Новина

Два шкільні автобуси благодійники з Польщі подарували сільському ліцею на Рівненщині

10:46, 28 Лютого

зображення новини

У громаді на Рівненщині, завдяки співпраці батьків із освітянами, 150 дітей із 9 сіл мають можливість їздити на навчання до “Малошпаківського ліцею”.

Журналісти Горинь.info поспілкувалися із Іриною Вікторівною Слободюк – директоркою опорного закладу.

Діти із 9-ти сіл (Заріцьк, Великий та Малий Шпаків, Підгірці, Плоска, Іваничі, Гуменники, Дворовичі, Переділи) Малошпаківської сільської ради дуже потребували автобуси. Адже їм доводилось щодня вставати надто рано та йти 3 км пішки до автобусу, долаючи бездоріжжя, бо вже о 7.10 ранку відправлявся перший рейс до ліцею.

Із початком повномасштабного вторгнення шкільні автобуси були вилучені для потреб ЗСУ, а водій мобілізований до лав захисників. Старий автобус 2004 року випуску, що наїжджав 150 км щодня, часто ламався і зусиллями директорки ремонтувався. Постала проблема навчання дітей громади.

Тож потребою із довезенням дітей поділилися батьки учнів зі знайомими у Польщі, розповіла директорка “Малошпаківського ліцею”:

“Шлях отримання транспортних засобів для дітей громади був довжиною у пів року. Знайшли благодійників поляк Єжи Боздьо та українка Ірина Богданович (із батьківського комітету). Їх діти також навчаються у ліцеї”.Батько учня звернувся до Анджея Деренґовського, який допомагає українцям з перших днів повномасштабної війни:

 “Анджей, є проблема: немає автобусів у школі. І дітям неблизько ходити до школи. Це велика проблема”, – сказав він.

Волонтер Анджей почав шукати шляхи, як і де придбати автобус. Зрештою, вдалося зібрати гроші.

Що цікаво, польські благодійники придбали автобуси, які раніше возили французьких школярів. Далі їх  відремонтували та навіть потурбувалися про надпис українською мовою: “Шкільний автобус”, розповіла Ірина Слободюк.

Автобуси розраховані на 62 пасажири.

“Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України”. З турботою про дітей, завдяки благодійності, щирості та безкорисливості Опорний заклад “Малошпаківський ліцей” отримав у подарунок два автобуси. Це надважлива справа на шляху до Перемоги!
Дякуєм Польщі! Дякуємо небайдужим українцям!” – ділиться радістю директорка.

А тим часом, у ліцеї додалася іще одна радість. Перевозитиме дітей 60-річний Віктор Удод, колишній водій, який відслужив у ЗСУ та повернувся.

Він був на Донеччині десять місяців (у Слов’янську, Краматорську, Сіверську). Особовий склад возив, хлопців на передову.

Тож закладу не треба шукати водія до подарованих автобусів. Волонтер Анджей Деренґовський також додав, що допомагати українцям планує й надалі. На запитання, для чого поляки допомагають українцям, відповів, що вважають нас сестрами та братами.