Новина

Книга письменника-захисника зі Здолбунова потрапила у почесний міжнародний список

16:05, 14 Вересня

зображення новини

Повість для підлітків «Крейзі» письменника зі Здолбунова Сергія Гридіна стала номінантом на почесний список IBBY 2022 від України. Це престижний літературний проєкт, який включає 163 номінації 47 різними мовами з 53 країн. Його формують із письменників, ілюстраторів та перекладачів зі всього світу.

IBBY (International Board on Books for Young People) – Міжнародна рада з дитячої та підліткової книги.

Про письменника розповіли на сторінці Національної бібліотеки України для дітей.

Сергій Гридін народився 8 липня 1971 р. в м. Здолбунів Рівненської області. З 1985 по 1987 разом з батьками переїхав до Монголії. У 1988, після повернення в Україну закінчив середню школу, У 1994 році – економічний факультет Рівненського Національного університету водного господарства та природокористування. Літературний шлях розпочав, з книжок, які писав для одинадцятирічного сина. Відтоді читацька аудиторія автора – підлітки.

«Найважче, як на мене, писати книжки саме для підлітків. Дитячі книжки простіше писати, бо всі ми колись були дітьми і пам’ятаємо себе якраз у дитячому віці. А підлітки змінюються весь час і змінюються із часом. І тому писати підліткові книжки найважче» (з інтерв’ю Сергія Гридіна для “BBC Україна”).

Письменник опублікував цикл творів про пригоди Сашка та Петрика: «Федько, прибулець з інтернету», «Федько у віртуальному місті» та «Федько у пошуках чупакабри». Крім того, він створив низку оповідань для підлітків, з-поміж них «Відчайдушні», «Не такий», «Незрозумілі», «Не ангел», «І паралельні перетинаються» та «Дорослі зненацька».

Книга «Крейзі» — історія про 16-річного хлопця Артема, який живе у комп’ютерному світі й не уявляє своє життя без гаджетів. Він почуває себе цілком щасливою людиною, допоки не зустрічає перше кохання, яке не лише дарує йому приємні миті, а й приносить перші серйозні випробування: на фізичну силу, моральність і гідність, кмітливість та винахідливість. На шляху хлопця з’являється суперник, який разом зі своїми друзями скривдив і принизив його на очах у коханої дівчини. Пережити таку ганьбу хлопцеві морально важно, і він вирішує помститися кривдникам. Ось тут Артемові й знадобляться усі його досі набуті вміння. Але, як виявляється, часом важливою є не тільки сама перемога, а й здобутий людиною життєвий досвід та справжні друзі.

Тим часом Сергій Гридін – не лише письменник, а й захисник, який служить у лавах ЗСУ. Тому побажаємо йому міцного здоров’я, мудрості, сили, мужності.