармата Тюльпан з калібром 240 мм може вдарити зарядами аж до 2 кілотонн. Щодо дальності можливого ураження цілі, – найбільш потужні гаубиці можуть стріляти на відстань 40 кілометрів.

Який радіус ураження тактичною ядерною зброєю?

Радіус ураження тактичного ядерного озброєння – близько 15 кілометрів. Але це не означає, що в цьому радіусі все буде випалено дотла. Якщо людина знаходиться далі 15-кілометрової зони – вона залишається ціла-здорова, а військові можуть навіть продовжити там воювати.

Як змоделювати ядерний вибух онлайн:

На ресурсі NUKEMAP можна обрати місто, потужність ядерного заряду та змоделювати в онлайн-режимі ядерний вибух саме на конкретній місцевості. Буде чітко видно всі зони ураження та шанси на виживання, в залежності від того, наскільки ви далеко чи близько від епіцентру вибуху. (прим.«Освіторії»).

Де вибухне тактична ядерна боєголовка: у повітрі чи на землі?

Наземний ядерний вибух:

Радіоактивне зараження під час наземного ядерного вибуху надзвичайно потужне. Ось основні фактори ураження:

Ударна хвиля: 50% енергії від вибуху піде саме на неї. У радіусі кількох кілометрів будуть зруйновані навіть найбільші чи найзахищеніші споруди (ДЗОТи, бункери, висотні будівлі).
Радіоактивне зараження. З грунту, що вилетів у повітря після детонації заряду, утворюється воронка. Цей грунт містить в собі радіоактивні речовини, які несе з собою бомба. Після вибуху там з’явиться цілий «букет» елементів: цезій, йод. До слова, йод шкідливий тим, що накопичується в щитоподібній залозі людини й може її зруйнувати. Саме тому в якості профілактики буде сказано прийняти в конкретний проміжок часу препарат «калію йодид». Він насичить собою щитоподібну залозу й не дасть поглинути радіоактивний йод. Важливо: дочекайтесь вказівок влади та в жодному випадку не займайтесь такою профілактикою самостійно.
Світлове випромінювання. Не настільки страшне, як під час повітряного вибуху. Більшу частину світлового випромінювання приймуть на себе будівлі.
Радіоактивний пил. Людям треба конче захистити органи дихання, аби цей пил не потрапляв всередину організму, адже так відбуватиметься його зараження.
Проникаюча радіація. Її вплив дуже швидко припиняється після наземного вибуху, – поглинається в основному найближчими будовами.
Радіоактивний дощ. Багато пилу піднімається в повітря та викликає конденсацію водяної пари над землею. Починаються надзвичайно отруйні радіоактивні опади, від яких будь-що треба сховатися.

Висновок:

Якщо вас застав наземний ядерний вибух (спосіб ураження – артилерія), для порятунку необхідно сховатися (де шукати найбезпечніші сховки – читайте нижче, – авт.) та чекати, допоки радіоактивне зараження ущухне. Тобто, коли розпадеться більша частина радіоактивних елементів. Уже через 10-12 годин рівень радіації спаде в рази, тож якщо ви перебували в поганому укритті, і поряд є краще – варто туди перебратись. А через 1-2 добу вже можна буде виходити з укриття для евакуації. Якщо ж ви хочете жити/воювати на цій території, треба буде зачекати ще як мінімум 7-10 діб.

Ядерний вибух у повітрі

Основні фактори ураження:

Світлове випромінювання. Дуже потужне саме під час детонації ядерної бомби в повітрі – зазвичай, це висота 1-5 – 2 кілометри. Осліпляє всіх і все навкруги. Це той випадок, коли «день може настати посеред ночі».
Ударна хвиля. Поширюється на більшу відстань, ніж під час наземного вибуху, але не настільки руйнівна.
Проникаюча радіація. Вона складається з гамма-випромінювання та потоку нейтронів. Від гамма-променів людину можують добре захистити важкі метали. Наприклад, якщо знаходитись за листом свинцю товщиною 1-2 сантиметри чи 3 см сталі – це поглине половину гамма-випромінювання. Отже, військові, які під час вибуху перебувають у танках – добре захищені від впливу гамма-променів. Із нейтронами складніше. Ці «підступні» частинки не мають електронного заряду, їх не відштовхує ядро. Тож проникають одразу в ядра тієї ж броні чи інших речовин, що перетворюють їх на радіоактивні ізотопи. Ця вторинна радіоактивність дуже шкідлива. Як же людям захищатись від нейтронів? Потрібно використовувати легкі елементи – берилій чи вода, яка чудово поглинає та уповільнює нейтрони. Як це може виглядати в житті? Укриття під басейном, наприклад.
Електромагнітний імпульс. Це своєрідна «суперблискавка». Вся електроніка виходить з ладу під дією цього імпульсу, особливо напівпровідникова.
Чи встигнуть нас попередити перед ударом тактичною ядерною зброєю?

Це залежить від майстерності дій розвідки, яка стежить за всіма процесами на росії. Про удар стратегічної ядерної зброї можна дізнатись за достатньо великий проміжок часу. Із тактичною ЯЗ все складніше – снаряд невеликий. Тож добре, якщо ми всі дізнаємося про можливість удару бодай за кілька годин.

Дії, завдяки яким ви врятуєте своє життя:

ДІЯ 1: СХОВАТИСЯ В УКРИТТЯ

Якщо вибух застав зненацька та немає часу на пошук укриття:

· Укриття обирайте на відстані 5 кроків: рів, кювет, канава. Якщо і їх немає – лягайте на землю обличчям донизу, а руки сховайте під тулуб. Ноги кладіть у бік вибуху. Закрийте голову сумкою, капюшоном. В жодному випадку не дивіться на спалах: велика вірогідність втрати зору й опіків. Якщо ви в машині – вимкніть запалювання, закрийте вікна й двері, спробуйте частково сховатись під сидінням, закривши очі й голову.

· Якщо ви в приміщенні – обирайте середню його частину, подалі від вікон: ванна, туалет, середня кімната. Лягайте додолу нижче лінії вікон. Можна повалити стіл на підлогу й використати його, як «щит».

Якщо до вибуху залишилось 5-10 хвилин:

· Схопивши дітей, «ядерну валізку» та домашніх тварин, біжіть в укриття чи підвал, у гіршому випадку підійде підземний паркінг чи перехід.

· У хорошому укритті залишайтесь мінімум добу, до оголошення по радіо про евакуацію. З поганого укриття через 10-12 годин можете спробувати перебратись до кращого, але якщо воно поряд, – рівень радіації на той час зменшиться приблизно в 10 разів.

ДІЯ 2: ПОДБАЙТЕ ПРО БЕЗПЕКУ, ПЕРЕБУВАЮЧИ В УКРИТТІ

  • тримайтесь подалі від стін та даху;
  • закрийте та ущільніть всі отвори скотчем, вологими ганчірками;
  • вимкніть системи вентиляції – кондиціонери та обігрівачі;

ДІЯ 3: ПОДБАЙТЕ ПРО ЗНЕЗАРАЖЕННЯ

Якщо ви перебували на вулиці чи в ненадійному укритті під час вибуху:

  • розріжте ножицями верхні шар одягу та акуратно скиньте;
  • герметично запакуйте заражений одяг в пакети, обмотайте скотчем і тримайте подалі від людей;

ДІЯ 4: ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ – ПОМИЙТЕСЬ

  • душ найкраще приймати з милом, волосся помити шампунем без кондиціонеру;
  • терти і дряпати шкіру під час миття заборонено;
  • одягніть чистий одяг;
  • якщо душу немає – під проточною водою обмийте з милом відкриті ділянки шкіри;
  • немає води? протріть шкіру вологими серветками чи тканиною, особливу увагу треба приділити обличчю;

ДІЯ 5: ПИЙТЕ ТІЛЬКИ БУТИЛЬОВАНУ ВОДУ

  • Якщо влада не повідомляла про безпечність водопровідної води, мусите пити лише воду з пляшок.
  • Водопровідна вода натомість підходить для гігієнічних і побутових потреб.

ДІЯ 6: ЇЖТЕ ПРОДУКТИ, ЯКІ ДО ВИБУХУ БУЛИ ГЕРМЕТИЧНО ЗАПАКОВАНІ

Підходять консеври та продукти, що зберігались у щільних та герметичних харчових контейнерах. Також ви можете їсти їжу з холодильника чи морозильних камер – МОЗ України наголошує, що це цілком безпечний варіант.

Перед тим, як відкривати контейнери чи банки, протріть їх вологим рушником чи серветками. Використану тканину замотайте та сховайте подалі від людей.

ДІЯ 7: НЕ ПРИЙМАЙТЕ КАЛІЮ ЙОДИД САМОСТІЙНО

МОЗ України нагадує: приймати йодид калію самовільно для «профілактики» без потреби – недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Йодна профілактика здійснюється одноразово і лише коли на це є вказівка від органів влади. Тобто вживання йоду заздалегідь до вибуху не має жодного сенсу. Чекайте вказівок, коли саме та кому саме потрібно прийняти таблетку калію йодиду та чітко дотримуйтесь цих рекомендацій.

ДІЯ 8: СЛУХАЙТЕ РАДІО

Найімовірніше, інтернет та мобільний зв’язок після ядерного вибуху не працюватиме, тож зв’язок із зовнішнім світом люди триматимуть за допомогою звичайного радіо. Уважно слухайте вказівки та не виходьте назовні до того часу, поки влада не подасть сигнал.

ДІЯ 9: НЕ НАМАГАЙТЕСЬ ВОЗЗ’ЄДНАТИСЬ ІЗ ЧЛЕНАМИ РОДИНИ

Навіть якщо вам вдалося вийти на зв’язок із рідними, не намагайтесь домовитись про зустріч в укритті, де перебуває хтось із вас. Навіть якщо пройшов певний час після вибуху, адже небезпека радіаційного ураження найвища у перші 24 години. Ви точно побачите один одного, але трохи пізніше.

ДІЯ 10: ПАМ’ЯТАЙТЕ ПРО ПРАВИЛО 24 годин

Навіть якщо у вас немає радіо та можливості дізнатись, які були офіційні вказівки від влади, мусите дотримуватись правила: не залишати надійне укриття протягом 24 годин мінімум. Також варто пам’ятати, що не можна випускати домашніх улюбленців назовні менш ніж за 24 години після вибуху.

Тривожна ядерна валіза: речі, які врятують і допоможуть вижити

Цей список склав Vice President, Chief Digital Strategy Leader в компанії «Intellias» Роман Павлюк:

  1. 5 штук поліетиленових дощовиків; 5-10 пар бахіл, можна медичні; 4 пари гумових господарських рукавиць. Про застосування цих речей читайте докладно в дописі Романа Павлюка.
  2. 6 штук респіратор FFP2, а ще краще FFP3. Рекомендовано нашого виробництва. Кожен респіратор має бути в окремій упаковці.
  3. Рулон сміттєвих пакетів, найтовстіших та скотч (ідеально – армований).
  4. 1 штука робочих окулярів, – таких, як для роботи з болгаркою.
  5. 2 флакони змивки для лаку для нігтів та пачка паперових серветок (ними можна обеззаразити шкіру після контакту з радіацією).
  6. Лічильник Гейгера або ж детектор радіації. Його купуємо один на сім’ю. Слід потурбуватися і про павербанк і батарейки для нього.
  7. Радіоприймач, обов’язково з КХ/СХ діапазоном. Тим не менше, ми припускаємо, що зв’язку з ЦО не буде, так як вона буде зруйнована у результаті вибуху.
  8. Герметично запакована їжа з рохрахунку на 2 дні, вода в пляшках.
  9. Одяг для перевдягання з натуральної тканини, який закриває всі частини тіла.