Новина

Вцілілий керамічний півник в Бородянці став символом незламності українського духу

13:25, 12 Квітня

зображення новини

Про Півника з Бородянки – Васильківську майоліку розповіли на фесбук-сторінці Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Керамічний півник, який чудом уцілів у розбомбленому росіянами будинку в Бородянці став символом незламності українського духу.

Фото кореспондентки «Суспільного» Єлизавети Серватинської, на якому серед зруйнованої багатоповерхівки залишилась тільки кухонна шафка з посудом, облетіло весь світ. Як з’ясувалось, куманець на шафці у вигляді півника – це виріб Васильківського заводу майоліки.


Сьогодні варто згадати, що це підприємство почало працювати у 1928 році, як артіль «Керамік» і стало одним із найпотужніших виробництв художньої кераміки в Україні. Його розквіт припадає на 1960–1980-ті роки. Саме тоді тут працювали видатні українські художники – Надія та Валерій Протор’єви, Михайло Денисенко, Прокоп Бидасюк з Василькова (автор півника), Михайло Бібік, Неллі Ісупова та інші.Цікаво, що васильківські художники мали свої майстерні й могли бути вільними в своїй творчості, не потерпаючи від тиску «зверху». Їм вдалося залишили нам у спадок так багато самобутніх виробів в українських традиціях. Ще кілька десятиліть тому вироби з майоліки прикрашали майже кожну українську оселю, ними охоче користувалися в побуті й дарували на свята та ювілеї.
Арт-проєкт нашого музею «Завод», який було здійснено у партнерстві з Павлом Гудімовим у 2019 році, презентував понад 200 предметів художньої кераміки Васильківського майолікового заводу, велика колекція якої зберігається в музеї. Вишукані вази, куманці, декоративні кухлі й тарелі у виконанні справжніх віртуозів своєї справи викликали у відвідувачів музею захоплення і здивування. А твори розділу «Добрі звірі» авторства Валерія та Надії Протор’євих стали улюбленцями гостей музею.
Півень у віруваннях давніх слов’ян був зооморфним образом сонця, слугував годинником, вважався розпорядником життя, провідником миру на землі, глашатаєм волі Божої. Нехай і півник з Бородянки принесе мир на українську землю і перемогу, у яку ми всі віримо.
На фото: півник з Бородянки, фрагмент зруйнованого будинку в Бородянці, “добрі звірі” з виставкового проєкту “Завод”.

Нагадаємо, що під час візиту прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона до Києва, художниця з Харкова Валерія Полянскова подарувала йому та президенту Володимиру Зеленському глиняних півників. 

“Глиняні півні, копія тих, що були на відомому фото зі зруйнованої Бородянки. Вони стали символом стійкості українського народу. Віримо, що це гарний знак”, – написав згодом президент у своєму Instagram (видання Українська Правда).