Новина

На РАЕС розпочала роботу постійна місія МАГАТЕ

17:59, 18 Січня

зображення новини

На Рівненській АЕС розпочала роботу постійна місія Міжнародного агентства з атомної енергії.

Команда МАГАТЕ прибула на майданчик станції у складі експертів з тринадцяти країн світу на чолі з генеральним директором Агентства Рафаелем Маріано Гроссі та в супроводі в.о. головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова.

У межах візиту відбулася виробнича нарада за участю представників МАГАТЕ, Держатомрегулювання та Рівненської АЕС. За словами Рафаеля Гроссі, Міжнародне агентство з атомної енергії розширює свою присутність в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час війни, що триває, та створює місії постійного перебування на кожній українській АЕС. Таким чином, на майданчику РАЕС для постійної місії залишаються два експерти МАГАТЕ з ядерної безпеки та захищеності. Їхня мета полягатиме у безперервному контролі та моніторингу ядерної та радіаційної безпеки електростанції. Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести військові дії, а також триматимуть зв’язок з Агентством щодо потреб станції.

Під час офіційної зустрічі генеральний директор РАЕС Павло Ковтонюк проінформував щодо поточного стану роботи енергоблоків та зауважив, що терористичні дії російського агресора становлять загрозу для атомної енергетики, і РАЕС не є виключенням.

Олег Коріков підкреслив, що Україна за всі роки незалежності була й залишається стороною, що безумовно дотримується усіх міжнародних угод і договорів в сфері використання ядерної енергії, є абсолютно відкритою і прозорою для міжнародних партнерів, зокрема для МАГАТЕ і це, водночас, коли одна з країн членів Агентства вдалась до ядерного тероризму.

Під час зустрічі генеральний директор РАЕС зазначив, що додаток до технічного завдання цієї місії містить оцінку стану семи фундаментальних принципів ядерної безпеки та захищеності, однак дотримання мінімум трьох з них будуть залежати від дій країни-агресора. Саме тому постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС повинні також інформувати центральні органи Агентства щодо необхідності дій від європейських партнерів, які б унеможливлювали зниження цих принципів через війну. У свою чергу, генеральний директор МАГАТЕ висловив розуміння та підкреслив, що нині Агентство стало тією організацією, через яку міжнародні донори, різні організації й окремі країни можуть надати допомогу як Рівненській АЕС, так і іншим АЕС України.

Загалом на всіх українських АЕС працюватиме до 12 експертів Агентства, що має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії.