Новина

У Рівному вулицю Врубеля перейменували на вулицю Родини Рощинських

12:35, 02 Вересня

зображення новини

Управління Культури і туризму продовжує розповіді про нові дерусифіковані назви вулиць Рівного.

Рішенням сесії Рівненської міської ради від 08 липня 2022 року №2136 «Про перейменування вулиць, площі та найменування скверу в місті Рівному» вулицю Михайла Врубеля перейменовано на вулицю Родини Рощинських.

Вулиця названа на честь родини українських лікарів і громадських діячів Рощинських:

Рощинський Петро Федорович (1891(1890?)-1943), лікар, був в армії УНР. У 1921 році запрошений на роботу у Рівненський госпіталь, жив у Рівному, Костополі, Кременці, обраний до міської ради Костополя. Працював шкільним лікарем та викладачем гігієни у Рівненській українській гімназії, ув’язнювався у Березі Картузькій. Під час Другої світової війни проводив приватну лікарську практику в Кременці, читав лекції у лісовій школі у Білокриниці. Розстріляний нацистами.

Його дружина Ганна Рощинська (Струтинська) (1893-1943), лікарка, працювала у військовому шпиталі армії УНР. Проживала у Костополі, очолювала касу хворих, костопільську філію Союзу українок з центром у Рівному. За часів нацистської окупації займалася приватною лікарською практикою, членкиня Жіночої служби України. Розстріляна нацистами.

Рощинський Степан Федорович (1893-1943), хорунжий Другої Синьожупанної дивізії, сотник армії УНР, інтернований. З 1922 року – у Рівному, Костополі, де очолював філію УЦК, делегат ІІ з’їзду української політичної еміграції у Варшаві. Заарештований НКВД 1940 р., ув’язнений 1941 році, помер у таборі.

Про це повідомила Рівненська міська рада.