Новина

На Рівненщині поліцейські шукали мак

09:42, 02 Жовтня

зображення новини

Протягом червня-вересня цього року комплекс оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення та знищення незаконних посівів маку снотворного і рослин роду конопель в особистих господарствах громадян на Рівненщині дав досить хороші результати у боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин.

Під час операції “Мак – 2019” експертами відділу ДМРВ Рівненського НДЕКЦ МВС України виконано 85 експертних проваджень за фактами незаконного посіву, результат – сировина не потрапила до рук злочинних елементів, котрі використовують її з метою подальшої переробки в особливо небезпечні наркотичні засоби.

Наприклад, за поточний період 2019 року на території Рівненської області не було зафіксовано жодного випадку вилучення особливо небезпечних наркотичних засобів, що виготовлені з макової соломи, а саме – опій (молочко рослин маку снотворного), опій екстракційний (концентрат з макової соломи) та опій ацетильований (так звана «ширка»), який по своїй силі дії на організм людини мало поступається важкому наркотику – героїн.

Завдяки висновкам експертиз проведених у лабораторії ВДМРВ, яка акредитована за міжнародним стандартом ISO/IEC 17025 і є надійною доказовою базою, підрозділи слідства Рівненщини притягнули винних осіб до відповідальності передбаченої ч. 1 та ч.2 ст. 310 КК.

Буде доречним наголосити, що незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількостях від 10 до 50 рослин – караються штрафом від 1700 до 8500 гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років (ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України).