Новина

В столиці презентували проект, який реалізовуватимуть у місті на Рівненщині

17:47, 27 Лютого

зображення новини

В Києві в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» острожани презентували новий проєкт. Зокрема йдеться про «Розробку методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє».  Цей проєкт реалізується в Острозі та в ще 5 малих містах України, які проходили конкурсний відбір.

  • Проєкт реалізується Асоціацією сільських, селищних рад та об’єднаних громад України в партнерстві з Державним історико-культурним заповідником міста Острога за фінансової підтримки Українського культурного фонду, а також у співпраці з Острозькою міською радою. Проєкт працюватиме над розробкою методології та створенням навчально-дистанційного курсу, який включатиме менторську підтримку: розробка іміджевого туристичного магніту у вигляді туристичного маршруту маркованого малими пластичними скульптурними формами з QR кодами. Основною родзинкою проєкту стануть 25 туристичних локацій, які мають свою особливу історію та легенди, які є відомими для жителів громади, і цікавими для туристів, – розповіла Наталія Ключник – виконавчий директор Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України.

Під прес-конференції оголосили 5 громад які стали переможцями у конкурсному відборі та перейматимуть досвід в Острога. Ними стали Володимир-Волинська, Полонська, Бродівська, Кременецька та Батуринська міські громади. Також обрали громади – «вільні слухачів», які спостерігатимуть за процесом.

  • Кожна громада має свою унікальну історико-культурну спадщину, яка може стати її конкурентною перевагою у розвитку. Знайти цю перевагу та творчо оформити, розробити дизайн пропозицій для туриста – завдання проєкту. Саме тому, основна вимога до претендентів полягала у наявності на території не менше 15 історико-культурних локацій та команди, яка б змогла реалізувати задумане,– зазначила Ольга Стецюк – начальниця відділу проєктної та інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради.

Методика маркування туристичного маршруту малими пластичними формами (скульптурами) розробляється у проєкті на прикладі нашого міста. Ідея маркування туристичного маршруту малими скульптурами запозичена у Вроцлаві, де гноми зустрічають туристів у різних куточках міста, презентуючи цікаві об’єкти. У Острозі це будуть композиції, які базуються на історичних фактах, легендах, подіях, в центрі яких ядро, яке є символом єдності історико-культурних цінностей. Саме тому проєкт, ще має назву «Ядро Острога». 25 локацій Острог будуть промарковані малими пластичними формами та нанесені на інтерактивну карту. До кожного об’єкту буде розроблений контент, з яким можна буде ознайомитися через QR-код. Кульмінацією проєкту стане квест на базі розробленого туристичного маршруту, в якому візьмуть участь громади – учасники проекту та всі охочі.

Назва «Ядро Острога» бере свій початок від легенди про два ядра з Великої синагоги Острога. Ще під час російсько-польської війни 1792 року, вони вцілили у  синагогу однак, не вибухнули. Для острожан вони стали символом захисту. Сьогодні, символічно ядра прилетіли з минулого, і можуть розпочати новий рух який веде у майбутнє.

Заступник директора Державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук розповів, що для малих скульптур обрали образ Острожиків – легендарних та міфічних засновників і охоронців міста. Він зауважив, що за однією з версій назва міста походить від «остророгів», які оселилися на відрогах височини яка врізається в долину де річка Вілія впадає в Горинь. Одна з легенд описує мисливський ріг тура окований сріблом, які захований на замковій горі в Острозі. На основі легендарних «остророгів» або «острожиків» сформували концепцію маркування туристичного простору малих міст. Персонажі «острожиків» об’єднають в єдиний маршрут Острогом матеріальну та нематеріальну спадщину міста.

.