Новина

У Рівному арештували майно фірми пов’язаної з Медведчуком

11:51, 27 Лютого

зображення новини

У Рівному ще 24 лютого вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наклав арешт на майно  фірми «ПрикарпатЗахідтранс». Діяльність цієї фірми пов’язують з російською компанією «Транснефть» та бізнесом Віктора Медведчука.

«ПрикарпатЗахідтранс» належить частина нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Це стало можливим після того, як у 2017 році,  Господарський суд Рівненської області ухвалив рішення, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів Державного підприємства “Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу” (ДП «УкрДІАП»), визнав правовласності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» за ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що є дочірнім підприємством АК «Транснафтопродукт».

Загалом майно, на яке 24 лютого накладено арешт, – це будівлі, споруди, лінійні ділянки, технологічні об’єкти, розташовані на території Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської областей. До визначення управителя цього майна з боку Агентства з розшуку та менеджменту активів воно перебуватиме на відповідальному зберіганні АТ “Уктранснафта”.

Нафтопродуктопровід “Самара-Західний напрямок” збудований ще за радянських часів для транспортування палива з нафтопереробних заводів у Росії через Білорусь на територію України і далі через Закарпатську область до Угорщини. Загальна протяжність трубопроводу, яким доставляється передовсім дизельне пальне, із розгалуженнями на території України сягає майже півтори тисячі кілометрів. На кількох перевалочних пунктах імпортоване з Росії та Білорусі пальне закачується в залізничні цистерни або бензовози для подальшого транспортування по Україні.

Після проголошення незалежності України нафтопровід мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас, дочірня компанія російської АК «Транснафтопродукт» зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Згодом, у 2015 році російська “Транснефть” через дочірні структурі “за нововиявленими обставинами” повторно звернулася до суду. Цього разу Господарський суд Рівненської області попередні рішення, що нафтопровід належить державі Україна – скасував. У подальшому, в 2017 році, той же Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» за ТОВ «Прикарпатзахідтранс».

Як повідомляють журналісти Dw.com, невдовзі після цього “Транснефть” продала трубопровід швейцарській компанії International Trading Partners AG.  Її неофіційним власником називають Віктора Медведчука. Згідно з українським реєстром компаній, бенефіціаром  цієї компанії є громадянин Німеччини Анатолій Шефер, який зробив  бізнес з продажу російського пального. Згодом бізнес продали Миколі Воробею. Однак, як ми уже зазначили, номінальним власником нафтопроводу лишився Медведчук.

Нагадаємо,  19 лютого Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти 19 юридичних і восьми фізичних осіб, зокрема народного депутата України від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука та його дружини, телеведучої Оксани Марченко, а також кількох громадян росії.

Повертаючись до справа варто зазначити, що в межах розслідування 11 лютого 2021 року НАБУ, САП спільно з СБУ за процесуального керівництва офісу генпрокуратури повідомили про підозру колишньому заступнику директора ДП «УкрДІАП» у зловживанні нею службовими повноваженнями як особою, яка надає послуги експерта та у складанні неправдивого висновку експерта в суді. Її дії кваліфікованого за ч.3 ст.365-2, ч.2 ст.384 КК України.

За даними слідства, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою.

Довідково:

Як зазначають на сайті Dw.com, “Самара-Західний напрямок” не такий відомий широкому загалу як нафтопровід “Дружба” або газопровід “Уренгой-Помари-Ужгород”, але цей об’єкт інфраструктури також має для енергобезпеки України стратегічне значення. За даними мінекономіки, українські нафтопереробні заводи забезпечують ринок лише на 20 відсотків, решта нафтопродуктів імпортується. 65 відсотків ринку автомобільного пального Україна 2020 року забезпечила завдяки імпорту з Росії та Білорусі. Левова частка поставок здійснюється саме нафтопродуктопроводом “Самара-Західний напрямок”.