Новина

Майже 100 % українців упевнені в перемозі у війні з рф – опитування КМІС

12:50, 18 Січня

зображення новини

Понад 95% опитаних українців упевнені в перемозі України у війні з росією та очікують, що це станеться упродовж року. Про це свідчать результати дослідження, яке на замовлення Інституту соціології НАН України виконав Київський міжнародний інститут соціології.

Про те, як під час війни у порівнянні з минулими роками змінилась думка українського суспільства, розповів в етері телемарафону Суспільне. Спротив заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький.

Скільки респондентів опитали

Інститут соціології провів опитування українців у кінці 2022 року.

“Це не перше наше опитування. Інститут соціології з 90-х років проводить такий моніторинг. Є ряд індикаторів, які дозволяють за 30 років оцінювати зміни в українському суспільстві та щоб не переривалася динаміка, це опитування було проведено і в кінці 2022 року. Тим більше минулий рік був дуже складний для України, тож ми можемо бачити сильні зміни в самому суспільстві”, — зазначив Антон Грушецький.

Він додав, що опитали декілька тисяч респондентів, похибка не перевищує 2-3%.

“Наші експерименти показують, що є великий скепсис до таких опитувань під час війни. Але насправді вони показують, що українці готові брати участь в опитуваннях, щиро відповідають на запитання. Дані репрезентативні й дійсно дають нам надійний зріз українського суспільства. Звертаючи увагу на ключові показники, зараз відбувається певна консолідація українців, усі вірять в перемогу і розраховують, що вона найближчим часом може таки настати”, — розповів експерт.

Позитивні зміни в українських настроях

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну абсолютна більшість українців вірила в перемогу, зауважив Антон Грушецький.

“Якщо в березні це була така стримана впевненість, то зараз ця впевненість тільки зростає, особливо на тлі осінніх успіхів української армії. Звісно, українці також бачать, що є не тільки успіх, є страждання цивільного населення, є руйнування, є складні бої, наприклад, навколо Бахмута, Соледара, в інших гарячих точках нашої країни, але все одно ця впевненість зберігається”, — пояснив він.

За його словами, попри увесь російський терор, майже 90% українців проти будь-яких територіальних поступок агресорові.

Антон Грушецький зауважив, що, згідно з опитуванням, моральний стан українців покращився.

“Якщо минулого року більшість українців були фаталістами, то зараз таких меншість. Українці вірять, що можна все взяти у свої руки й досягнути поставленої цілі. Увесь рік український народ, Збройні сили доводять це”, — додав він.

Матеріальний стан українців

“Це дуже цікавий аспект, тому що традиційно українці дуже негативно оцінюють своє економічне становище. Минулого року, за аналогічним опитуванням, більша частина українців погано оцінили матеріальне становище й економічну ситуацію в країні. Але зараз негативні оцінки різко знизилися, таких стала абсолютна меншість. Значно більше людей середньо оцінюють ситуацію”, — зазначив експерт.

За словами Антона Грушецького, зараз українці позитивно дивляться на все, стійко оцінюють своє становище й вірять у перемогу.

“Звісно, велика кількість українців живе на нижчому рівні, ніж це було раніше, й отримують менші доходи, ніж потрібно для проживання. Але навіть цей показник став кращим у порівнянні з минулим роком. Ми об’єктивно розуміємо, що при такій кількості переселенців, при обстрілах та руйнації інфраструктури, бідність в Україні виросла, але менше українців стали відчувати цю бідність”, — додав він.

Інтерес до політики

“До повномасштабного вторгнення росії в Україну до 50-60% українців за різними запитаннями цікавилися політикою. Зараз таких — 90%. Сьогодні неможливо не цікавитися політикою. Політика перейшла в будинок кожного українця, з кожною ракетою, і тому така більша залученість”, — зауважив експерт.

Антон Грушецький додав: покращилися також показники довіри до органів влади.

“Наприклад, стало більше людей, які довіряють президенту, уряду, парламенту. Більше людей, які довіряють силовому блоку. Навіть можна говорити про позитивні тенденції довіри до судів і прокуратури, хоч є багато питань. Але в загальному ми можемо говорити про оптимістичний погляд через залученість в усі ці події”, — пояснив він.

Громадянська ідентичність

В Україні швидкими темпами формується українська нація, зазначив Антон Грушецький.

“Окрім консолідації українського населення, ми бачимо продовження формування української нації. Зараз 80-85% українців ідентифікуються насамперед, як громадяни України. Хоча це формування відбувалося усі роки. 2014-й рік його прискорив, але повномасштабне вторгнення розставило всі крапки над “і”, — розповів він.

За його словами, громадянська ідентичність домінує в Україні загалом та в усіх українських регіонах.

Майбутнє України

На запитання про майбутнє України більшість відповіла з “виразним оптимізмом”, зауважує Антон Грушецький.

“90% українців вважають, що Україна через 10 років буде членом ЄС. Також ми проводили в грудні опитування для офісу Ради Європи в рамках проєкту про децентралізацію, там так само абсолютна більшість, 70-80%, вважають, що наступний рік для України та їхньої громади буде кращим, ніж попередній”, — додав він.