Блог

Олександр Подвишенний

Цілі України щодо членства в НАТО та ЄС

09:26, 14 Червня

blogger image

Щойно закінчився 9-й Київський безпековий форум, де обговорювалися стратегічні цілі України щодо членства в НАТО та ЄС й геополітична атмосфера в Європі, пов’язана з цим.

На зустрічі були присутні міжнародні експерти й політики з України, Литви, США, Канади, Грузії і так далі. Ключова тема дискусії: “ПДЧ в НАТО для України та Грузії. Безпекові загрози для західної цивілізації зі сторони РФ та Китаю”.
Я вважаю, що членство в НАТО потрібне для України, зважаючи на екзистенційну війну з Росією. ЄС, як економічний та політичний проєкт, відживає себе і цілком імовірно, що в найближчі десятиліття Україні відпаде потреба туди вступати. Особливо обмежують вступ України до ЄС ті ліберально-диктаторські умови, які ЄС виставляє українцям, а це ЛГБТ-пропаганда, “дикий” ринок землі, відмова від традиційної духовності, відкриття ринків збуту на невигідних умовах тощо.
Історично Україна має весь потенціал бути ядром європейської цивілізації, а не її периферією. Українська нація знаходиться на барикадах справжніх демократичних звершень у Європі, ми – це щит для окцидентальної цивілізації від московської орди. Той факт, що НАТО та ЄС Україні дають “домашнє завдання” щодо можливості членства, а самі заохочують РФ, як агресора, різного роду зустрічами, північними потоками тощо може зіграти з Європою злий жарт. Україна повинна орієнтуватися в міжнародній політиці на найближчих сусідів, а це Литва, Латвія, Естонія, Польща, Туреччина. Білорусь потенційно також союзник України, але поїзд там поїхав. У найближчий час варто очікувати провокацій та навіть збройної агресії від диктаторського уряду Лукашенка, який фактично став маріонеткою в руках Кремля.

Більше того, зі слів промовців стало зрозуміло, що ані США, ані ЄС не мають чітких пропозицій щодо пришвидшення вступу України до НАТО чи ЄС. 15 з 30 членів НАТО не готові підтвердити інтеграцію України до альянсу, хоча у 2008 році в Бухаресті позиція була більш консолідована. Частина альянтів мають економічну залежність від РФ, частина боїться воєнного конфлікту між НАТО та РФ – це демонструє те, що Україні варто “стаханівськими темпами” нарощувати власні Збройні Сили України та проводити жорстку проукраїнську політику всередині держави. Чимало експертів тонко натякають, що ескалація російсько-української війни неминуча. На це треба зважати ВЖЕ.