Новина

Волонтери БУР утілюватимуть проєкти в Острозі

10:45, 21 Вересня

зображення новини

Упродовж 6 – 15 жовтня волонтери програми «Будуємо Україну разом» (БУР) реалізовуватимуть в Острозі проєкт з оновлення підліткового клубу за місцем проживання «Надія», створюватимуть зручну ванну кімнату для сім’ї острожан Приймаків і малюватимуть мурали.

БУР – це програма, яка через спільну працю над відновленням домівок для сімей у кризі, мандри та неформальну освіту гуртує українську молодь у мережу активних громадян. Програма табору, де б її не реалізовували, завжди насичена не лише працею, а й щоденною культурною програмою: екскурсіями, лекціями, вечірками й іншим. Не дарма самі волонтери кажуть, що БУР – це продуктивна тусовка.

Нагадаємо, що «Будуємо Україну разом» виник як волонтерська акція у 2014 році, що мала на меті відновити будинки, знищені війною на сході України. Проте, з часом, БУР перетворився на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни. Тому БУР – про будівництво, але не лише будинків, а чогось набагато більшого.

Зауважимо, що до Острога БУР запросили Анастасія Драчук, керівниця Туристично-інформаційного центру (ТІЦ), та Ольга Стецюк, в.о. начальника відділу молоді та спорту виконкому Острозької міської ради.

Волонтери БУР утілюють у життя різні проекти, для прикладу, в Острозі вони окрім оновлення підліткового клубу і муралу спільно створюватимуть зручності для сім’ї Приймаків. Як розповіли у відділі з питань молоді та спорту, сім’ю Приймаків було обрано не випадково. Родина перебуває під соціальним супроводом у Острозькому центрі сім’ї, дітей та молоді.

– Сім’я малозабезпечена, адже в родині виховують троє малолітніх дітей без батька (чоловік Інни Володимирівни помер), також разом із ними в одній хаті мешкає бабуся та сестра-інвалід, яка пережила страшну аварію 2004 року. Сам будинок, де проживає сім’я, дуже маленький: дві кімнатки й кухня, ванної кімнати вони не мають. У 2018 році було прийнято рішення подати сім’ю на Польський соціальний проект «Шляхетна пачка», адже пані Інна дуже мріяла про ванну кімнату, щоб зручно для всієї сім’ї. На щастя, польські партнери в січні 2019 року придбали для них ванну, умивальник і все необхідне устаткування для майбутньої кімнати. Але обладнання є, а приміщення нема. Тому відділ із питань молоді та спорту під час зустрічі у лютому з представниками БУРу Вірою та Володимиром познайомили їх із Приймаками. Обов’язковою умовою відбору до проєкту БУР було те, що сім’я обов’язково постійно проживає в Острозі, має бажання покращити свої життєві умови та немає проблем з алкоголем. Ми приводили волонтерів ще в дві сім’ї Каландадзе та Степанюків. Але на той момент сім’я Каландадзе жила в орендованій оселі, а сім’я Степанюків виїхали в інше село на постійне місце проживання. Сім’я Приймаків одразу сподобалася представникам БУР своїм бажанням жити краще, вони пообіцяли навіть залити фундамент під майбутню ванну кімнату, але дуже сподіваються на допомогу волонтерів у зведенні стін. Саме тому ми маємо допомогти родині, яка мріє про краще, але, на жаль, не має достатньо фінансів, щоб реалізувати це самостійно. Наразі Приймаки дотримали слова й зробили фундамент, тому дуже чекають початку роботи табору БУР, – розповіла Ольга Стецюк

Уже цієї п’ятниці розпочався процес підготовки до основної роботи у Підлітковому клубі за місцем проживання «Надія». Члени Молодіжної ради Острога, працівники ТІЦ, відділом з питань молоді та спорту волонтери виносили меблі, підготовлювали стіни до подальшої роботи у жовтні спільно БУР.