Новина

У Рівному обговорили ефективність використання системи ProZorro

13:48, 09 Жовтня

зображення новини

8 жовтня у Рівному представники ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» провели прес-конференцію на тему: «Prozorro.Продажі – дієвий інструмент ефективної реалізації комунального майна».

Відносини оренди державного та комунального майна досі регулювалися Законом України «Про оренду державного та комунального майна» прийнятим ще в 1992 році, який не відповідав вимогам сучасності.

Процедура передачі об’єктів державної і комунальної власності в оренду була надмірно ускладненою, тривалою та непрозорою, що створювало значні корупційні ризики при укладанні договорів. Окрім того, це негативно впливало на конкурентоспроможність державного та комунального майна в порівнянні з аналогічним майном приватної форми власності. Як наслідок, державний та місцеві бюджети, недоотримували значних коштів.

Вирішення зазначеної проблеми потребувало відповідної адаптації законодавства, яке регулює питання оренди державного та комунального майна, до вимог сучасного ринку.

Враховуючи викладене, 3 жовтня Верховна Рада України прийняла принципово нову редакцію Закону України «Про оренду державного та комунального майна», яка базується на таких принципах: добросовісна конкуренція; відкритість та прозорість під час проведення електронних торгів (аукціонів); недискримінація; запобігання корупційним діям і зловживанням; об’єктивна та неупереджена оцінка пропозицій учасників.

Закон розроблений з метою підвищення ефективності орендних відносин, спрощення та осучаснення процедури оренди державного та комунального майна, забезпечення конкурентоспроможності державного та комунального майна у відносинах оренди та спрямований на пожвавлення економічного розвитку процесів, залучення додаткових інвестицій, посилення захисту прав орендарів тощо.

За словами голови ГО «Центр «Сівітас» Володимира Зиля, закон пропонує єдину модель проведення аукціонів для державного та комунального майна через систему електронних торгів «ProZorro.Продажі». Це дозволить громадськості контролювати ефективність передачі в оренду майна громади та держави.

Ключові позитивні зміни закону:

  1. Інформація щодо всіх угод оренди державного та комунального майна відтепер буде публічною.
  2. З 1 лютого 2020 року всі нові договори оренди укладатимуться лише через електронну торгову систему, всі комерційні договори оренди – через онлайн аукціон.
  3. Громадяни та бізнес зможуть легше отримати державне та комунальне майно в оренду.
  4. Сама процедура оренди майна значно прискориться.
  5. Для оренди майна буде створено два типи переліків – майно, яке здається через аукціони (комерційно-привабливе майно), та майно, яке може надаватись в оренду без конкурсної процедури.
  6. Стартова орендна плата на аукціонах буде розраховуватись не від оцінки майна, а від його балансової вартості.

Слід зазначити, що експерти Центру «Сівітас» ще у травні-червні зверталися до органів місцевого самоврядування районних центрів з пропозицією винести на положення відповідних сесій наступні положення: «Про оренду майна територіальної громади», «Про проведення електронних торгів з надання права розміщення реклами на об’єктах комунальної власності територіальної громади», «Про проведення електронних аукціонів на право тимчасового користування місцями для розміщення об’єктів сезонної та виносної торгівлі». Однак позитивних результатів це не принесло. Під різними приводами громадські активісти отримали відмови.

Щоправда, заради справедливості зазначимо, що рішення Острозька міська рада своїм рішенням від 30.05.2019 №929 «Про затвердження умов конкурсу на право оренди центру культури та дозвілля», передбачила проведення конкурсу через електронну торгову систему ProZorro.Продажі.

З метою забезпечення органами місцевого самоврядування Рівненської області вимог Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» радам районних центрів та ОТГ, з урахуванням наказу Фонду державного майна України від 06.04.2018 № 486, було запропоновано затвердити Положення про діяльність аукціонної комісії.

З тих рад, які до цього не затвердили такого положення, лише Володимирецька районна рада, Дубровицька районна рада, Радивилівська районна рада та Крупецька сільська рада прийняли відповідні рішення. Решта – або вказали на відсутність об’єктів малої приватизації, або наголосили що представники громадськості не уповноважені вносити пропозиції на розгляд рад.