Новина

Рівненський музей вшанував пам’ять відомої польки

14:51, 03 Жовтня

зображення новини

2 жовтня 2019 року у Рівненському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять видатної землячки Анни Валентинович, жінки,  що стала символом свободи та демократії у Польщі. Про це пише Надія Шаюн, старший науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування музею.

Ганна Любчик народилася 13 серпня 1929 року в селі Сінне (нині Садове) сучасного Гощанського району Рівненської області. За даними дослідників-краєзнавців Миколи Пашковця та Ярослава Пляса, родовід Ганни Любчик, можливо, сягає знаменитого козацького ватажка Северина Наливайка, який у свій час мало не перевернув самі основи Речі Посполитої та її устої, так як і Анна Валентинович змінювала історію сучасної Польщі.

Захід організовано при сприянні Генерального Консульства Республіки Польщі у Луцьку, ГО « Культурно-просвітницький центр  ім. Т. О. Сосновського» (керівник – Я. Ковальчук.), Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України ( голова – А. А. Жив’юк ).

В актовій залі Рівненського краєзнавчого музею зібралися історики, краєзнавці, музейники, науковці, журналісти та студенти МЕГУ.

Традиційно захід відкрив директор Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига, який нагадав присутнім про те, що саме в цьому році виповнюється 90 років з дня народження Анни Валентинович.

До слова були запрошені  Ярослав Ковальчук, з ініціативи якого і відбулося вшанування пам’яті Анни Валентинович, Андрій Жив’юк, Лілія Овдійчук (доцент кафедри української літератури МЕГУ), Валентина Ярощук (к.іст.н., директор Рівненської обласної бібліотеки), Валентина Данілічева (ст науковий співробітник відділу нової та новітньої історії РОКМ), отець Вітольд Ковалів та краєзнавиця Надія Янчук.

З великим зацікавленням присутні переглянули радіофільм про нелегкий життєвий шлях А. Валентинович « Донька України- мати Солідарності» авторства журналістки  Валентини Романюк.

Цікавими фактами з життя Анни Валентинович поділився її племінник Анатолій Братилецький.