Публікація

Війна війною, а обід за графіком? Кому йдуть гроші платників податків за харчування дітей у Рівному

18:47, 26 Травня

зображення публікації

Освіта завжди є суттєвою складовою місцевих бюджетів. Чималі кошти з кишень платників податків витрачаютьсяв т.ч. і на послуги з харчування. Під час воєнного стану навчальний процес у більшості освітніх закладів перейшов на дистанційну форму. Більшість садочків не працюють. Усі українці чекають перемоги на фронті, а також повернення до нормального життя. При цьому, економічні наслідки війни ми відчуватимемо ще багато років. Щоб їх пом’якшити варто надзвичайно ефективно витрачати наявні ресурси. Про те, як витрачаються кошти на харчування в освітніх закладах Рівненської громади,  у нашому матеріалі.

Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» вирішили проаналізувати, чому відповідальні за проведення закупівель особи не змогли провести тендери вчасно та чому до  Антимонопольного комітету подано вже 9 скарг на дії управління. Також дослідилихто та як отримує кошти за продукти харчування і послуги їдалень. Вивчили також інші фактори:подекуди надмірні вимоги до учасників, незмінність одних постачальників та можливо намагання витіснити інших.

Усі навчальні заклади Рівненської громади припинили свою роботу 24 лютого 2022 року, школи з 14 березня перейшли на дистанційне навчання. Дитячі садочки частково відновили свою роботу 23 травня. Не усі, з обмеженою кількістю дітей.

Послуги їдалень: відбувається витіснення попередніх підприємців?

Закупівлю на послуги їдалень в Управлінні розпочали ще в грудні, учасники закидали Замовника питаннями щодо вимог документації. Однак перший тендер було відмінено через відхилення Замовником усіх пропозицій – по всіх школах Замовник нібито знайшов помилки в документах учасників.

На думку експертів ініціативи “За чесний тендер”, більшість учасників були безпідставно відхилені через неподання ними документів, які вони не повинні були мати, а саме: сертифікат ISO (був необов’язковий згідно з вимогами Тендерної документації) та експлуатаційний дозвіл, який для підприємців-операторів ринку, що здійснюють експлуатацію закладів громадського харчування,не вимагається.

Фірму «РАМЕДАС УКРАЇНА», яка подала документи на забезпечення всіх шкіл, відхилили через те, що вона не надала документи про наявність аналогічного досвіду виконання кейтерингових послуг. Водночас, активісти помітили й інші недоліки, які Замовник не вказав у протоколі відхилення: подані не всі сторінки акту Держпродспоживслужби, відсутній відгук Управління освіти по аналогічному договору.

Таким чином, відхиливши усіх, Замовник дозволив системі відмінити закупівлю.

Учасники, що подали свої пропозиції по лотах на перший тендер

Другу закупівлю розпочали в кінці січня, однак аукціон не пройшов і донині, оскільки по 7 лотах учасники не погодилися з рішенням уповноваженої особи про їх відхилення та по деяких лотах – про допуск до аукціону фірм «РАМЕДАС УКРАЇНА» та «Володимирецький комбінат громадського харчування».

Незважаючи на те, що нагальності у кейтерингових послугах під час війни немає (школи перебувають на дистанційному навчанні), Замовник тендер не відміняв.

Одразу після відновлення роботи Антимонопольного комітету, останній розпочав та розглянув скарги учасників та всі їх (7) задовольнив. При цьому у своєму висновку зазначив, що уповноважена особа неправомірно відхилила документи підприємців Мерхіль О., Ящука Г., Земляк Є. та Семенюк О., а також безпідставно допустила до аукціону фірми «РАМЕДАС УКРАЇНА» та «Володимирецький комбінат громадського харчування». Керівництву Управління варто взяти це до уваги і дати відповідь на  питання, чому найнята ними Уповноважена особа допускає такі порушення, і, найголовніше, що з цим робити.

На другий тендер, до речі, “РАМЕДАС УКРАЇНА” вже долучила позитивний відгук від Управління освіти Рівного по аналогічних договорах, попри те, що заступниця мера з гуманітарних питань на сесії міської ради в січні 2022 року доповідала про проблеми, які виникли у деяких школах з цим надавачем послуг (4 год. 18 хв.відео).

17.05.2022 року Замовник  формально усунув порушення, скасувавши по оскаржуваних лотах рішення про відхилення та рішення про допуск учасників. Однак по цих лотах рішення про допуск когось до аукціону чи про відхилення поки що не прийняв. Система Prozorro аукціонуне призначила.

Оскільки вказані вище фірми допущені неправомірно по оскаржуваних лотах, то і по інших 24-х лотах ці учасники допустили ті ж самі помилки, а отже і по інших лотах уповноваженій особі варто було б скасувати своє рішення про їхній допуск.

Якщо Замовник цього не зробить, то стане очевидним, для кого з учасників було відмінено перші та проводяться другі торги, особливо враховуючи інформацію про те, що, під час війникейтерингові послуги з позначкою «українська визвольна війна» закупили у ТзОВ «РАМЕДАС УКРАЇНА» (по 15 грн. з продуктів харчування Замовника).

Закупівлі продуктів харчування

Водночас Управління освіти продовжує укладати договори на постачання продуктів харчування (постачальники – підприємці В’ячеслав Олійник та Людмила Полюхович) та послуг харчування (ТзОВ «РАМЕДАС УКРАЇНА»). Міський голова Олександр Третяк інформує, що в НВК №2 працює соціальна їдальня, а з 18 травня вартість обіду для переселенців (45 грн.) буде дешевша вдвічізавдяки компенсації коштами платників податків Рівного.

Контрагенти Управління освіти під час війни

Харчування та ціни

При ознайомленні з договорами одного з найбільших розпорядників коштів Рівного ми помітили, що станом на майже кінець весни деякі закупівлі Управління освіти Рівного не відбулись: ні кейтерингові послуги для 27 шкіл (очікувана вартість 18,18 млн.грн.), ні забезпечення  такими продуктами для садочківяк м’ясо, яйця, оброблені фрукти та овочі. Більшість договорів на постачання продуктів харчування в садочки уклали за неконкурентною процедурою, отже без економії коштів. По кількох закупівлях порушення встановлюють державні аудитори та АМКУ.

«Радивилівмолоко» та «Поліссяхліб» залишаються

Сир, молоко та інші молочні продукти незмінно вже кілька років постачає «Радивилівмолоко», а хлібобулочні – ТОВ «Поліссяхліб»

Інші суб’єкти господарювання в попередні роки намагалися «зайти» на закупівлі молочних продуктів та хлібобулочних виробів в Управління освіти, однак програвали за ціною (ТзОВ «Деражнянський молочний завод», ПАТ «Юрія», «Хлібодар», «Сарненський хлібзавод», ФОП Олійник В., ФОП Пасічник А. тощо).

ТзОВ «Радивилівмолоко» має кілька власників, бенефіціари – Грисюк Ніна Федорівна та Андріюк Людмила Анатоліївна.

Власником незмінного постачальника хліба для садочків з найбільшою часткою (61,82%) є Коробка Вікторія, а також Територіальна громада Рівного (26,67%).

 Продукти харчування в садочки через Управління возять дві «групи» бізнесу

Перша група

Закупівлі м’яса, риби та яєць оголошували вже двічі, однак вони постійно не відбувались або через недостатню кількість учасників, або ж через оскарження до Антимонопольного комітету.

Активісти “За чесний тендер” турбуються, що більшість закупівель не відбулись через  надмірні і непотрібні вимоги в тендерній документації, зокрема сертифікати ISO управління якістю, системи екологічного управління,  сертифікат управління безпечністю харчових продуктів та Акт Держпродспоживслуби з цього ж питання, акти утилізації сміття тощо. А також нелогічні, на їхню думку, вимоги вокремих предметах закупівель: наприклад, предмет закупівель «кейтерингові послуги», а приготування їжі лише в шкільній їдальні; транспорт для послуг їдалень, а працівники у штаті – водій, логіст (хоча цілком достатньою є послуга транспортування, де авто винаймається з водієм) тощо.

Так, у першій закупівлі (62 411 кг. філе курячого м’яса) Замовник відхилив пропозицію ФОП Наталі Шевчук, оскільки не було двох учасників, і тому тендер не міг відбутися. В другій закупівлі, вже під час війни, Антимонопольний комітет встановив, що уповноважена особа, всупереч закону, допустила до аукціону ФОП Шевчук Наталію без декларації виробника та декларації про якість, що були обов’язковими. Оскільки її пропозицію слід було відхилити, аукціон був відмінений через допуск менше двох пропозицій.

Учасники та результати закупівлі філе курячого

Не чекаючи ні завершення торгів, ні рішення АМКУ, 11 лютого Управління освіти оголошує переговорну процедуру  з підстав необхідності придбання додаткових послуг! або робіт! у того самого постачальника, закупивши ТОВАР «філе куряче» на 1,45 млн. грн. (116,32 грн./кг.) у ФОП Шевчук Наталії.

Відповідальна особа проводить закупівлю у тієї ж підприємиці, яка раніше на тендер двічі подала документи не у відповідності до вимог. В той же час, заявлена ціна учасника, якого допустили доаукціону останніх відкритих торгів – 105 грн/кг. Тобто, при купівлі 12 480 кг могли зекономити по 10 грн. на кілограмі.

Так само закупівлі  10 402 кілограм свинини та яловичини двічі не відбулись через те, що на перший тендер подав пропозицію лише ФОП Анатолій Шевчук, а на другий взагалі ніхто не прийшов. Скориставшись цим, Замовник 21.02.2022 року провів переговорну процедуру з Шевчуком Анатолієм та домовився купувати яловичину за 200,2 грн./кг., а свинину – 153,8 грн./кг.

Така ж ситуація склалась і з двома закупівлями риби, коли на один із оголошених тендерів з’являлась лише ФОП Галина Павлюк. З нею перед війною провели переговори та домовились купувати для садочків хек за 88 грн.

Цікаво, що коли вказані два підприємці подавались на відкриті торги, то їхні стартові цінові пропозиції були дешевшими ніж ті, які вони пропонували на переговорах (в Шевчука – на 21,5%, а в Павлюк – на майже 2%). Економію можна порахувати: 790 857,82 грн. і 20 758 грн. відповідно. Але ж як не скористатися шансом аби заробити додаткові бюджетні гривні?

У попередні роки рибу та м’ясо постійно возили відповідно ФОП Павлюк та сім’я Шевчуків (подружжя Сергія та Наталії). Підприємець Анатолій Шевчук відомий ще і тим, що є «сусідом» екс-мера Рівного Володимира Хомка.

Підприємицю Галину Павлюк аналітичний сайт “ClarityProject” пов’язує з ТДВ «РІВНЕХОЛОД». В пропозиції пані Павлюк містяться документи «РІВНЕХОЛОДУ» на склади, а от транспорт вона орендує у згаданого  Шевчука. У попередні роки ці підприємці «конкурували» на тендерах Управління освіти Рівного.

За даними Prozorro, фірма «РІВНЕХОЛОД» до 2017-2018 рр. постачала міській освіті велику частину продуктів, в т.ч. рибу та м’ясо, а ФОП Анатолій Шевчук «конкурував» з цієї фірмою. Після 2018 рокутендери почали «вигравати» підприємці.

Власники ТДВ «РІВНЕХОЛОД» донедавна значились на Кіпрі (Андреу Елена), угрудні 2021 року, схоже, фірму «переписали» на Устянчук Валентину Купріянівну (раніше – Мартинчук, прізвище, як у ексдиректора – Мартинчук Василь Степанович).

Скарга ФОП В’ячеслава Олійника щодо визначення переможцем ФОП Людмили Полюхович у тендері на забезпечення яйцями заблокувала другу закупівлю; перша не відбулася, оскільки не було жодної пропозиції.

У попередні 3 роки (2019-2021) яйцями садочки забезпечував ФОП В’ячеслав Олійник, у 2018 – ТзОВ «Рівнехолод», 2017 – ФОП Сергій Вознюк.

Пані Людмила Полюхович у оскаржуваному тендері вказала, що не має працівників,  але співпрацює з підприємцями Анатолієм Шевчуком та Сергієм Вознюком. Водночас Замовник вимагав мати працівників у штаті, а тому учасниця Полюхович Л. була допущена до аукціону безпідставно. Справу розглядає Антимонопольний комітет.

А тим часом, 19 травня 2022 року Управління уклало договір з ФОП Людмилою Полюхович про придбання 51 000 яєць за 2,79 грн./шт. без тендеру, бо 23 травня 2022 відновився навчальний процес у садочках, відкриті торги оскаржуються, а яйця потрібні.

Таким чином, вже троє підприємців, пов’язані між собою, є постачальниками продуктів харчування в садочки Рівного: Анатолій Шевчук, Павлюк Людмила та Полюхович Людмила.

Овочі та свіжі фрукти (?),  оброблені овочі (солоні, заморожені) поки що не закупили через те, що тендери не відбулись.

Друга група

Свіжими фруктами садочки повинна забезпечити ФОП Сизова Юлія Вікторівна, яка без змагань в аукціоні перемогла ФОП Зоряну Приходько. За документами вона використовує склад Дем’янчука Олександра, транспорт – ТОВ «Волинський екологічний продукт» (директором якого є Дем’янчук Олександр), а товари закуповує у ТОВ «Віртуоз ЛТД» (яблука, груші) та ТзОВ «Експансія» (апельсини, банани).

Ця ж сама підприємиця перемогла в тендері на постачання картоплі та бобових, а також свіжих овочів. Останній договір розірвали за домовленістю сторін в кінці березня (оплачено 124 тис. грн.).

Матеріально—технічна база у пані Юлії – Олександра Дем’янчука або ТОВ «Волинський екологічний продукт», товар закуповуватиме у ФГ «Бджілка» і ТзОВ «Селянка ТМ».

Ціни за договорами у ФОП Сизова Ю.В.

 Соки постачатиме ТОВ «Волинський екологічний продукт» за 26 грн./кг.

Тобто іншою групою пов’язаних між собою підприємців є Сизова Юлія та Дем’янчук Олександр.

Всі інші продукти цього року купуватимуть в помічниці обласної депутатки від Радикальної партії

Так, станом на середину травня 2022 року укладено договори постачання круп, олії, какао, цукру, макаронних виробів, сухарів панірувальних та крохмалю на загальну суму договорів 9,67 млн. грн. з ФОП Полюхович Оксаною Михайлівною.

Закупівля круп відбулась лише з другого разу, у першому тендері Ю.Сизова поставила багато питань та вимог до Тендерної документації, однак на тендер так і не пішла. А оскільки Замовник допустив до аукціону лише одну учасницю – Людмилу Полюхович, тендер відмінили.

Удругій закупівлі, не змагаючись, перемогла Оксана Полюхович. Зараз цю закупівлю перевіряють львіські аудитори і вже встановили, що пропозиція Полюхович не відповідає вимогам замовника і повинна була бути відхилена. Так само недоліки знайшли у конкурента – ФОП Дем’янчука Олександра. Знайшли аудитори і недоліки в Тендерній документації Замовника.

Варто згадати, що минулого року вказані суб’єкти господарювання теж «змагались» в аналогічній закупівлі, договір підписали з ФОП Дем’янчуком.

17 300 кілограм макаронів з твердих сортів пшениці теж купували у два заходи: першого разу ніхто не прийшов, удругій закупівлі, відхиливши на 200 тис. грн. дешевшу пропозицію, договір уклали з Оксаною Полюхович (ціна – 70 грн./кг., ТМ «ВІЛІС»). Нічого не маємо проти місцевих виробників, але італійські макарони з твердих сортів пшениці коштують дешевше!

Єдина конкурентка Косінська Наталія виконувала роль «технічного учасника», оскільки не подала жодного документу за кваліфікаційними критеріями та технічними характеристиками, її законно відхилили.

Тендри на олію пройшли за схожим сценарієм: на перший ніхто не прийшов, другий – перемога дісталась Оксані Полюхович. Технічна учасниця Лейла Магакян не подала жодного документу по предмету закупівлі та кваліфікаційному критерію. Ціна – 67,70 грн/кг, олію купуватиме у ФОП Яцкевича Володимира.

2,1 тон какао, 19 тон цукру, 4,8 тони панірувальних сухарів від Оксани Полюхович будуть купувати за 295 грн/кг., 30 грн/кг та 79,5 грн/кг. відповідно. Виробник какао та сухарів – ТОВ «ТД УКРТРЕЙД», цукор пакує – ФОП Володимир Яцкевич. Технічний учасник у всіх тендерах – Наталія Косінська.

У всіх наведених закупівлях Оксана Полюхович надавала документи на матеріально-технічну базу підприємця Сергія Вознюка та згаданого  Анатолія Шевчука, крім того, вказала їх удокументі про працівників (якими вони фактично не є).

Спільними для Оксани Полюхович та Сергія Вознюка є також номер телефону та адреса проживання, що зафіксувала система ClarityProject (0969278587, с. Городище).

Також ми з‘ясували, що особа з ім’ям Оксана Полюхович є помічницею депутатки Рівненської обласної ради від Радикальної партії і сама балотувалась від цієї партії до обласної ради по 5 округу.

 

Ольга Писаренко

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО “Рівненський центр “Соціальне партнерство”, за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy”