Новина

Створюючи Інтерактивний музей книги в Острозі, музейники знайшли «загублений» експонат

16:00, 26 Жовтня

зображення новини

Культурний ХАБ із майданчиком для концертів та майстер-класів, десять найцінніших оцифрованих книг, сторінки яких можна погортати на планшетах, аудіогід, світлова проекція на стіни старовинної вежі, плакати й інформація про музей українською та англійською мовами. Усе це тепер можна побачити в Інтерактивному музеї книги, який відкрили 24 жовтня в Острозі. Проєкт здобув перемогу у конкурсі «Малі міста – великі враження» від Міністерства культури України.

Презентували новий простір автори та ініціатори проєкту – завідуюча музеєм книги та друкарства Світлана Позіховська та заступник директора історико-культурного заповідника Андрій Брижук. Розпочалися урочистості із вітальних слів гостей. Зокрема, серед численної публіки були присутні куратор проекту «Малі міста – великі враження» Міністерства культури України Лілія Бевзюк-Волошина, начальник відділу охорони пам’яток історії та культури Рівненської облдержадміністрації Юрій Калітинський, консультанти Офісу реформ Рівненського РВ Асоціації міст України Василь Курилас та Олена Семенович, Острозький міський голова Олександр Шикер, директори Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига та Нетішенського – Оксана Кононюк, учасники ХVІ наукової конференції «Острозькі краєзнавчі читання», яка відбулася у межах проєкту та інші.

Розповідаючи про новий культурний простір, Світлана Позіховська наголошувала на мобільності виставки. Наразі відвідувачі музею можуть ознайомитися з вибраними найцікавішими десятьма книгами з п’ятитисячної колекції. Зокрема, до огляду представлена інкунабула «Coniurationes demonum» (Вигнання демонів), видана у Римі 1492 року. Також школярам буде цікаво побачити першу граматику Мелетія Смотрицького «Граматика слов’янська», видану 1648 року в Москві. Неабияку увагу привертає «Зільник» – ілюстрована книга про корисні властивості рослин. На 1584 сторінках описано найбільш відомі в Центральній та Південній Європі XVI ст. види рослин. Також відвідувачам музею представили рукопис Корану ХІХ ст. Книга є унікальною пам’яткою релігійної традиції західних татар. Його текст, найімовірніше, було переписано саме в Острозі чи неподалік від нього, манускрипт залишається єдиним відомим рукописом Корану, створеним на Волині та в Західній Україні загалом. До слова, музейники доповнили виставку книг експонатами періоду видань.

Нинішні просторові рішення експозиції дозволили підкреслити архітектурну особливість Луцької вежі XVI століття, у якій із 1985 року розміщений музей. Осучаснений дизайн із використанням інноваційні технології покликаний зацікавити молодь проводити свій час у музеї. До прикладу, сенсорний кіоск, який запрацював у Музеї книги наприкінці 2018 року, користувався надзвичайним попитом. Завдяки пристрою охочі змогли «зазирнути» в минуле Луцької вежі, детальніше дізнатися її історію, почути оригінальний острозький наспів. Крім того, Андрій Брижук розповів присутнім про впровадження в Музеї книги аудіогідів. Така новинка успішно функціює в Острозькому замку й не потребує додаткових фінансових витрат – охочі, зісканувавши QR-код, можуть прослухати екскурсію на своєму смартфоні.

Важливо відзначити й те, що Інтерактивний музей книги спрямований на інклюзію. Зокрема, у залах облаштовують таблиці для людей із вадами зору. Крім того, тепер експозиція стане більш зрозумілою для іноземців, адже найголовніша інформація про експонати й виставки вміщена на плакатах українською та англійською мовами.

Під час презентації в оновленій залі Луцької вежі острозькі музиканти перевіряли акустичні можливості культурного ХАБу. Перед публікою виступали музичний колектив «Вечірня школа», тріо «Барви» та дует Тараса Хмарука й Оксани Скороход. Окрім того, на заході усі охочі мали можливість поринути у віртуальну реальність за допомогою VR-окулярів та відео 360, яке підготували у межах проекту «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких». Його цьогоріч реалізовував очільниця Туристично-інформаційного центру Острога Анастасія Драчук та завідувачка відділу туризму та охорони культурної спадщини виконкому Острозької міської ради Олеся Гощук.

Як наголосила пані Анастасія, це – синергія зусиль двох команд, адже робота над «віртуальним музеєм» дещо доповнює інновації Музею книги. Зокрема, у форматі віртуальної реальності охочі зможуть побачити й пригадати вигляд зал Луцької вежі до змін.

В оновленій експозиції ми віднайшли «загублений експонат». Це – сама вежа, якій уже понад 400 років. Віднині пам’ятка сталі героєм нашої розповіді. В оновленому просторі ми отримали залу, яка може вмістити до 60 глядачів, що підтверджено виступом улюбленого острозького гурту «Вечірня школа». Крім того, тепер тут можна побачити фрагмент оригінальної кладки стін. Ще ми відкрили бійниці, щоб максимально відтворити історичний колорит будівлі. Це, так би мовити, оживить Луцьку вежу, – розповів Андрій Брижук.

Нагадаємо, що над проєктом упродовж трьох місяців працював увесь колектив КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога». Окрім змін на першому поверсі вежі, музейники переформатували виставкову залу третього поверху.