Новина

На Рівненщині планують активізувати природоохоронний фонд

10:48, 07 Листопада

зображення новини

Під час наради із в.о. голів РДА відбулось обговорення стану справ у природоохороних фондах області.

З метою активізації роботи із наповнення природоохоронного фонду Рівненської області, було запропоновано здійснити інвентаризацію платників екологічного податку, 100% паспортизацію сміттєзвалищ та ефективне використання коштів.

Станом на початок листопада, на рахунках природоохоронних фондів області накопичено майже 15 мільйонів гривень. На заходи в районах використали лише третину запланованої суми. До того ж гроші йдуть лише за 4-ма напрямками із можливих десяти.

Більшість місцевих рад сприймає кошти природоохоронних фондів як можливість вивезти сміття або прибрати на сміттєзвалищах. Але, як на мене, краще організувати систему збору сміття, а не його прибирання“, – наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук

В деяких районах необхідно активізувати роботу із сільрадами щодо ефективного використання коштів, адже у Гощанському, Демидівському, Дубенському та Острозькому районах кошти природоохоронного фонду з початку року взагалі не використовувалися.

Важливим є також паспортизація сміттєзвалищ, що дозволить суттєво посилити контроль за їх екологічним станом та впливом на довкілля. На сьогодні до обласного реєстру місць видалення відходів внесені дані про 351 об’єкт. Стовідсоткової паспортизації досягнули в Березнівському, Дубенському, Корецькому, Костопільскому, Рокитнівському та Сарненському районах. Не включені до реєстру ще 96 сміттєзвалищ. Тому вже до 1 грудня усі райони мають завершити паспортизацію. Дані слугуватимуть основою для рекультивації сміттєзвалищ та будівництва у майбутньому сміттєпереробних заводів.

Також голова ОДА Віталій Коваль доручив департаменту екології та природних ресурсів разом з головним управлінням ДФС у Рівненській області узагальнити дані по усіх суб’єктах, які сплачують екологічний податок.

Екологічний податок мають платити підприємства, які «димлять», зливають відходи до водойм або користуються сміттєзвалищами. На Рівненщині його сплачують лише біля 40% підприємств. Тобто область до екологічного фонду щороку недоотримує мільйони гривень.Тому нині разом з податковою службою проводимо так звану інвентаризацію подібних підприємств. Завдання, аби 100% отримали відповідні дозволи і сплачували цей екологічний податок“, – наголосив Віталій Коваль.

Інформує Рівненська Обласна Державна Адміністрація