Новина

Майже 5 тисяч гектарів лісу на Рівненщині пошкоджені незаконним видобутком бурштину

13:45, 08 Травня

зображення новини

Лісники Рівненщині розпочали роботу з відновлення ділянок, які були пошкоджені незаконним видобутком бурштину.

У п’ятницю, 6 травня, висаджували лісові культури у Літвицькому лісництві філії «Сарненське лісове господарство» на площі 1,1 га. Про це пишуть на фейсбук-сторінці Поліського лісового офісу.

Ділянка була пошкоджена в 2015 році. Загалом у Сарненській філії близько 100 га, на яких уже можливо провести лісовідновлення або доповнення. Цієї весни в межах філії заплановано такі заходи на 20 га.

Загалом на Рівненщині в зоні відповідальності Поліського лісового офісу близько 250 га пошкоджених площ, де вже є можливості для проведення робіт із лісовідновлення, – введення головної породи, якої недостатньо, планування заходів зі сприяння природному відновленню чи посадки лісових культур.

Загалом в межах держлісфонду Рівненської області нелегальним видобутком сонячного каміння у 2015-2017 роках було пошкоджено понад 4,5 тисячі гектарів лісів. Вони на території Сарненської, Рафалівської, Висоцької та Клесівської філій. Всі ділянки різних категорій ушкодження. Частково на них уже відбулося природне відновлення. Є площі, де є можливість провести мінералізацію ґрунту і заліснювати.

Є ділянки, де глибина ушкодження ґрунту досить значна і там неможливо поки провести стандартну підготовку.

«План подальших дій буде формуватися точково щодо кожної окремої ділянки. Найближчим часом це буде нашим пріоритетом у роботі», – наголошує директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко.

Зважаючи на те, що цієї весни – вперше з початку війни – на Рівенщині є випадки вилучення мотопомп, в потенційних місцях ризику незаконного добування бурштину лісівники посилили охорону. Де є можливість, встановили фотопастки на в’їзних дорогах.