Новина

Сезон цвітіння небезпечної рослини: Як у Рівному знищують борщівник

15:52, 24 Червня

зображення новини

У Рівному винищують борщівник Сосновського. Кінець червня – початок періоду його цвітіння. Рослина небезпечна тим, що її сік, потрапляючи на шкіру, зумовлює опіки й дерматити, особливо під дією сонячних променів.

Як знищують борщівник у середмісті показали Суспільному.

Осередки борщівника в сквері між Лебединкою та стадіоном Авангард знищують працівники тресту зеленого господарства – Віктор та Раїса.

“Це називається утилізація. Його треба геть знищувати. Сталін колись вирощував його для худоби. Воно дуже сильно отруйне, від нього можуть бути сильні опіки. Порубаємо і йдемо митися, це ж не жарт. Язик вже пече, бо цвіт падає”, – розповідає озеленювач тресту зеленого господарства Віктор Овчарук.

За технологією борщівник зрізають біля землі. Корені викопують, а висохлі рослини потім вивозять у безпечне місце.

Поруч з локацією розташований спортивний майданчик, на якому відпочиває велосипедист Олесь. Каже, мав неприємний досвід контакту з цією рослиною.

“Її сік – як кислота. Він роз’їдає шкіру, потрапляє на відкриті ділянки й спричиняє глибокі хімічні опіки. Бажано, щоб цієї рослини не було біля громадських місць, де гуляють діти, оскільки вони можуть підійти, зірвати, а потім будуть проблеми зі здоров’ям”, – каже Олесь Кулеша.Комунальники прибирають борщівник в парках, скверах та на кладовищах. На територіях підприємств і дворів за це відповідають керівники та власники.

У Рівному є декілька місць, де традиційно росте борщівник. Роками працівники тресту його намагаються вивести, але через довге коріння і легке поширення насіння – не вдається. Хоч позитивний ефект від роботи відчувають.

“До прикладу – Басів Кут. Ми там частенько тому, що люди там відпочивають. На Курчатова є, Малорівненській. Ми були торік і позаторік, щороку ми з цією рослиною боремося. Якщо вчасно його знищувати, то стає менше. Але хай люди будуть дуже обережні з цією рослиною”, – каже озеленювачка тресту зеленого господарства Раїса Зарічна.

Рівнянам на своїй території пані Раїса радить борщівник обов’язково викопувати, вдягати при цьому спецодяг і рукавиці та не вдихати пилок.

  • У 2020-му представники кількох екоорганізацій заявили, що звичайне скошування борщівника має тимчасовий ефект і експериментують із іншими методами. Зокрема – рослину викопують і знищують, а лунку накривають агроволокном і чекають, доки там усе зіпріє і згине. Перші спроби показали, що такий метод – дієвий. Найбільш результативний він тоді, коли рослина ще не досягла великих розмірів.