Публікація

СБУ купує бухгалтерську програму за більш як мільйон гривень. Без конкуренції та завдяки підпису Баканова

09:27, 21 Жовтня

зображення публікації

Управління служби безпеки України в Рівненській області провело спеціальну переговорну процедуру з ТОВ  «Українські облікові системи», та закупило у неї 9 послуг з впровадження комп’ютерної програми «БюджетСофт» на суму майже 1,3 мільйона гривень. Чому так дорого? Розбираємося в наступному матеріалі.

Закон України «Про публічні закупівлі», який регулює витрачання коштів платників податків має важливі принципи, які прописані у статті 5:

1) добросовісна конкуренція серед учасників;

2) максимальна економія, ефективність та пропорційність;

3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель;

4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них;

5) об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;

6) запобігання корупційним діям і зловживанням.

Не усім вони подобаються, і часто посадовці різного рівня шукають у ньому «лазєйки». Навіть Президент України Володимир Зеленський нещодавно заявив, що його не цікавить як там відбуваються тендери, його цікавить швидкий результат. Ну і підписав деякі зміни, які дозволяли виводити з під конкурентних торгів мільярди гривень.

Закон дозволяє, як виключення, по закупівлям послуг на суму більше ніж 200 тис.грн. проводити переговорну процедуру. Це коли як таких торгів немає, а договір бюджетна організація заключає з однією фірмою, наперед визначеною. Така процедура застосовується, наприклад, коли сталося якесь лихо, наслідки якого потрібно терміново ліквідовувати. Або для закупівель по боротьбіз Ковід-19 зробили виключення…

У випадку з закупівлею бухгалтерської програми для СБУ по спеціальній процедур стала дозвільна резолюція голови Служби безпеки України, та товариша Президента Івана Баканова.

Переговорну обґрунтували тим, що така ліцензована програма може бути закуплена лише в однієї фірми і слід захистити право інтелектуальної власності.

Як зазначено в протоколі, така закупівля викликана необхідністю впровадження уніфікованої автоматизованої системи бухгалтерського обліку та звітності в системі УСБУ в Рівненській області та здійснена на виконання дозвільної резолюції Голови Служби безпеки України (Івана Баканова) і доповідній записці ФЕУ СБ України від 09.04.2021 №21/1318 з метою реалізації відповідних заходів фінансовим підрозділам регіональних органів, установ та закладів СБУ.

Фото з сайту https://www.dymka.com.ua/ Володимир Зеленський та Іван Баканов

Договір уклали 11 вересня 2021 року. До речі, ця дата припала на суботу. Згідно зі специфікацією, вартість самої програми становить лише 315 тис. грн., решта – це вартість послуг по налаштуванню цієї програми та 300 консультацій з питань обслуговування програми. Кілька тисяч гривень за консультацію виходить.

Ми дослідили питання закупівлі цієї програми глибше і з’ясували, що всі управління СБУ нашої країни, як і пов’язані з ними структури, придбавають саме таку програму, і за неповних два роки ТОВ “Українські облікові системи” натендерили на 26 млн. грн (в т.ч. у 2021 році – 24,7 млн. грн.).

Товариство створене трішки більше як два роки тому, належить таким собі Михайлу Зубченку (40%) та Юлії Булаєвій (60%). Спочатку фірма була зареєстрована в Білій Церкві, а 13.09.2021 року – переїхала у м.Київ.

Інформації про вказаних власників у відкритому доступі небагато: Зубченко зареєстрований підприємцем (основний вид діяльності – інші види освіти (в пошуковику Google знаходимо кілька оголошень про набір на комп’ютерні курси в Білій Церкві). Булаєва – співзасновниця Профспілки розробників та розповсюджувачів програмного забезпечення (41468696), у 2015 році шукала роботу в IT-сфері за 2000 грн.

Відомо, що авторське право на програму «БюджетСофт» зареєстрували 01.04.2020 року Морозов Дмитро Ігорович та Антоненко Артем Олександрович.

Як писали в одній із переговорних процедур, вказані особи за ліцензійним договором передали свої майнові авторські права на комерційне використання програми ТзОВ «Українські облікові системи».

За реєстрами Морозов та Антоненко мають ряд фірм, якими володіють або спільно, або самостійно та мають спільні об’єкти авторського права в основному на програми «Парус» (в тому числі програми для бюджетних установ).

А фірми, якими володіють або володіли Морозов та Антоненко входять до групи компаній «Парус», частину з яких (точніше 27 фірм) у 2017 році було внесено до санкційного списку РНБО за зв’язки з одноіменною російською компанією.

У травні 2020 року Президент України Володимир Зеленський виключив з санкційного списку цілий ряд фірм, серед яких “Парус-Спецпроект”, “Парус-2”, “Парус-Впровадження”, “Парус-Місто” (всі – Київ), “Парус-Прикарпаття” (Івано-Франківськ), “Парус-Донбас” (Краматорськ), “Центр інформаційних технологій “Парус-Единение” (Миколаїв), “Південний Парус” (Одеса) і ТОВ “Парус-Лев” (Львів). В той же час, «Парус-Рівне» та «Парус-Житомир» залишились під санкціями. Дивно.

Сьогодні Дмитро Морозов, власник авторського права на бухгалтерський софт, який безальтернативно купує українська спецслужба пов’язаний щонайменше з 8-ма фірмами, які до приходу Зеленського та Баганова були у санкційному списку.:

  1. Власник ТОВ «Парус-Впровадження» (35426082) (до 2018 був Градобик Олег Васильович);
  2. Власник ТОВ «Парус-спецпроект» (30860922) (до 2017 був Тимошенко Андрій Валерійович);
  3. Спільно з Антоненком А.О. власники ТОВ «Трайдент» (31571636) (до цього володів разом з Федоренко Т.В. та Федоренко Р.Г.).
  4. Співвласник разом з Федоренко Тетяною Василівною ТОВ «Парус-Прикарпаття» (35022945), був співласником та віддав/продав Федоренко ТОВ «Парус-Харків» (23464191)
  5. Був власником ТОВ «Парус-Україна» (25201366), ТОВ «Парус-Бюджет» (32305115), зараз – Горленко Єгор Олександрович;
  6. Був власником ТОВ «Парус-2» (31238956), зараз власник Міцюк Наталія Терентіївна;
  7. Був власником ТОВ «Бюджет-Донбас» (35610390), зараз Ігнатова та Юров.
  8. Був власником «Парус-Лев» (зараз Кухарчук Л.П.), «Парус-Тернопіль» (Яворська, Федоренко), «Парус-Захід Плюс» (припинена).

Артем Антоненко, другий співвласник авторського права на софт, був власником ТОВ «Система Облік».

Цікаво, що попередні власники фірм, які купив Морозов та Антоненко – Тимошенко Андрій Валерійович, Градобик Олег Васильович та Ратушний Олександр Павлович – із 2018 року і до сьогодні працюють в Державному підприємстві «Інфотех» відповідно директором, заступником директора та директором філії ДП «Інфотех». Дружина Тимошенка А.І. теж працювала в «Система облік», а зараз – у філії ДП «Інфотех».

Як вказано на їх сайті «Інфотех» це державна ІТ-компанія. Виходить, що власники окремих фірм, що входили до групи компаній «Парус», та які у 2017 році потрапили під санкції РНБО за зв’язки з Росією, пішли працювати в державну IT-фірму, яка займається написанням різних програм, в тому числі по обліку та звітності. Але Служба безпеки України не може замовити програму у державного підприємства «Інфотех», а купує її фактично у Морозова та Антоненка, які, можливо, доклалися, щоб вивести фірми «Парус» з-під санкцій.

Ще трішки статистики. ТзОВ «Українські облікові системи» (УОС) двічі були на конкурентних торгах. У відкритих торгах однієї із структур СБУ на консультаційні послуги по користуванню програми «Парус-Бюджетна установа, версії 8» УСОС, ніби-то, змагались зі згаданою вище фірмою «Парус-Спецпроект». «Ніби-то», тому що реального змагання не було, стартові ціни, які були лише трішки нижче очікуваної вартості, стали остаточними. Без труднощів перемогла перша компанія.

Також відзначимо, що директор «Парус-спецпроект» Морозов Д.І. подав довідку про працівників, серед яких згадана особа на ім’я Черба Ірина Леонідівна, консультант з автоматизації.

Особа з таким же іменем разом з Булаєвою Юлією (власниця «Українських облікових систем») є співзасновницями Профспілки розробників та розповсюджувачів програмного забезпечення. Світ тісний, і ресурси в ньому обмежені, кожен крутиться як може.

Світлана Климович

Матеріал підготовано в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО “Рівненський центр “Соціальне партнерство”, за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy”