Новина

У музеї Острога презентували нову гривневу монету «В єдності – сила»

17:25, 23 Вересня

зображення новини

Сьогодні, 23 вересня, в Музеї книги та друкарства міста Острог відбулася презентація нового експонату – монети «В єдності – сила». Нумізматична колекція музейної збірки заповідника поповнилась монетою номіналом 5 гривень. Її виготовили з нейзильберу, тиражем до 250 000 штук, зокрема до 75 000 у 2022 році в сувенірній упаковці.

Національний банк України 11 липня ввів в обіг пам’ятні монети «В єдності – сила» номіналом 5 та 10 гривень, присвячені єднанню українського народу у незламному протистоянні російським окупантам, та країнам Світу, які підтримують нашу Вітчизну у нерівній боротьбі за цілісність, волю, незалежність.

Пам’ятні монети «В єдності – сила» стали першими у новій серії «Безсмертна моя Україно» і першими монетами, які Національний банк ввів в обіг під час війни: вони створені в умовах воєнного стану під звуки сирен повітряної тривоги.На аверсі монети у центрі розміщений малий Державний Герб України – Тризуб, навколо якого зображено стилізовану символічну композицію єднання людей доброї волі в усьому світі – попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та оповиті синьо-жовтою стрічкою.

На реверсі монети угорі розміщено півколом написи двома мовами – «В ЄДНОСТІ — СИЛА/IN UNITY STRENGTH». Під написами – стилізована композиція з кольорових прапорів 15-ти країн, які підтримують та всебічно допомагають Україні в боротьбі з російським агресором: Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Польща, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Італія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Японія.

Автор аверсу пам’ятної монети «В єдності – сила» Аліна Малюта, реверсу – Сергій Топкін.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Острозького замку.