Новина

Пасічник з Рівненщини подав у суд через загибель своїх бджіл

13:35, 04 Червня

зображення новини

Рівненський районний суд відмовив у задоволенні позову про відшкодування шкоди пасічнику до агрохолдингу “Акріс Агро”.

Як зазначається у рішенні суду, у квітні 2019 року фірма здійснила посів обробленої пестицидами кукурудзи на полях біля села Милостів. Це сталося у період масового льоту бджіл на медоносні рослини.

За словами позивача, внаслідок таких дій агрохолодингу загинули 40 бджолосімей з його пасіки. (75-80% льотної бджоли в сім`ях).

Тож чоловік звернувся до суду з позовом про відшкодування матеріальної шкоди, завданої загибеллю бджіл, у сумі 360 481 грн, та моральної шкоди – у сумі 70 000 грн.

У суді позивач розповів, що до цього випадку його пасіка була отруєна лише один раз і тоді колгосп відшкодував завдані збитки. За його словами, відколи з 2015 року “Акріс Агро” почало орендувати 200 га землі у селі, почались подібні проблеми. 

Так, у 2015 році через неправильне використання пестицидів були пошкоджені дерева, у 2017 році після висівання обробленої сої були випадки отруєнь, але якимось чином збитки були відшкодовані. А у 2019 році сталась загибель бджіл у Рівненському районі. 

За цим фактом були відкриті кримінальні провадження, які згодом закрили.

Постанови про закриття кримінальних проваджень оскаржувалися і скасовувалися слідчими суддями, однак в кінцевому результаті кримінальні провадження все ж таки закривалися за сплином строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Керівництво ТОВ “Акріс Агро”, за словами позивача, не визнає своєї вини і відмовляється відшкодовувати завдані збитки. Чоловік розповів, що звертався в різні інстанції: як до Рівненської обласної ради, так і до органів Держпродспоживслужби. проте такі звернення не дали результатів, тож він пішов до суду.

Також позивач пояснив, що 24 квітня 2019 року ТОВ “Акріс Агро” висівало протруєне насіння кукурудзи і в повітря піднівся пестицидний пил, який з вітром переносився на сади, дерева, квіти. Відповідач мав би за три дні повідомити населення і пасічників про внесення пестицидів, однак цього не зробив. Бджоли збирали пилок і перенесли отруту до вуликів, внаслідок чого вранці він побачив купи мертвих бджіл. 

За результатами проведених еспертиз у відібраних зразках бджіл, насіння кукурудзи та ґрунту був знайдений інсектицид клотіанідин, який є токсичним для бджіл.

Представник агрохолдингу адвокат Сергій Лук’янчук позов не визнав. Він зазначив, що представники ТОВ “Акріс Агро” не були присутніми при відборі зразків бджіл, насіння і ґрунту. 

Крім того, за його словами, незрозуміло чи та земельна ділянка, на якій відбиралися зразки ґрунту, перебуває у оренді ТОВ “Акріс Агро” чи в іншого орендаря, оскільки у актах відбору не вказано кадастровий номер земельної ділянки, на якій вони відбиралися.

Адвокат зазначив, що товариство зобов`язане повідомляти про обробку саме медоносних рослин, а при висіванні насіння такого обов`язку не передбачено. Вказував, що позивачем не доведено належними доказами наявність причинно-наслідкового зв`язку між діями відповідача і заподіянням шкоди. До матеріалів справи долучено докази того, що кримінальне провадження, яке було внесено до ЄРДР за фактом загибелі бджіл, закрито, оскільки доказів вини ТОВ “Акріс-Агро” у такій загибелі не встановлено.

Крім того,він  вказував на ту обставину, що позивачем не доведено, що станом на квітень 2019 року його пасіка налічувала 40 бджолосімей. Також зазначив, що комісія, яка досліджувала постраждалу від отруєння пестицидами бджолопасіку, не була правомочною, оскільки склад такої комісії мав бути іншим і повинен був відповідати вимогам Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року. Виходячи із цього вважає позов безпідставним і необґрунтованим, а тому просить відмовити у його задоволенні.

Зрештою суддя Рівненського райсуду Лариса Остапчук відмовила пасічнику в задоволенні позову про відшкодування шкоди – за недоведеністю позовних вимог.

Позивач ще має право подати апеляційну скаргу протягом 30 днів.