Новина

На Рівненщині в урочищі Гурби урочисто перепоховали воїнів УПА

14:19, 26 Жовтня

зображення новини

25 жовтня відбулося перепоховання восьми вояків Української Повстанської Армії, які загинули під час гурбинського прориву з оточення частинами НКВД у 1944 році.

Церемонія пройшла в урочищі Гурби Здолбунівського району Рівненської області.

Перепоховання вояків УПА в крипти Меморіалу «Герої Гурбенської битви» розпочалося з виконання Державного Гімну України військовим оркестром Оперативного командування «Захід». Після відбулося заупокійне богослужіння та здійснено чин погребіння, яке очолив митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський Православної Церкви України Олександр (Драбинко) в співслужінні духовенства Рівненської єпархії Православної Церкви України.  На церемонії були присутні представники  Українського інституту національної пам’яті. Попередньо інститут проводив експедицію.

Нагадаємо, що вояки, які загинули в боротьбі з частинами НКВД у 1944 році, були знайдені влітку 2019 року на території Дубенського району неподалік урочища Гурби між селами Соснівка і Майдан Дубинського району Рівненської області. Пошукові роботи відбулися під час проведення експедиції, організованої Українським інститутом національної пам’яті та комунальним підприємством Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортації і політичних репресій «Доля».

Історична довідка:

75 років тому, 21-27 квітня 1944 року, в урочищі Гурби відбулися найбільші бої УПА. Проти близько п‘яти тисяч повстанців радянська окупаційна влада кинула від 15 до 30 тисяч НКВДистів.