Новина

Інспектори праці виявили «стажерів» у Златі Плазі

12:05, 21 Вересня

зображення новини

Під час спільного інформаційного рейду в торговому центрі «Злата Плаза» інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області та Рівненської міськради виявили факти порушення роботодавцями прав працівників.

Інспектували роботодавців інспектор праці Управління Держпраці Наталія Миронюк, інспектори праці Рівнеміськради – начальник відділу з питань праці Управління праці та соціального захисту населення Лариса Сасько та головний спеціаліст відділу з питань праці Управління Сергій Соловйов. Фахівці поспілкувалися з понад 30 працівниками, які були на робочих місцях, їх роботодавцями. Кожен отримав тематичні інформаційні флаєри.

У процесі моніторингу оформлення трудових відносин фахівці побачили, що у переважна більшість найманих працівників мали трудові договори. Але були й так звані «стажери», які не знали, що роботодавець порушує їх права.

Управління Держпраці у Рівненській області нагадує, хто може бути стажером!

– Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні. Строк стажування за договором не може перевищувати шести місяців. Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки.

– Також, громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві за договором між роботодавцем, державним центром зайнятості і майбутнім працівником, що має статус безробітного. Після закінчення стажування підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника.

У всіх інших випадках – роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу за трудовим договором в установленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції.

Фото зі сторінки Управління Держпраці у Рівненській області.