Новина

Університет на Рівненщині хоче встановити рекорд Гіннеса

10:44, 04 Жовтня

зображення новини

У жовтні цього року Національний університет «Острозька академія» (НаУОА) відзначатиме 25 річницю з моменту відновлення. До слова, слов’яно-греко- латинську академію у 1576 році заснував Василь-Костянтин Острозький. У 1636  академія через низку причин була закрита, і лише 1994 розі за ініціативи місцевих активістів навчальний заклад було відновлено. Сьогодні НаУОА – один із найкращих вишів не тільки на Рівненщині, але й в Україні, добре відомий за кордоном.

Із нагоди святкування 25-річчя Острозької академії 10 жовтня колектив університету планує встановити вже другий рекорд Гіннеса. Цього разу в номінації «Найбільша лекція з археології». Її читатиме почесний лектор, археолог, який багато разів проводив розкопки в Острозі, науковець Богдан Прищепа. Він є автором низки публікацій на історичну тематику. Заплановано, що професійний археолог поділиться особистим досвідом розкопок і розповість слухачам, наскільки цінними є археологічні знахідки, віднайдені на території Острога й Острозької академії. Одразу після завершення встановлення рекорду студенти матимуть можливість перевірити отримані знання, відповідаючи на питання щодо тематики лекції, у форматі письмового тесту. Також до процедури встановлення рекорду планують залучити археологів-науковців із Рівненщини, зокрема, випускника Острозької академії, керівника відділу історико-культурного заповідника міста Дубна Юрія Пшеничного, завідувача відділу археології та давньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексія Войтюка та ін. Лекцію на тему «Середньовічний Острог, відкритий археологами» читатимуть для понад 300 студентів.

Нагадаємо, що перше унікальне досягнення було зафіксовано 2014 року. Тоді НаУОА перший із українських закладів вищої освіти встановив унікальне досягнення, яке офіційно зафіксовано у  номінації «Найдовший марафон читання». Рекорд був присвячений 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка. За 456 годин, зафіксованих на хронометрі, близько трьох тисяч учасників перечитали «Кобзар» 45 разів, а це – 11 250 творів. Крім того, Острозька академія є 10-кратним номінантом  Національного проекту «Книги рекордів України». До речі, в Острозі також встановлювала рекорд України місцева газета «Замкова гора» та Туристично-інформаційний центр Острога.