Новина

Музей “Поле Берестецької битви” на Рівненщині відкрили для відвідувачів

14:45, 18 Березня

зображення новини

Музейна експозиція в Національному заповіднику “Поле Берестецької битви” на Рівненщині вперше з початку повномасштабного вторгнення знову доступна для відвідувачів.

Директор заповідника Леонід Галабуз розповів , що в перші дні роботи у залах музею вже побували кілька екскурсійних груп.

Про це розповідає Суспільне.Сім експозиційних зал Національного історико-меморіального заповідника у Пляшевій на Рівненщині не працювали з 24 лютого 2022 року.

“Ми заховали усі наші експонати й експозиція не працювала, але територією заповідника екскурсії проводили. Зараз ми можемо працювати у відкритому режимі, відновили експозиції. У нас є бомбосховище на випадок повітряної тривоги. Так що ми повноцінно вже працюємо, і сьогодні була група з Луцька, зі Львова телефонують, хочуть приїхати”, — розповів Леонід Галабуз.

Музей у заповіднику “Поле Берестецької битви” — це 5 експозиційних зал з унікальними речами українських козаків та селян, польські речі XVII століття. Їх виявили у Пляшевій на місці Берестецької битви археологи під керівництвом Ігоря Свєшнікова в 1970-1990 роках.Це вогнепальна й холодна зброя, обладунки, особисті й ремісничі речі, ювелірні прикраси і писарське приладдя. Усе це виготовлене з різних матеріалів, металу, дерева і шкіри. Але однаково добре збережені завдяки консервуючим властивостям торфу.

Експонати мають чітке датування — липень 1651 року, коли закінчилась Берестецька битва. 18 червня 2023 року буде 372-га її річниця.

6-та експозиційна зала присвячена Тарасу Шевченку, а 7-ма — історії створення архітектурного ансамблю “Козацькі могили” та музею.Національний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви” для відвідувачів працює щодня з 9:00 до 18:00. Знаходиться у селі Пляшева, Дубенський район.