Новина

Верховний суд заборонив діяльність партії Шарія остаточно

10:33, 07 Вересня

зображення новини

Верховний Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Партії Шарія й без змін рішення суду першої інстанції про заборону цієї політсили. Таке рішення суд ухвалив 6 вересня, повідомляє Рух ЧЕСНО.

Це перше рішення найвищої судової інстанції на апеляційну скаргу партії щодо заборони. У вересні розглядатиметься ще шість апеляційних скарг інших партій заборонених рішеннями Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Партія просила суд скасувати рішення першої інстанції про свою заборону й ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову Мін’юсту щодо заборони Партії Шарія. Зі свого боку Мін’юст просив відмовити апелянту і залишити чинним рішення суду першої інстанції, яким заборонено Партію Шарія.

“На цей момент це рекордне за тривалістю засідання в справах про заборону партій. Воно тривало з 9-ї ранку й аж до 17-ї години. Дебати між адвокатами Партії Шарія з одного боку і Мін’юстом та СБУ з іншого точилися передовсім довкола висловлювань Анатолія Шарія з його відео на YouTube. Захисна позиція партії полягала в тому, що Шарій нібито не має стосунку до партії, не є її членом та не входить до керівних органів. У партії також наполягали, що висловлювання однієї особи не можуть бути підставою для ліквідації цілої партії. Зі свого боку Мін’юст доводив, що Шарій є де-факто лідером партії та керує нею. Поза тим, представники від міністерства наводили факти колаборанства та підривної діяльності окремих представників партії в Маріуполі, Харкові, Херсоні та Вінниці”, – розповів провідний аналітик партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко, який був присутній на засіданні в цій справі.

“Партія Шарія” – це іменний політичний проєкт проросійського блогера Анатолія Шарія.

Як повідомляв ІМІ, 16 червня 2022 року Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії “Партія Шарія”, задовольнивши позовні вимоги Міністерства юстиції України.

4 травня 2022 року в Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює в державній зраді.

Шарія з часом передадуть до України, і його притягне до відповідальності український суд. Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

За матеріалом “Інституту масової інформації”.