Новина

У Рівному вшанували пам’ять жертв примусової депортації

11:58, 11 Вересня

зображення новини

Сьогодні, 11 вересня в Україні вшановують пам’ять тих, хто в 1944-1951 роках був примусово виселений зі своїх етнічних земель, а саме Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

За рішенням Верховної Ради від 2019 року у другу неділя вересня на державному рівні вшановують роковини депортації.

Комуністичне керівництво СРСР, з його тотальним порушенням прав людей, широко використовувало депортацію (примусове виселення) з каральною чи політичною метою.

Пам’ять про ті трагічні сторінки історії бережуть представники товариства “Холмщина”, яке на Рівненщині сьогодні налічує кілька сотень людей.

Як розповів свідок тих подій, представник товариства “Холмщина” Григорій Косюр, лише за два роки (1944-1946) на територію тодішнього радянського союзу з етнічно українських земель, які на той час відійшли до Польщі, примусово виселили 485 тисяч українців.

У 2004 році до 60-річчя примусової депортації в Рівному на розі вулиць Чорновола-Драгоманова спорудили пам’ятний знак.Сьогодні, родини, які пережили цю трагедію, спільно з представниками товариства “Холмщина” поклали квіти до Пам’ятного знака жертвам примусової депортації.

Про це повідомляє Рівненська обласна рада.