Блог

Віталій Поровчук

Христос Воскрес!

11:50, 24 Квітня

blogger image

Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Про що я думав на піст і на свято? Думав, що Воскреслий Христос знищив смерть і ми можемо жити вічно і не боятися, що тіла наші смертні. Важливо повірити і любити Бога, людину біля себе, всяке творіння Боже і доброчесне життя. Ще важливо каятися, коли грішимо.

Дякував Богу, що в ці нелегкі часи багато хто виявляє свої найліпші риси – служать людям і справі – лікарі, службовці, волонтери, священики, багато небайдужих.

Одночасно бентежився, що не всі ми розуміємо, якими необхідними тепер є молитва і таїнства Церкви, усвідомлення нашої тимчасовості на землі та повсякчасна актуальність покаяння.

Пригадую свою участь у дискусіях в парламентських комітетах чи у Конституційній комісії, на наукових конференціях в університетах, присвячених темі абортів, споюванню народу і тверезості, збереженню сімейних цінностей. Пригадую як протягом 15 років майже всі наші пропозиції чи законопроєкти відкидали. Як зараз пам’ятаю круглий стіл у Києво-Могилянській Академії, присвячений темі легалізації сексуальних збочень за участі високих можновладців з України та закордону. Тоді в мене з’явилося стійке відчуття, що нас чекають важкі часи. Коли минулого року в Америці та Австралії легалізували аборти без обмеження терміну вагітності і всі промовчали, зокрема, і Церква, це відчуття в мене ще більш посилилося. Бог дав Закон в основі якого Любов. Якщо це відкидати і порушувати, починається збій системи. Бог осміяним не буває.

Крім гріхів, вчинених окремими людьми, існують і гріхи, вчинені суспільством, націями. Аборти, які продовжують вбивати невинних дітей навіть під час пандемії; розлучення, евтаназія, жах так званого гомосексуального шлюбу, святкування содомії та найгірших збочень, порнографія, розбещення дітей, спекуляції фінансових еліт, також і церковних, спаплюження неділі …
Має бути покаяння і переосмислення, має бути розуміння, що опертя лише на наукові й технологічні здобутки нас не врятує. Зневірена людина, яка буде дивитися у порожнє небо без Бога, зануриться у паніку, страх, депресію, злобу і відчай.

Для мене ця Пасха – дійсно Великдень, бо я, як ніколи, відчув, що Христос – це надія і радість, яка перемогла смерть. Христос завжди буде з нами, якщо ми будемо з ним.

Опубліковано Vitaliy Porovchuk Четвер, 23 квітня 2020 р.