Новина

На зарплати митцям Рівненщини збільшили видатки на 2,7 млн гривень

17:00, 28 Грудня

зображення новини

Питання заробітних плат у галузі мистецтва порушили під час розгляду проєкту бюджету Рівненської області на 2021 рік. Володимир Петрів, депутат обласної ради, художній керівник Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру, зазначив, що рівень заробітних плат не лише працівників драмтеатру, а й артистів Рівненського обласного театру ляльок та Рівненської обласної філармонії є на дуже низькому рівні. Повідомляють на сайті Рівненської облради.

“Рівненський драматичний театр, який має статус академічного і увійшов в десятку кращих в Україні серед двохсот, за рівнем фінансування займає останню позицію. Ми маємо найменший штатний розпис. Якщо говорити про те, наскільки ми є забезпечені… У нас оклади – мінімальна зарплата в більшості членів колективу…  Вони (актори) вже кидають театр і їдуть працювати в інші. Двоє вже звільнилися і поїхали працювати в Київ, бо там більша зарплата. В сусідніх театрах є надбавка за статус академічності, яка може сягати 100%. Ми маємо надбавку в статусі академічності – 20%… У нашого колективу, в більшості, заробітна плата 7 – 9 тис.грн. Якщо я втрачу цих акторів, ми загубимо цей театр”, – повідомив Володимир Петрів.

Володимир Петрів вніс пропозицію збільшити фінансування не лише для драмтеатру, а для галузі мистецтва в цілому. Але у проєкті бюджету таких цифр депутати не знайшли, то запропонували перерозподілити кошти і таки збільшили видатки на заробітні плати працівникам мистецький установ. Загалом рішенням сесії додали понад 2,7 млн.грн.