Новина

Інтерактивний та з новою експозицією: оновлюють музей Острозької академії

16:59, 02 Серпня

зображення новини

Цьогоріч в Острозі реалізують сім проєктів, які підтримав Український культурний фонд. Стосуються вони різних напрямків розвитку туризму в місті, і кожен є важливим та цікавим. Тож упродовж наступних місяців будемо детальніше знайомити наших читачів із тим, що змінюватимуть у туристичній галузі історичного міста Рівненщини .

Один із проєктів –  «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні». Його реалізують у межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Завдяки переможному грантовому проєкту від Міжнародного благодійного фонду відродження Острозької академії відбудеться докорінна змінна ключової експозиції Музею історії Національного університету «Острозька академія».

– Попереду – велика робота, але ми сповнені енергії і натхнення. Ми розповідатимемо про діяльність академії у ширшому контексті – історії розвитку вищої освіти на українських землях. Символічно, що проєкт здійснюється у 445-ту річницю заснування Острозької академії, – розповіла комунікаційна менеджерка проєкту, співробітниця музею НаУОА Ольга Шляхова.

Можна впевнено сказати, що у результаті запланованих змін музейний комплекс значно розшириться. Команда має перенести експозицію, яка розповідала історію університету, з центрального корпусу академії у старомонастирський. Нагадаємо, що таку назву приміщення отримали за історичною справедливістю, адже раніше це був монастир монахів-капуцинів.

Тепер у частині першого повершу розміститься дві експозиції. У першій висвітлять історію заснування й діяльності навчального закладу в XVI –XVII ст. та відтворять кабінет першого ректора академії Герасима Смотрицького. У другій залі йтиметься про феномен відродження Острозької академії у 1994 році та про 25 років її нової історії.

Передбачено, що новостворені експозиції будуть доповнені 3D моделями, мультимедійними елементами та аудіогідами двома мовами. Так вони стануть інтерактивними, сучасними, доступними та ще більш цікавими різним категоріям відвідувачів.

Реалізують проєкт у партнерстві з Громадською організацією “Студія розвитку туристичного іміджу малих міст”.

У жовтні, на завершальному етапі проєкту, команда планує організувати форум «Університетські музеї: виклики 21 століття». Тоді у колі фахівців та лідерів думок музейної сфери буде обговорено результати проєкту, тонкощі, специфіку й досвід реалізації такої ініціативи власне університетським музеєм.